Νέος πρόεδρος των Σκοπίων ο Στέβο Πεντάροφσκι

Νέος πρόεδρος των Σκοπίων ο Στέβο Πεντάροφσκι

Ξεκινά η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Πρόεδρος των Σκοπίων εξελέγη ο Στέβο Πεντάροφσκι δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής Όλιβερ Ντερκόφσκι.

Εξελέγη ένα Ευρωπαίος πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπογραμμίζοντας πως η πρόοδος στην χώρα θα είναι κινητήριος δύναμη για ολόκληρη της περιοχή.

Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών για τον οποίο δεν θα ντρέπεστε. Με την σημερινή εκλογική αναμέτρηση αποφασίσαμε να πάμε μπροστά . Αυτή είναι νίκη της πλειοψηφίας των πολιτών της, δήλωσε ο νέος πρόεδρος Στέβο Πεντάροφσκι .

Σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή με καταμετρημένο το 98% των ψήφων ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού, Στέβο Πεντάροφσκι έλαβε 51, 83% ενώ η υποψήφια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNΕ, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξασφάλισε 44,57 %. Τα άκυρα ήταν 3,56% και η συμμετοχή ήταν 46,44%.

Ο Πεντάροφσκι υπογράμμισε ότι ως νέος πρόεδρος θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της χώρας.

Η υποψήφια του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές αυτές εκλογές, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα αναγνώρισε την ήττα της και ευχαρίστησε όσους την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους.

Η Σιλιάνοφσκα έκρινε παράλληλα ότι το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, όπως διαμορφώθηκε με τη νίκη του αντιπάλου της Στέβο Πεντάροφσκι, δεν εγγυάται καλύτερο μέλλον για τη χώρα και επανέλαβε την άποψη ότι η κατάσταση απαιτεί τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Από την δική του πλευρά ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ισχυρίστηκε ότι ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών σημαδεύτηκε από «σοβαρές παρατυπίες», επέρριψε την ευθύνη γι’ αυτές στο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ και εξέφρασε την άποψη ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα καταρρεύσει.

Ξεκινά η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων

Με θερμά λόγια υποδέχθηκε ο Γιοχάνες Χαν, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, την επικράτηση του Στέβο Πεντάροφσκι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ο οποίος διεξήχθη χθες Κυριακή στη Βόρεια Μακεδονία.

“Συγχαρητήρια στον Στέβο Πεντάροφσκι για την εκλογή του [στο αξίωμα] του προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας. Αδημονώ για τη συνέχιση της συνεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων” με σκοπό να ανοίξει ο δρόμος για την “έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον Ιούνιο”, ανέφερε ο Χαν μέσω Twitter.

“Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να υπολογίζει στη συνέχιση της υποστήριξης της ΕΕ ως προς την ενταξιακή προοπτική της”, πρόσθεσε ο επίτροπος Χαν στις δύο αναρτήσεις του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

πηγή: ΑΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο