Οι Κούρδοι συνέλλαβαν Ιταλό Τζιχαντιστή

Οι Κούρδοι συνέλλαβαν Ιταλό Τζιχαντιστή

Το 2017, οι YPG είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη πολλών Γάλλων και τον Ιανουάριο δύο Βρετανών, φερόμενων ως μελών ενός «πυρήνα δημίων» του ΙΚ.

Έναν κάτοχο ιταλικής υπηκόοτητας συνέλαβαν οι Κούρδοι της Συρίας, ο οποιος κατηγορείται ότι είχε ενταχθεί στην οργάνωση που αποκαλείται ως ¨Ισλαμικό Κράτος” και επιχειρούσε να περάσεις από τη Συρία στην Τουρκία.

Τους τελευταίους μήνες, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) έχουν ανακοινώσει τη σύλληψη στη βόρεια Συρία πολλών “ευρωπαίων” τζιχαντιστών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται Γάλλοι και Βρετανοί. «Την 27η Αυγούστου, ένας μισθοφόρος ονόματι Σεμίρ Μπογκάνα, ιταλός πολίτης γνωστός επίσης με τα ψευδώνυμα “Αμπού Χουρέιρ αλ Μουχάτζιρ” και “Αμπού Αμπντάλα αλ Μουχάτζιρ”, συνελήφθη έπειτα από μια ειδική επιχείρηση που διεξήγαγαν οι αντιτρομοκρατικές μονάδες μας ενώ προσπαθούσε να διαφύγει στην Τουρκία», ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωση YPG. Ο άνδρας αυτός ευθύνεται κυρίως για «παραδόσεις όπλων» στο ΙΚ, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο άνδρας που συνελήφθη για την ώρα «υποβάλλεται σε ανάκριση και η τύχη του θα κριθεί αφού ολοκληρωθεί η έρευνα» που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός των Κούρδων. «Συντονιζόμαστε με τον διεθνή συνασπισμό, στον οποίο συμμετέχει η Ιταλία, όσον αφορά όλους τους αιχμαλώτους (που ανήκουν στις τάξεις) του Ντάες», πρόσθεσε, χρησιμοποιώντας ένα ακρώνυμο του ΙΚ στα αραβικά. Το 2017, οι YPG είχαν ανακοινώσει τη σύλληψη πολλών Γάλλων και τον Ιανουάριο δύο Βρετανών, φερόμενων ως μελών ενός «πυρήνα δημίων» του ΙΚ. Αυτοί οι τελευταίοι, ο Αλεξάντα Έιμον Κότι και ο Ελ Σάφι Ελ Σέιχ, κατηγορούνται για τους αποκεφαλισμούς περίπου είκοσι ομήρων, ανάμεσά τους δυτικών, όπως οι δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ. Για τις κυβερνήσεις των χωρών των οποίων είναι υπήκοοι οι φερόμενοι ως τζιχαντιστές, το ζήτημα του ενδεχόμενου επαναπατρισμού τους παραμένει ακανθώδες. Στο αποκορύφωμα της δύναμης του «χαλιφάτου» του σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, το ΙΚ είχε προσελκύσει χιλιάδες ξένους που είχαν ενταχθεί στις τάξεις του. Τέσσερα χρόνια αργότερα, αφού εκδιώχθηκε από σχεδόν όλα τα εδάφη που είχε κυριεύσει, η εξτρεμιστική οργάνωση δεν ελέγχει πλέον παρά μόνο μικροσκοπικούς θύλακες στην ανατολική Συρία και σε ζώνες της ερήμου. Τη Δευτέρα, οι ΣΔΔ εξαπέλυσαν έφοδο στην πόλη Χατζίν, που παραμένει στα χέρια των τζιχαντιστών. Σε αυτόν τον θύλακα του ΙΚ βρίσκονται περίπου 3.000 μαχητές, ανάμεσά τους πολλοί ξένοι, σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις. Έκθεση επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο ανέφερε ότι παρά τις βαριές στρατιωτικές ήττες του ΙΚ, η οργάνωση διαθέτει ακομη 20.000 ως 30.000 μαχητές διεσπαρμένους σε διάφορες περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο