Νέα πρόκληση από την Τουρκία: τα αλιευτικά της “αλωνίζουν” στο Αιγαίο

Νέα πρόκληση από την Τουρκία: τα αλιευτικά της “αλωνίζουν” στο Αιγαίο

στα Ίμια κάθε Ιανουάριο γίνεται ο κλεφτοπόλεμος της τσιπούρας, με τους τούρκους ψαράδες να συνοδεύονται από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία και απωθούν τους Έλληνες αλιείς.

Ένα ακόμη βήμα στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο κάνουν του Τούρκοι, καθώς ψαράδες της γείτονος με τις ευλογίες της Άγκυρας προκαλούν τους Έλληνες συναδέλφους τους και την κοινή γνώμη. Τις προηγούμενες μέρες σημείωθηκαν δύο περιστατικά στο Αιγαίο και ένα στην Κύπρο, με τους Τούρκους να είναι ιδιαίτερα θρασείς που έφτασαν στο σημείο μέχρι και να πυροβολήσουν κατά των Ελλήνων αλειέων. Αξίζει να τονιστεί ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ οφείλει τηρεί τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες σε σκάφη, εποχή αλιείας, τρόπου ψαρέματος κλπ, ενω η Τουρκία, γνωστή για τα παζάρια της επί παντός επιστητού, δεν ακολουθεί καμία δέσμευση και εκτός αυτού έχουν και τη στήιξη της Τουρκικής εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Πρώτο περιστατικό στη Λέρο

Την Κυριακή πρίν το Δεκαπενταύγουστο, Ψαράδες από τη Λέρο κατείγγειλαν ότι Τούρκοι πυροβόλησαν εναντίον του εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Μάλιστα τόνιζαν ότι οι προκλήσεις από τις τουρκικές ακτεορούς είναι σχεδόν καθημερινές, ενώ από τις προκλήσεις των χωρικών υδάτων έχουν αποθρασυνθεί και οι τουρκοι ψψαράδες.

Δεύτερο περιστατικό Σαμοθράκη

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό στη Λέρο και οι αλιείες από τη βόρεια Ελλάδα προχώρησαν σε άλλη καταγγελία στην περιοχή της Σαμοθράκης στις 16 Αυγούστου.

Κύπρος

Δυο τουρκικά πολεμικά πλοία παρενόχλησαν τις πρωινές ώρες τράτα της εταιρείας “Τα Ψαροκάικα”, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, μεταξύ Τουρκίας και της περιοχής του Αποστόλου Ανδρέα, η τράτα βρισκόταν σε διεθνή ύδατα, 16 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Τουρκίας, βόρεια του Αποστόλου Ανδρέα, όταν δυο τουρκικά πολεμικά πλοία την παρενόχλησαν και ζήτησαν από τον καπετάνιο να αποχωρήσει.

Επισημαίνεται ότι στα Ίμια κάθε Ιανουάριο γίνεται ο κλεφτοπόλεμος της τσιπούρας, με τους τούρκους ψαράδες να συνοδεύονται από πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής τα οποία και απωθούν τους Έλληνες αλιείς.

Οι προκλήσεις αυτές πρέπει να εξεταστούν στο ευρύτερο “πακέτο”  προκλήσεων της Άγκυρας καθώς η Τουρκία δεν κάνει τίποτε τυχαίο στο Αρχιπέλαγος. Απαιτούνται σωστοί χειρισμοί και όχι αδράνεια και κρύψιμο των συμβάντων.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο