Παραχώρηση 92 ΤΟΜΑ από την Ελλάδα στην Αίγυπτο

Παραχώρηση 92 ΤΟΜΑ από την Ελλάδα στην Αίγυπτο

Τα 92 ΒΜΡ-1 θα επλεγούν από αξιωματικούς του αιγυπτιακού στρατού, θα παραμείνουν στην χώρα μας για να γίνει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος και συντήρηση από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ώστε να επανέλθουν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση ενω το κόστος συντήρησης και επισκευής θα βαρύνει την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η Ελλάδα προχώρησε σε δωρεά 92 παλαιών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1 που βρίσκονταν σε μακρά ακινησία. Η απόφαση έγινε γνωστή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων ΓΔΑΕΕ) ωστσό στη συνέχεια αξαφανίστηκε η σχετική ανακοίνωση. Τα συγκεκριμένα ΤΟΜΑ έχουν ληφθεί από τη Γερμανία μετά τη συνένωση του Ανατολικού με το Δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς βρίσκοταν στο οπλοστάσιο της Ανατ. Γερμανίας. Τα πρώτα ΒΜΡ-1 είχαν φτάσει στην χώρα μας το 1993 και ήταν 500 ερπυστριοφόρα, ενώ αναμεσά τους ήταν ΤΟΜΑ που είχαν ξεκινήσει να παράγονται από το 1966 έως το 1976 καθώς και τεθωρακισμένα ΒΜΡ-1Ρ παραγωγής 1979 έως 1983. Πριν την παράδοσή τους στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού είχαν αναβαθμιστεί, με σχεδιασμό από τον Γερμανικό στρατό σε ΒΜΡ-1 Α1 OST.
Τα ΒΜΡ-1 έχουν αποσυρθεί εδώ και καιρό από τις άξεις του ελληνικού στρατού, ενώ εκκεμεί η συμφωνία με τη Ρωσία για 420 BMP-3, καθώς βρίσκεται στο προσκήνιο και η συζήτηση για απόκτηση M2 Bradley από τις ΗΠΑ.
Τα 92 ΒΜΡ-1 θα επλεγούν από αξιωματικούς του αιγυπτιακού στρατού και στη συνέχεια  θα παραμείνουν στην χώρα μας για να γίνει ο απαραίτητος τεχνικός έλεγχος και συντήρηση από την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία ώστε να επανέλθουν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση ενω το κόστος συντήρησης και επισκευής θα βαρύνει την αιγυπτιακή κυβέρνηση.
Πριν την δωρεά στην Αίγυπτο, η Ελλάδα είχε δώσει άλλα 250 τεθωρακισμένων του ιδίου τύπου στο Ιράκ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο