Ο Ερντογάν δεν αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από τη Συρία και το Ιράκ

Ο Ερντογάν δεν αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από τη Συρία και το Ιράκ

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων αυτών, είχε εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 και παρατείνεται έκτοτε κάθε φορά για ένα έτος.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες Τετάρτη την παράταση για έναν χρόνο της ανάπτυξης τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων σε εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Η ανάπτυξη των στρατευμάτων αυτών, είχε εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2014 και παρατείνεται έκτοτε κάθε φορά για ένα έτος.

Η εντολή αυτή εξουσιοδοτεί τα τουρκικά στρατεύματα να διεξάγουν επιχειρήσεις στις δύο χώρες που γειτονεύουν με την Τουρκία, εναντίον οργανώσεων που η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Εξάλλου νέα τουρκική στρατιωτική οχηματοπομπή εισήλθε σε ζώνη που ελέγχεται από τους αντάρτες  στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την καταληκτική ημερομηνία για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στο τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών της Συρίας.

Τουλάχιστον 40 οχήματα, περιλαμβανομένων οχημάτων μεταφοράς στρατευμάτων και φορτηγών, μετακινήθηκαν βραδέως μέσα στη νύκτα κατά μήκος του κύριου αυτοκινητοδρόμου που οδηγεί από τα τουρκικά σύνορα προς τη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οχηματοπομπή κατευθυνόταν προς τα «παρατηρητήρια» που διατηρεί η Άγκυρα στις ζώνες των ανταρτών στην περιοχή, κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ιντλίμπ.

Η άφιξη στη Συρία της νέας οχηματοπομπής πραγματοποιήθηκε ενώ πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εφαρμογή της ρωσο-τουρκικής συμφωνίας για τη δημιουργία μιας «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» πλάτους 15 έως 20 χιλιομέτρων, σε σχήμα πετάλου, που θα επιτηρείται από τη Ρωσία και την Τουρκία, στην επαρχία Ιντλίμπ και σε τομείς των γειτονικών περιφερειών του Χαλεπίου, της Χάμα και της Λαττάκειας. Οι ανταρτικές και οι τζιχαντιστικές οργανώσεις πρέπει να έχουν αποσύρει τα βαριά όπλα τους από τη ζώνη μέχρι τις 10 Οκτωβρίου, προβλέπει η συμφωνία.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο