“Παρέλαβε” η Τουρκία τα δύο F-35, παραμένουν όμως στις ΗΠΑ

“Παρέλαβε” η Τουρκία τα δύο F-35, παραμένουν όμως στις ΗΠΑ

Στην τελετή που έλαβε χώρα χθες (ώρα ΗΠΑ) στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Locheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, εκ μέρους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πρώτο F-35 παρέλαβε ο αντιπτέραρχος Reha Ufuk Er.

Τα δύο αμερικανικά F-35, από τα 100 συνολικά που έχει παραγγείλει η Τουρκία, παραδόθηκαν στην  τελετή στο Fort Worth του Τέξας, από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed  Martin με την οποία είχε γίνει η συμφωνία το 1999, όμως αεροσκάφος αυτού του τύπου δαν θα πετάξουν για την Μαλάτια μέχρι τις αρχές του 2020. Η Τουρκική πλευρά έφερε τη δικαιολογία ότι θα παραμείνουν για την εκπαίδευση των πιλότων, όμως η ουσία είναι η στάση της Άγκυρας και η επιθετική-λεκτική συμπεριφορά που δίχνει απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Είναι γνωστή η στάση της Γερουσίας που έφτασε στι σημείο να καταθέσει μέχρι και τροπολογία για να μην παραληφθούν τα F-35 από την Τουρκία, ενώ και η Άγκυρα και στην προεκλογική της περίοδο, αλλά και πιο πριν προκαλούσε τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι θα παραλάβει εκβιαστικά και τα F-35 και τους S-400.

Ωστόσο στη δυσκολότερη θέση βρέθηκε η Lockheed , διότι από τη μία έπρεπε να τηρήσει το συμβόλαιο με μία από τις πρώτες χώρες της κοινοπραξίας και από την άλλη είχε τις πιέσεις των Αμερκανών και της κοινής γνώμης για τις ενέργειες της Τουρκίας και του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Επισημαίνεται ότι τόσο η Βουλή όσο και η Γερουσία των ΗΠΑ  αντιτίθενται στην αγορά των F-35 από την Άγκυρα, αν δεν ακυρώσει τη συμφωνία για τους ρωσικούς S-400.

Στην τελετή που έλαβε χώρα χθες (ώρα ΗΠΑ) στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Locheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας, εκ μέρους της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το πρώτο F-35 παρέλαβε ο αντιπτέραρχος Reha Ufuk Er. Το αεροσκάφος θα μεταφερθεί σε στρατιωτική βάση της Αριζόνας, για την εκπαίδευση των πρώτων δύο Τούρκων πιλότων. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι δεν έχουν εγκατασταθεί ακόμη τα προηγμένα συστήματα που πρόκειται να φέρει, αλλά άλλα παλαιότερης τεχνολογίας.Μέσα σε αυτό τον πανικό μπαίνει και το Ισραήλ, το οποίο ευθέως απαιτεί τα τουρκικά πέμπτης γενιάς αεροσκάφη να έχουν λογισμικό μειωμένων δυνατοτήτων σε σχέση με τα δικά του (και τα αμερικανικά), καθώς η επιθετική στάση του Ερντογάν έχει φέρει τις σχέσεις των δύο χωρών στο χειρότερο σημείο της ιστορίας τους.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο