Νέες δοκιμές για το ηλεκτρομαγνητικό όπλο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού

Σε νέες δοκιμές εκτός του εργαστηρίου θα υποβληθεί το ηλεκτρομαγνητικό όπλο (railgun) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού όπως ανακοίνωσε το Naval Future Force Science and Technology Expo από το ONR (Office of Naval Research).

Μέχρι τώρα οι  πολλαπλές συνεχόμενες βολές υπό συνθήκες χαμηλής ενέργειας έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία και ο επόμενος κύκλος δοκιμός περιλαμβάνει αύξηση της ενέργειας, του ρυθμού βολής και του αριθμού των βολών.

Αυτό σημαίνει ότι το «rep-rate testing» του όπλου θα φτάσει τα 20 MJ (megajoules) μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα 32 μέχρι το επόμενο έτος. Σημειώνεται πως το ένα MJ αντιστοιχεί σε ένα όχημα ενός τόνου που κινείται με ταχύτητα 257 χλμ/ ώρα.

Το railgun βασίζεται σε έναν ισχυρό ηλεκτρικό παλμό (αντί για πυρίτιδα ή για άλλα χημικά προωθητικά) για να εκτοξεύσει βλήματα σε αποστάσεις άνω των 100 ναυτικών μιλίων, σε ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 6 Μαχ (6 φορές η ταχύτητα του ήχου). Η ταχύτητα αυτή κάνει τα βλήματα εξαιρετικά καταστρεπτικά από μόνα τους, χάρη στην κινητική τους ενέργεια, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για εκρηκτικά στα πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούν railguns.

Το βλήμα που χρησιμοποιείται (HVP- high-velocity projectile) είναι κατευθυνόμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά οπλικά συστήματα. Σε συνδυασμό, οι δύο τεχνολογίες (railgun και HVP) αναμένεται να αποφέρουν ένα όπλο που θα ενδείκνυται για χρήση εναντίον ιπτάμενων στόχων, εχθρικών σκαφών επιφανείας, αλλά και για ναυτικά πυρά υποστήριξης.

Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει και δοκιμάζει πυροσωλήνες ικανούς για πολλές βολές ανά λεπτό, ενώ παράλληλα το σύστημα ενέργειας είναι πλέον αρκετά μικρό για να μπορεί να τοποθετηθεί σε σημερινά και μελλοντικά πολεμικά σκάφη.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο