Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων στην Κυπριακή τραγωδία

Ο ρόλος των μεγάλων δυνάμεων στην Κυπριακή τραγωδία

Αναφέρεται στο προσκήνιο και παρασκήνιο πριν την εισβολή, στην ΕΟΚΑ και την ΕΟΚΑ Β΄, στη στάση και στο ρόλο των ηγετών σε Αθήνα και Κύπρο, αλλά και στις υπερδυνάμεις, κυρίως σε Αγγλία και ΗΠΑ, και στις κυβερνήσεις τους καθώς και στη στάση που κράτησε η Τουρκία...

Άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974, φέρνει στο φως το βιβλίο του συνταγματάρχη ε.α. Παναγιώτη Νάστου, με τίτλο: «Η Κυπριακή Τραγωδία και ο σκοτεινός ρόλος των Μεγάλων Δυνάμεων», από τις Εκδόσεις Μένανδρος. Το βιβλίο προλογίζει ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος που ηγήθηκε του 336 Τάγματος κατά της τουρκικής εισβολής.

Ο συγγραφέας ξεκινάει με ιστορικά στοιχεία, περιγράφει τις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την αγγλική πρόταση στην κυβέρνηση Ζαϊμη να δοθεί η Κύπρος στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την είσοδο της χώρας στο πόλεμο με την πλευρά της Αγγλίας, και συνεχίζει με το διπλωματικό παρασκήνιο και τις διεθνείς νομικές συνθήκες που αφορούν τη Μεγαλόνησο.

Αναφέρεται στο προσκήνιο και παρασκήνιο πριν την εισβολή, στην ΕΟΚΑ και την ΕΟΚΑ Β΄, στη στάση και στο ρόλο των ηγετών σε Αθήνα και Κύπρο, αλλά και στις υπερδυνάμεις, κυρίως σε Αγγλία και ΗΠΑ, και στις κυβερνήσεις τους καθώς και στη στάση που κράτησε η Τουρκία, η οποία προετοίμαζε το έδαφος για την ευκαιρία που θα της δινόταν. Στο πλαίσιο αυτό ο Παναγιώτης Νάστος εξηγεί στρατιωτικούς όρους ώστε να είναι πιο κατανοητή η περιγραφή και οι πληροφορίες που παρατίθενται σε σχέση με τις τουρκικές επιχειρήσεις στην Κύπρο.

Αφού περιγράφει το πολιτικό προσκήνιο και παρασκήνιο, με την ανατροπή του Μακαρίου, περιγράφει τις επιχειρήσεις, με κείμενα που πλαισιώνονται με στρατιωτικούς χάρτες και τα πρακτικά της Βουλής. Ακόμη παρατίθεται συνέντευξη του ταξίαρχου Δημήτρη Ιωαννίδη στην εφημερίδα ΑΔ Τύπο, η οποία επικεντρώνεται στις ελληνικές ενέργειες για την ενίσχυη της άμυνας της Κύπρου, έναντι της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974. Στη συνέχεια δίνονται στον αναγνώστη οι τέσσερις εκδοχές (και η άποψη του συγγραφέα) για το «ποιος εξαπάτησε ποιον την περίοδο 15-20 Ιουλίου 1974». Ενδεικτικά αναφέρεται στο βιβλίο: «1. Ο Ετσεβιτ το Σίσκο, 2. Ο Σίσκο την ελληνική στρατιωτική ηγεσία και τον Ιωαννίδη, 3. Ο Αρχηγός των ΕΔ και οι 3 Αρχηγοί ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ τον Ιωαννίδη, 4. Ο Κίσινγκερ άπαντες».

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τον «ΑΤΤΙΛΑ 1» στις 23 Ιουλίου 1974, την έλευση στην Αθήνα του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Κύπρο.

Παράλληλα δίνονται στον αναγνώστη πληροφορίες μέσα από απόρρητα και διαβαθμισμένα έγγραφα καθώς και χάρτες για την επικρατούσα κατάσταση και τις επιχειρήσεις, ενώ παρατίθενται και πληροφορίες και φωτογραφίες των ηρωικών αξιωματικών που αντιστάθηκαν στην εισβολή.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο