Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: Η συμμαχία με τους εθνικιστές ήταν επιζήμια για το ΑΚΡ

Νταβούτογλου κατά Ερντογάν: Η συμμαχία με τους εθνικιστές ήταν επιζήμια για το ΑΚΡ

Αν βέβαια συνυπολογιστεί ότι ο Α.Νταβούτογλου είναι εκείνος που καθόρισε την σύγχρονη τουρκική στρατηγική - ή καλύτερα εκείνος που την εξήγησε με το "Στρατηγικό Βάθος" - τότε η κριτική του λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση ο πρώην πρωθυπουργός και κάποτε σύμμαχος του προέδρου της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου κριτικάρει αρνητικά της συνεργασία του ΑΚΡ με τους “γκρίζους λύκους” και ουσιαστικά στρέφεται κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επέλεξε αυτή την πολιτική συμμαχία.

Αν βέβαια συνυπολογιστεί ότι ο Α.Νταβούτογλου είναι εκείνος που καθόρισε την σύγχρονη τουρκική στρατηγική – ή καλύτερα εκείνος που την εξήγησε με το “Στρατηγικό Βάθος” – τότε η κριτική του λαμβάνει μεγαλύτερη σημασία.

Εκτός και αν είναι ένα ευρύτερο σχέδιο για να “λειανθούν” οι αντιδράσεις από τις ΗΠΑ (κυρίως) και την Ευρώπη και στο πλαίσιο αυτό καλούνται από την αποστρατεία μετριωπαθή στελέχη του ισλαμιστικού κόμματος όπως ο Νταβούτογλου ή Γκιουλ.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, που χρημάτισε πρωθυπουργός από το 2014 έως το 2016, πριν έλθει σε ρήξη με τον Ερντογάν, επέκρινε την οικονομική πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, τους περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και την ζημιά που η πολιτική του έχει κάνει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τους θεσμούς. «Τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η πολιτική των συμμαχιών έχει βλάψει το κόμμα μας, τόσο ως προς τα εκλογικά αποτελέσματα , όσο και ως προς την ταυτότητά του», δηλώνει ο Αχμέτ Νταβούτογλου σε 15σέλιδη ανακοίνωσή του. Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συμμάχησε με τον Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης πριν από τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου, πράγμα που βοήθησε τον Ερντογάν να εξασφαλίσει την υπερπροεδρία που επιθυμούσε, αλλά έβλαψε το κόμμα του. Τα τελευταία χρόνια και ιδίως μετά τη γενικευμένη καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, στα μέσα ενημέρωσης υπήρξε επαναλαμβανόμενη εικοτολογία σχετικά με προσωπικότητες του AKP που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν και να δημιουργήσουν νέο πολιτικό κόμμα, αλλά καμία τέτοια κίνηση δεν έχει γίνει και στην ανακοίνωση του Αχμέτ Νταβούτογλου δεν γίνεται λόγος για τέτοια προοπτική. Αντίθετα, ο Νταβούτογλου αναδεικνύει την ανάγκη για εκ των έσω μεταρρυθμίσεις. «Καλώ τα στελέχη του κόμματός μας και τα αρμόδια όργανα να αναλύσουν αυτά τα θέματα και το μελλοντικό μας όραμα με ευαισθησία και ψυχραιμία», γράφει στο κείμενό του ο Νταβούτογλου

Πηγή: ΑΠΕ / διεθνή ΜΜΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο