Νέα αμερικανική “σφαλιάρα”: έκοψαν τους Τούρκους πιλότους των F-35

Νέα αμερικανική “σφαλιάρα”: έκοψαν τους Τούρκους πιλότους των F-35

Παρά την παράταση στο αμερικανικό τελεσίγραφο για τους S-400 οι ΗΠΑ προχώρησαν περισσότερο και σταμάτησαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και μάλιστα αποφασίστηκε να διακοπεί εντελώς η πρόσβαση των Τούρκων πιλότων, που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση της Αριζόνας για εκπαίδευση, στα αεροπλάνα F-35. Η Άγκυρα προσπαθεί βέβαια με επισκέψεις σε άλλες χώρες που έχουν F-35,

Παρά την παράταση στο αμερικανικό τελεσίγραφο για τους S-400 οι ΗΠΑ προχώρησαν περισσότερο και σταμάτησαν την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων και μάλιστα αποφασίστηκε να διακοπεί εντελώς η πρόσβαση των Τούρκων πιλότων, που βρίσκονταν στην αεροπορική βάση της Αριζόνας για εκπαίδευση, στα αεροπλάνα F-35.

Η Άγκυρα προσπαθεί βέβαια με επισκέψεις σε άλλες χώρες που έχουν F-35, καθώς κλιμάκιο των Τούρκων αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας επισκέφθηκαν την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Νορβηγία προκειμένου να βρουν μια απάντηση για το αμερικανικό τελεσίγραφο.

Ωστοσο η χώρα με το πιο επιχειρησιακά F-35 είναι το Ισραήλ το οποίο έχει εξαιρετικά άσχημες σχέσεις την Τουρκία.

Ο λόγος της αμερικανικής απόφασης αυτής ήταν ότι τέθηκε θέμα για τα απόρρητα μυστικά του αμερικανικού μαχητικού και εκφράστηκαν φόβοι ότι αυτά θα κλαπούν από τους Τούρκους πιλότους, σύμφωνα με το περιοδικό Foreign Policy

Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα το Πεντάγωνο έδωσε επίσημα στην Τουρκία προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά του συστήματος S-400 από τη Ρωσία, διαφορετικά η χώρα θα εκδιωχθεί και από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 ενώ δεν θα της δοθούν τα μαχητικά αεροπλάνα που αγόρασε στο πλαίσιο συμφωνίας με την κατασκευάστρια εταιρεία.

Εκείνη την ημέρα, εάν δεν ακυρωθεί αυτή η αγορά, οι Τούρκοι πιλότοι θα εκδιωχθούν από τη χώρα, ανέφερε η απόφαση. Όμως τα πράγματα φαίνεται ότι άλλαξαν άρδην και αποφασίστηκε να κοπεί κάθε πρόσβαση των Τούρκων χειριστών στα F-35. Η εξέλιξη θεωρείται υποτιμητική για την Τουρκία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της καθώς στην ουσία οι Αμερικανοί τους λένε ότι δεν τους έχουν καμία εμπιστοσύνη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Mike Andrews, επιβεβαίωσε ότι οι Τούρκοι πιλότοι στη βάση της πολεμικής αεροπορίας του Luke δεν πετούν πλέον παρά την απόφαση να συμβεί αυτό στις 31 Ιουλίου. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε “λειτουργική παύση”, έτσι ώστε εάν η Τουρκία αποφασίσει να ακυρώσει τη συμφωνία για τους S-400 την τελευταία στιγμή, οι πιλότοι να μπορέσουν να ξαναρχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Οι Αμερικανοί άρχισαν να παίρνουν δραστικές αποφάσεις μετά την επιβεβαίωση ότι οι Τούρκοι τεχνικοί πήγαν στη Ρωσία και οι Ρώσοι τεχνικοί στην Τουρκία για τις τελευταίες λεπτομέρειες της εγκατάστασης των S-400. Φαίνεται να αποφάσισαν ακόμα να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την επιστροφή των τουρκικών κονδυλίων που χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα των F-35.

νέο αμερικανικό ψήφισμα καλεί την Τουρκία να μην πάρει τους S-400

Την ικανοποίησή τους για την ομόφωνη επικύρωση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του ψηφίσματος που καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την προγραμματισμένη απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400, εξέφρασαν οι επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.

Με τίτλο «Εκφράζοντας ανησυχία για την αμερικανο-τουρκική συμμαχία», το διακομματικό ψήφισμα που φέρει τις υπογραφές σχεδόν όλης της θεσμικής ηγεσίας της αμερικανικής Βουλής «τονίζει την ιστορική συμμαχία με την Τουρκία και προτρέπει τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αποφύγει μια στρατιωτική σχέση με τη Ρωσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αμερικανο-τουρκική εταιρική σχέση και τον ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την επικύρωση του ψηφίσματος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής, Έλιοτ Ένγκελ, κάνει λόγο για ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να διευθετηθεί με μια συμβιβαστική λύση.

«Είναι κάτι που βλέπουμε σπάνια στις διεθνείς σχέσεις, αλλά αυτό είναι ένα ασπρόμαυρο ζήτημα. Δεν υπάρχει μέση λύση. Είτε ο κ. Ερντογάν θα ακυρώσει τη ρωσική συμφωνία, είτε δεν θα το κάνει. Και δεν υπάρχει η μελλοντική δυνατότητα για την Τουρκία στο να έχει από κοινού ρωσικά όπλα και αμερικανικά F-35. Δεν υπάρχει τρίτη επιλογή. Δεν υπάρχει δρόμος για εξισορρόπηση της κατάστασης που θα επιτρέψει στην Τουρκία να έχει και το γλυκό και να το τρώει ταυτόχρονα. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να εκθέσουμε την κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια τεχνολογία στην Ρωσία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο