Οι συναντήσεις του Π.Καμμένου στο ΝΑΤΟ και οι γαλλικές φρεγάτες

Οι συναντήσεις του Π.Καμμένου στο ΝΑΤΟ και οι γαλλικές φρεγάτες

Η συνάντησή του Πάνου Καμμένου με την Φλοράνς Παρλί πυροδότησε και πάλι τα σενάρια για την απόκτηση γαλλικών πολεμικών πλοίων για το ΠΝ.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας αναφέρονται οι οι συναντήσεις του Πάνου Καμμένου με τους της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Αρμενίας, ωστόσο στο προσκήνιο ήρθαν και πάλι οι γαλλικές φρεγάτες FREEM στο πλαίσιο της προσεχούς επίσκεψης της γαλλίδας υπουργού Άμυνας στη χώρα μας. Η ανακοίνωση του υπουργείου είναι η εξής: “Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με την υπουργό Άμυνας της Γαλλίας Florence Parly, τον υπουργό Άμυνας της Βουλγαρίας Krassimir Karakachanov και τον υπουργό Άμυνας της Αρμενίας David Edgari Tonoyan. Συζήτησαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και διμερούς αμυντικής συνεργασίας”.

Η συνάντησή του Πάνου Καμμένου με την Φλοράνς Παρλί πυροδότησε και πάλι τα σενάρια για την απόκτηση γαλλικών πολεμικών πλοίων για το ΠΝ. Διευκρινίζεται ότι και η Ελλάδα χρειάζεται τα πλοία και οι Γάλλοι θέλουν να τις πουλήσουν, όμως κάπου δεν βγαίνουν τα χρονικά περιθώρια. Οι FREMM των 6000 τόνων είναι “μεγάλες” αν και τέσσερα πλοία αυτού του στην “έκδοση” με σύγχρονα πυραυλικά-αντιαεροπορικά συστημάτα θα προκαλούσε στους Τούρκους πανικό (ανησύχησαν μόνο στην πληροφορία απόκτησης ενός τέτοιου υπερσυγχρονυ πλοίου από το ΠΝ) ωστόσο πιο πιθανή είναι απόκτηση των Belhara. Ουσιαστικά είναι πλοίο με εκτόπισμα περίου όσο οι φρεγάτες που βρίσκοται σήμερα σε υπηρεσία στο ΠΝ, αλλά μάλλον πρόκειται για υπεσύγχρονη “φρεγατο-κορβέτα”, αν και οι Γάλλοι την θεωρούν φρεγάτα. Πάντως όπως και να έχει είναι υπερσύγχρονα πλοία που να δώσουν υπεροπλία στο ΠΝ, αν και Τουρκία κατασκευάζει μόνη της πλοία τύπου κορβέτας.

Για το θέμα των πλοίων “διαρροή” αναφέρει ότι Έλληνες επιτελείς επισκεφθούν το Παρίσι για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, αυτή τη φορά επί Γαλλικού εδάφους, ενώ και γάλλοι έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας. Επίσης υπάρχει και το θέμα το Μirage 2000, τόσο της υποστήριξης όσο και της αναβάθμισης της μίας μοίρας της Τανάγρας, καθώς και του οπλισμού τους. Ωστόσο στο μυαλό των Γάλλων υπάρχει και η περίπτωση απόκτησης αεροσκαφών 4+ γενιάς Rafale καθώς και η χώρα μας θα αποκτούσε περισσότερα μαχητικά νέου τύπου όσο και οι Γάλλοι θα είχαν “πελάτη” μια δυτική χώρα ΝΑΤΟ για το αεροσκάφος εκτός από την Αίγυπτο, την Ινδία και το Κατάρ. Όμως αν τελικά η ΠΑ προχωρήσει στην απόκτηση αεροσκάφους πέμπτης γεννιάς ήτοι το F-35 τότε λογικά, η πολεμική αεροπορία θα παραμείνει με τα εκσυγχρονισμένα M2000 και F-16.

 

 

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο