Ντονμέζ στην Τουρκική Βουλή: Η Θάσος είναι ελληνική και μπορεί να κάνει εξόρυξη μέχρι τα έξι μίλια

Ντονμέζ στην Τουρκική Βουλή: Η Θάσος είναι ελληνική και μπορεί να κάνει εξόρυξη μέχρι τα έξι μίλια

βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με ερώτηση του αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία της Θάσου, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στην Τουρκία και ζήτησε απάντηση για το ποιος έδωσε την άδεια στην Ελλάδα να κάνει έρευνες

Το τερμάτισαν οι Τούρκοι… Ζητούν ό,τι τους κατέβει στο κεφάλι… Στη τουρκική Βουλή έκαναν θέμα την ελληνικότητα της Θάσου, επειδή γίνεται εξόρυξη πετρελαίου!

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ τονίζει στην απάντησή του σε βουλευτή του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ότι η Θάσος ανήκει στην Ελλάδα με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και επομένως η Ελλάδα δικαιούται να διεξάγει έρευνες μέχρι τα έξι ναυτικά μίλια.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) με ερώτηση του αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία της Θάσου, υποστηρίζοντας ότι ανήκει στην Τουρκία και ζήτησε απάντηση για το ποιος έδωσε την άδεια στην Ελλάδα να κάνει έρευνες και το 2017 να εξορύξει 3.823 βαρέλια πετρέλαιο στο συγκεκριμένο νησί.

Στην γραπτή απάντησή του ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι επειδή το νησί αυτό ανήκει στην Ελλάδα δικαιούται να διεξάγει έρευνες μέχρι όμως τα 6 μίλια των χωρικών υδάτων. «Το νησί της Θάσου παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, που επιβεβαίωσε προηγούμενη απόφαση των Μεγάλων Δυνάμεων με ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 1914. Στο Αιγαίο, τόσο από την Τουρκία όσο και από την Ελλάδα. δεν επιτρέπεται να γίνονται έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου πέραν των χωρικών υδάτων της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών, δηλαδή τα 6 μίλια. Οι αναφερόμενες στα ΜΜΕ έρευνες και εξορύξεις που πραγματοποιούνται στη Θάσο είναι εντός των ορίων των ελληνικών χωρικών υδάτων. Ωστόσο, ο στρατός μας παρακολουθεί συνεχώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία όλες τις εν δυνάμει έρευνες στο Αιγαίο», απαντά ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή: ΚΥΠΕ / ΑΠΕ, τουρκικά ΜΜΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο