ΝΑΤΟ: Μέτρα κατά της Ρωσίας για τους πυραύλους 9M729 (SSC8 νατοϊκά)

ΝΑΤΟ: Μέτρα κατά της Ρωσίας για τους πυραύλους 9M729 (SSC8 νατοϊκά)

Μέτρα για να αντιμετωπίσει την απειλή που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτό οι νέοι πύραυλοι 9M729 (SSC8 στη νατοϊκή ορολογία) που αναπτύσσει η Ρωσία «κατά παραβίαση» μιας συνθήκης του 1987, ενέκρινε το NATO κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. «Οι χώρες του NATO θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα (…) αλλά δεν σκοπεύουν να

Μέτρα για να αντιμετωπίσει την απειλή που αντιπροσωπεύουν κατ’ αυτό οι νέοι πύραυλοι 9M729 (SSC8 στη νατοϊκή ορολογία) που αναπτύσσει η Ρωσία «κατά παραβίαση» μιας συνθήκης του 1987, ενέκρινε το NATO κατά δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Οι χώρες του NATO θα ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα (…) αλλά δεν σκοπεύουν να αναπτύξουν νέους πυραύλους στην Ευρώπη», υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας.

«Η αντίδρασή μας θα είναι αμυντική, μετρημένη και συντονισμένη», επέμεινε, εξηγώντας πως σκοπός είναι η «αποτελεσματική, ασφαλής» αποτροπή, όχι μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Εγκρίθηκε μια γκάμα πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων, συμπλήρωσε ο Στόλτενμπεργκ, αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για να μην δημιουργήσει όπως εξήγησε προβλήματα στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή μόνο αν η Ρωσία αρνηθεί να επιστρέψει στην τήρηση (σ.σ. της INF) με τρόπο καθαρό και επαληθεύσιμο», διευκρίνισε.

Το NATO απαιτεί η Ρωσία —η οποία αντιτείνει πως τηρεί απαρέγκλιτα τη συνθήκη— να καταστρέψει το νέο πυραυλικό σύστημα πριν από τη 2α Αυγούστου.

Οι νέοι πύραυλοι μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές και το Σύμφωνο θεωρεί πως απειλούν ευρωπαϊκές πόλεις, κατά παραβίαση της συνθήκης για τα πυρηνικά όπλα και τους βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, που υπέγραψαν το 1987 οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση, διάδοχη της οποίας θεωρείται η Ρωσία.

Η συνθήκη απαγόρευσε τους πυραύλους επιφανείας που είναι ικανοί να φέρουν πυρηνικές κεφαλές κι έχουν δραστικό βεληνεκές μεταξύ 500 και 5.550 χιλιομέτρων.

Η διμερής συμφωνία επέτρεψε να εξαλειφθεί η απειλή των βαλλιστικών πυραύλων και των πυραύλων Κρουζ των ρωσικών και των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων (SS20 και Pershing αντιστοίχως) που ήταν ανεπτυγμένοι στην Ευρώπη. Θεωρείται ένα από τα θεμέλια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Γηραιάς Ηπείρου.

«Φανήκαμε υπομονετικοί, αλλά η Ρωσία συνεχίζει να αναπτύσσει αυτά τα όπλα. Αυτό είναι πολύ σοβαρό», προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ. «Αυτοί οι πύραυλοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν», επέμεινε.

Οι ΗΠΑ έχουν αναγγείλει την απόφασή τους να αποσυρθούν από την INF, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι αρνείται να την τηρήσει. «Το τέλος της συνθήκης INF θα γίνει πραγματικότητα τη 2α Αυγούστου», θύμισε ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία έχει μπροστά της μια απλή επιλογή: είτε εκτελεί κι εγκαταλείπει το πυραυλικό της σύστημα, ή συνεχίζει την επιθετική και ανεύθυνη συμπεριφορά της», έκρινε ο Στόλτενμπεργκ.

Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον και των Βρυξελλών ότι παραβίασε την INF αναπτύσσοντας το πυραυλικό σύστημα αυτό, που διαβεβαιώνει ότι έχει δραστικό βεληνεκές 480 χιλιομέτρων.

πηγή: ΑΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο