Παρουσίαση της έκδοσης «Κωνσταντινούπολη – Η Πόλη που δεν έζησα».

Παρουσίαση της έκδοσης «Κωνσταντινούπολη – Η Πόλη που δεν έζησα».

Οι «Εκδόσεις Μένανδρος» παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο λευκωματικό αφιέρωμα, ανεκτίμητης συλλεκτικής και ιστορικής αξίας, με τίτλο: «Κωνσταντινούπολη - Η Πόλη που δεν έζησα».

Το βράδυ της Τρίτης, 29 Μαΐου 2018, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών, πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις «Μένανδρος», υπό την Αιγίδα της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, η επίσημη παρουσίαση της έκδοσης «Κωνσταντινούπολη – Η Πόλη που δεν έζησα».

Την αίθουσα κατέκλυσε πλήθος κόσμου, ανάμεσα στο οποίο και εξέχουσες προσωπικότητες των επιστημών, των τεχνών και των γραμμάτων, καθώς και εκπρόσωποι σημαντικών φορέων.

Επίσης, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Τύπου, ενώ την εκδήλωση κάλυψε το κανάλι της Ε.Ρ.Τ.

Τις ομιλίες συντόνισε ο κ. Γιώργος Σιδέρης, Δημοσιογράφος Ε.Ρ.Τ., διαπιστευμένος ΥΠ.ΕΘ.Α.

Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό εκ μέρους της αυτού Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Προικοννήσου κ.κ. Ιωσήφ, καθώς και του εκδότη κ. Χρήστου Τακιδέλλη.

Στο κεντρικό πάνελ για την έκδοση μίλησαν

  • Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κκ. Ιωσήφ
  • Ο κ. Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής Ε.Μ.Π. και Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών
  • Ο κ. Πλάτων Πετρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας Ε.Κ.Π.Α.
  • Ο κ. Δημήτριος Μπελέζος, Φιλόλογος-Ιστορικός Βυζαντινής & Μεσαιωνικής περιόδου

 

  • Ο κ. Σωτήριος Λαμπαδαρίδης, Αρχιτέκτων και Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης

 

Η απαγγελία ποίησης και η αφήγηση αποσπασμάτων της έκδοσης έγινε από τον καταξιωμένο ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με την παιδική χορωδία του Σπύρου Λάμπρου, η οποία ερμήνευσε τρία από τα τραγούδια του ομώνυμου cd, που συνοδεύει την έκδοση. Οι όμορφες παιδικές φωνές, με τη συνοδεία πιάνου από τον ίδιο τον συνθέτη και τη συμμετοχή του στιχουργού κ. Γιάννη Κωβαίου, έδωσαν μία ιδιαίτερη πινελιά στην εκδήλωση, συγκινώντας, μάλιστα, πολύ το κοινό. 

«Αν η γη ήταν ένα κράτος, η πρωτεύουσά του θα ήταν η Κωνσταντινούπολη»

Μέγας Ναπολέων

Οι «Εκδόσεις Μένανδρος» παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο λευκωματικό αφιέρωμα, ανεκτίμητης συλλεκτικής και ιστορικής αξίας, με τίτλο: «Κωνσταντινούπολη – Η Πόλη που δεν έζησα».

Ο φωτογραφικός φακός του Σ. Λαμπαδαρίδη, αρχιτέκτονα και Καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης, απεικονίζει την Κωνσταντινούπολη του σήμερα, προβάλλοντας ταυτόχρονα με έναν τρόπο μοναδικό τη μακραίωνη πορεία της μέσα στον χρόνο. Οι πολυάριθμες καλλιτεχνικές φωτογραφίες παρουσιάζουν τα μεγαλοπρεπή μνημεία της, τα ιστορικά κτίσματα, τις δεσποτικές βυζαντινές εκκλησίες, την Αγία Σοφία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τις φυσικές ομορφιές, αλλά και σπάνια έργα τέχνης, όπως δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά.

Το σπάνιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό των εκδόσεων «Μένανδρος» αποτυπώνει την ανάπτυξη του Ελληνισμού της «Πόλης», την ιστορία, τον πολιτισμό, τα εκπαιδευτικά και εκκλησιαστικά ιδρύματα κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, αλλά και τις απάνθρωπες διώξεις και τον ξεριζωμό των Ελλήνων τον αιώνα που πέρασε.

Τα κείμενα της έκδοσης σε δύο γλώσσες, ελληνικά-αγγλικά, ακολουθούν όλη τη διαδρομή της Πόλης μέσα στους αιώνες, με περιεκτικό τρόπο, εστιάζοντας σε σημεία σταθμούς, που καθόρισαν την πορεία, επηρέασαν τον πολιτισμό και τους ανθρώπους της.

Από τη Βυζαντινή περίοδο η Κωνσταντινούπολη ως Μητρόπολη του πολιτισμού, των τεχνών, των γραμμάτων, του εμπορίου και της θρησκευτικής λατρείας, πορεύεται παραμένοντας διαχρονικά ένα από τα πλέον σημαντικά αστικά κέντρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ελληνισμός ακολουθεί τις ιστορικές εξελίξεις, στέκοντας ισχυρός φρουρός του πολιτισμού και της πνευματικής της κληρονομιάς.

Ο επισκέπτης, ερευνητής ή απλώς περιηγητής, εισπράττει τη μεγαλοπρεπή ιστορία της, αλλά και την επιρροή που ασκεί ακόμα και σήμερα το πνεύμα της. Τα κείμενα υπογράφει ο Νικόλαος Ουζούνογλου, Καθηγητής Ε.Μ.Π.-Προέδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, ενώ προλογίζει ο Δ. Μπελέζος, Φιλόλογος-Ιστορικός Βυζαντινής & Μεσαιωνικής περιόδου.

Το έργο συνοδεύεται, επίσης, από ομώνυμο μουσικό cd του συνθέτη Σπύρου Λάμπρου, με ερμηνείες της παιδικής χορωδία του, σε ενορχήστρωση Σταύρου Καρτάκη.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΛΑΜΠΑΔΑΡΙΔΗΣ, ΑΡΧΕΙΟ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ

ΚΕΙΜΕΝΑ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΠΕΛΕΖΟΣ

ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΟΜΩΝΥΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ CD: ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΑΚΗΣ

ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΚΩΒΑΙΟΣ

ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ: ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο