ΟΤΖΑΛΑΝ: Η παράδοση ενός συμμάχου

ΟΤΖΑΛΑΝ: Η παράδοση ενός συμμάχου

Σημαντικές λεπτομέρειες, έγγραφα και ντοκουμέντα, από την μελανή σελίδα για την ελληνική διπλωματία και την κυβέρνηση Σημίτη, υπόθεση Οτζαλάν, παρουσιάζει στο βιβλίο του «Οτζαλάν: Η παράδοση ενός συμμάχου», από τις Εκδόσεις Μένανδρος ο Αντώνης Ναξάκης.

Ο Συγγραφέας δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον Κούρδο ηγέτη, τα ταξίδια που έκανε στο Λίβανο, και το ταξίδι με τον Άπο που τελικά κατέληξε στην παράδοση του Οτζαλάν στους Τούρκους στην Κένυα.

Καταγράφονται όλες οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες, τα σχετικά έγγραφα, οι τηλεφωνικές συνομιλίες ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη και καθώς και οι «άνωθεν» εντολές, που παρουσιάζουν την πραγματική εικόνα των γεγονότων που διαδραματίστηκαν. Ένα σχέδιο που τελικά οδήγησε στην παγίδευση και την παράδοσή του στους Τούρκους.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου του ο αρχιπλοίαρχος ε.α. περιγράφει τις σχέσεις που είχε αναπτύξει με τους Κούρδους και τον Αμπτουλάχ Οτζαλάν, τις διακομματικές αντιπροσωπείες που τον επισκέφθηκαν στο Λίβανο, τις προσπάθειες που έκανε να ενταχθεί και η αριστερά στην Ελλάδα στο πλευρό των Κούρδων. Καθώς όπως επισημαίνει ο συγγραφέας η αριστερά απείχε ηχηρά. Ακόμη περιγράφει τη στήριξη των Κούρδων σε όλα τα εθνικά θέματα από το Κυπριακό μέχρι το Μακεδονικό και τη Βόρεια Ήπειρο και περιέχει αυτούσιες τις δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα τόσο του ηγέτη του PKK όσο και άλλων σημαντικών στην ιεραρχία του εργατικού κόμματος.

Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην πρόσκληση από την Ελληνική Βουλή με 177 υπογραφές σε σύνολο 300 βουλευτών για επίσκεψη του Οτζαλάν στην Ελλάδα και ομιλία από το βήμα του Κοινοβουλίου το 1997.

Ωστόσο το πιο σημαντικό μέρος του βιβλίου είναι το 2ο κεφάλαιο με τίτλο: «Το χρονικό της παράδοσης ενός φίλου και σύμμαχου ηγέτη»,  που ο Αντώνης Ναξάκης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις εμπειρίες που έζησε δίπλα στο Οτζαλάν. Την αναχώρησή του Κούρδου ηγέτη από τη Συρία, τις πτήσεις και τις επαφές που είχε στις πτήσεις-ταξίδια που τελικά κατέληξαν στην Κένυα και πιο συγκεκριμένα στην ελληνική πρεσβεία στο Ναϊρόμπι και όσα διαδραματίστηκαν εκεί.

Στο τρίτο και στο τέταρτο κεφάλαιο ο συγγραφέας παραθέτει ντοκουμέντα, φωτογραφίες και πληροφορίες για την υπόθεση καθώς τους Κούρδους και την Ελλάδα και τη δίκη στην οποία οδηγήθηκε και αθωώθηκε.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο