“Ομάδα εργασίας” για τους S-400 δημιουργούν Τραμπ-Ερντογάν, διαψεύδουν οι ΗΠΑ και απειλούν με κυρώσεις

“Ομάδα εργασίας” για τους S-400 δημιουργούν Τραμπ-Ερντογάν, διαψεύδουν οι ΗΠΑ και απειλούν με κυρώσεις

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν μεν να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα μελέτης για το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο έχει αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία, αλλά διαφωνούν ως προς το έργο αυτής της επιτροπής υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg. Την Τετάρτη κατά τη διάρκεια

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν μεν να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα μελέτης για το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο έχει αγοράσει η Τουρκία από τη Ρωσία, αλλά διαφωνούν ως προς το έργο αυτής της επιτροπής υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg.

Την Τετάρτη κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ντ. Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την επιθυμία του να εξετάσουν από κοινού τους ενδεχόμενους κινδύνους για τα μαχητικά F-35 από το σύστημα πυραύλων S-400.

Ο κ. Τραμπ συμφώνησε μεν για τη δημιουργία της Επιτροπής αυτής, αν και πιστεύει ότι τα ευρήματα της έρευνας θα υποστηρίξουν την αμερικανική θέση, ότι η ανάπτυξη των ρωσικών συστημάτων θα έθετε τα F-35 σε κίνδυνο, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ. Η συμφωνία σηματοδοτεί πρόοδο στις συνομιλίες, αλλά δεν σημαίνει ότι σημειώθηκε διέξοδος στο αδιέξοδο, αναφέρει το Πρακτορείο.

Οι δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν σε αντίθετη πορεία σε βασικά ζητήματα. Ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει επιστροφή στην αγορά των S-400 και ότι αυτή είναι ένα γεγονός, οι Αμερικανοί βλέπουν οποιαδήποτε κοινή μελέτη ως μέσο για να εξηγήσουν στην Τουρκία γιατί τα ρωσικά και αμερικανικά προηγμένα όπλα είναι ασυμβίβαστα και ότι η Τουρκία θα χρειαστεί να επιλέξει ή το ένα ή το άλλο.

Η Τουρκία θα προχωρήσει στα σχέδια της για την ανάπτυξη των S-400 στο έδαφός τηε, μία κίνηση που θύμωσε την σύμμαχό του στο ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά συστήματα θα μπορούσαν να συλλέξουν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες και των μυστικών των F-35 που η Lockheed Martin. Η Ουάσιγκτον προειδοποίησε ότι η παράδοση των πυραύλων θα επιφέρει κυρώσεις στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει μέχρι στιγμής εκτοξεύσει απειλές, λέγοντας ότι η αγορά είναι το κλειδί για την κάλυψη των αναγκών αεροπορικής άμυνας της χώρας του.

Οι ΗΠΑ διαψεύουν το υβριδικό

Οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδο διαψεύδουν την επιτροπή, με το Πεντάγωνο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχουν τονίσει ότι η πρόταση Ερντογάν έχει απορριφθεί, και εν πάση περιπτώσει, έχουν γίνει πολλές συναντήσεις στην Άγκυρα και την Ουάσιγκτον για το θέμα της απειλής των S-400 στις οποίες όλες οι επαφές από την πλευρά των ΗΠΑ τονίζουν ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος πρέπει να ακυρωθεί και ότι η Αμερική δεν πρόκειται να αποδεχθεί την εγκατάσταση τους στο τουρκικό έδαφος.

Στην Ουάσιγκτον διαψεύδουν πλέον ανοικτά ότι ο κ. Τραμπ αποδέχθηκε το τουρκικό αίτημα και μάλιστα η διάψευση είναι δημόσια από το Πεντάγωνο και όχι μέσω ανώνυμων αξιωματούχων. Όπως τονίστηκε «οι ανησυχίες μας δεν μπορούν να μετριαστούν» και η γνωστή αμερικανική θέση δεν αλλάζει.

Εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά και προχωρήσει στην εγκατάσταση των S-400, θα τερματιστεί η συμμετοχή της στο πρόγραμμα κατασκευής των F-35, τα μαχητικά που αγόρασε δεν θα σταλούν στην κατοχική δύναμη και θα ξεκινήσει η διαδικασία των κυρώσεων.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο