Νοικιάζει Ισραηλινά drones η Πολεμική Αεροπορία

Νοικιάζει Ισραηλινά drones η Πολεμική Αεροπορία

Καλά τα UAV αλλά στο ΥΠΕΘΑ καλύτερο θα ήταν να εξετάσουν την αγορά και χρήση UCAV καθώς οι απειλές που αντιμετωπίζει και θα κληθεί να αντιμετωπίσει η χώρα απαιτούν όχι μόνο την αναγνώριση αλλά και την προσβολή και ει δυνατόν εξάλειψη εν τη γενέσει τους

Στην προμήθεια επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από το Ισραήλ για τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας προχωράει η χώρα μας. Η  εισήγηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που προέβλεπε την απόκτηση επτά μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τρία χρόνια  με καθεστώς χρονομίσθωσης (leasing),  με κόστος περίπου 35 εκατομμύρια  ευρώ. πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Η πρόταση εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία από την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής και η τιμή που σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνηθεί για την ενοικίαση είναι 35,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα δοθούν τμηματικά σε τρία χρόνια. Τον πρώτο χρόνο θα καταβληθούν 16,5 εκ. ευρώ και 9 εκ. ευρώ για καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο τραπέζι φέρεται να υπήρξε και η πρόταση προμήθειας των αμερικανικών drones MQ-1 Predator, που τελικά δεν προκρίθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση στόχος είναι να αποκτηθούν συνολικά 15-20 UAVs, με την ίδια μέθοδο, δηλαδή πρώτα με leasing και μετά με αγορά τους. Αυτή δεν είναι η πρώτη αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών από το Ισραήλ. Είχε προηγηθεί η αγορά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από τον τότε υπουργό Β. Κικίλια, συγκεκριμένου αριθμού συστημάτων.

Η πρόταση των Ισραηλινών δεν είναι πρόσφατη, τον Φεβρουάριο του 2012 η ισραηλινή εταιρεία Israel Aerospace Industries (I.A.I.) είχε παρουσιάσει σε Έλληνες αξιωματικούς στην αεροπορική βάση στο Άκτιο το μη επανδρωμένο αεροσκάφος της, «Heron» ενώ είχε παρουσιαστεί και μια σύμπραξη της Ισραηλινής ‘BlueBird’ με την Ελληνική εταιρία ‘Altus LSA’ που παρουσίασαν το ‘Spylite’. Όλα τα μοντέλα mini-UAV της Bluebird στελεχώνονται από τεχνολογία ‘δοκιμασμένη σε συνθήκες μάχης’ (combat proven) σύμφωνα με την εταιρεία. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex και αφορούσε τη χρήση του συγκεκριμένου τύπου UAV σε επιχειρήσεις για τον έλεγχο των συνόρων και την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία διαθέτει ενεργοποιημένα συνολικά 10 UAV Heron από την παραγγελία και τεσσάρων Σταθμών Ελέγχου εδάφους συνολικής αξίας 180 εκατ. δολαρίων.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο