Νότης Μαριάς: Η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία προς χάριν της Fraport

Η Κυβέρνηση αποδυνάμωσε την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία, προς χάριν της Fraport, επισήμανε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ», Ευρωβουλευτής, Καθηγητής, Νότης Μαριάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΝΑ TV στις 21/8/2017.

«Πριν την έξαρση των πυρκαγιών είχα καταγγείλει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας έχει αποδυναμωθεί, προς χάριν της Fraport», είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος «ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ» και συνέχισε ότι παραχωρήθηκαν «στην Fraport 400 περίπου πυροσβέστες για ενδεχόμενη πυρκαγιά στα περιφερειακά αεροδρόμια. Αναφέρω ως παράδειγμα τη Σάμο όπου από τους 80 πυροσβέστες που διαθέτει το νησί οι 37 είναι δεσμευμένοι από την Fraport. Για ένα αεροδρόμιο σαν αυτό της Σάμου στο οποίο γίνονται δεν γίνονται δέκα προσγειώσεις την ημέρα, η Κυβέρνηση, προς χάριν της Fraport, αποδυνάμωσε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού από το μισό της δυναμικό.

Αυτά συμβαίνουν στο πλαίσιο της συμβατικής υποχρέωσης» έναντι της Fraport. Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η Κυβέρνηση όμως δεν το αποκαλύπτει, απεναντίας προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να κρύψει ότι η βασική αιτία έλλειψης στελεχιακού δυναμικού της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας οφείλεται στο γεγονός ότι 400 Πυροσβέστες βρίσκονται σε 14 αεροδρόμια.

Αυτά όλα τα κρύβουν και απλά συζητούν πάνω στα αποκαΐδια. Εμείς από νωρίς και προπαντός, πριν την έξαρση των πυρκαγιών καταγγείλαμε το γεγονός και κάναμε την κριτική μας. Πιστεύουμε ότι οι παρεμβάσεις και οι κριτικές πρέπει να γίνονται από πριν για να προλαμβάνονται οι καταστροφές και όχι να κάνουμε επικοινωνιακή κριτική πάνω στα αποκαΐδια, την ώρα, μάλιστα, που υπάρχουν κονδύλια της ΕΕ για την αποζημίωση» από φυσικές καταστροφές, κονδύλια «για τα οποία δεν μιλάει ούτε η ΝΔ, ούτε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ η Κυβέρνηση πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Εγώ πραγματικά είμαι έκπληκτος και δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται αυτό».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ενημερώνω τους συμπολίτες μας, που αγωνιούν για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές ότι στην ΕΕ, εδώ και ένα μήνα, υπάρχει πλέον μια διαφορετική νομοθεσία σε ισχύ για την αποκατάσταση των ζημιών, από φυσικές καταστροφές.

Ψηφίσαμε στις 13 Ιουνίου την αλλαγή του Κανονισμού και επιτρέπεται κάθε χώρα να δώσει το 5% των δαπανών από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης για να αποκατασταθούν οι ζημιές, από φυσικές καταστροφές.

Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι 750 εκατομμύρια ευρώ, είναι ένα τεράστιο ποσό.

Τα χρήματα αυτά είναι δεσμευμένα για την Ελλάδα, είναι στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα αναδρομικής αποκατάστασης των ζημιών από το 2014 και μετά. Μου είναι αδιανόητο, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κανείς άλλος δεν μιλούσε μέχρι τώρα γι’ αυτό».

Βέβαια μετά από τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του Νότη Μαριά, επί του θέματος, «ξύπνησαν» σήμερα κάποιοι και προσωπικά το αναφέρουν. Καλό είναι αυτό, Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο