Μέχρι το καλοκαίρι δύο φρεγάτες FREMM στο ΠΝ

Μέχρι το καλοκαίρι δύο φρεγάτες FREMM στο ΠΝ

η Ελλάδα είχε εκφράσει ενδιαφέρον για απόκτηση γαλλικών φρεγατών αυτού του τύπου όμως τότε επικρατούσε η άποψα για αγορά δύο σκαφών με οψιόν για δύο ακόμη, δηλαδή 2+2

Στην απόκτηση δύο φρεγατών FREMM από τη Γαλλία με πλήρη εξοπλισμό θα αποκτήσει μέχρι το καλοκαίρι το Πολεμικό Ναυτικό με leasing για πέντε χρόνια. Αυτό δημοσίευσε η εφημερίδα “Καθημερινή” η οποία και αποδίδει τη συμφωνία σε ανώτατο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών και συγκεκριμένα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Εμανουέλ Μακρόν.

Σημειώνεται ότι απο τη θητεία της κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, η Ελλάδα είχε εκφράσει ενδιαφέρον για απόκτηση γαλλικών φρεγατών αυτού του τύπου όμως τότε επικρατούσε η άποψα για αγορά δύο σκαφών με οψιόν για δύο ακόμη, δηλαδή 2+2. Τότε περισσότερες πληροφορίες δεν είχαν γίνει γνωστές ακριβείς πληροφορίες για τη διαμόρφωση και τα οπλικά συστήματα που θα έφεραν τα πλοία όμως είχε γίνει σχετική μελέτη απο το ΓΕΝ. Οι φρεγάτες, τύπου S, που υπηρετούν στο ΠΝ, έχουν ξεπεράσει τα ηλικιακά όρια υπηρεσίας τους, ενώ υπολείπονται σε οπλικά συστήματα στο σύγχρονο πειδίο μάχης, όπως αυτό διαμορφώνεται στον 21ο αιώνα.

Οι δύο FREMM που όπως εκτιμάται θα είναι η “Languedoc” και η “Aquitaine”, αναμένονται τον Αύγουστο σύμφωνα με το δημοσίευμα οπότε και θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των ελληνικών πληρωμάτων.

Η ελληνο-γαλλική συμφωνία δεν σταματά εκεί, καθώς η Ελλάδα φέρεται να προχωρεί σε αγορά της “ψηφιακής” φρεγάτα DCNS BELH@RRA, το 2023. Το εν λόγω πολεμικό πλοίο φέρει βαρύτερο οπλισμό και είναι μικρότερο από τη FREMM. Παράλληλα οι Γάλλοι παρέχουν στήριξη στην Ελλάδα και για τους Exoset.

To ΠΝ ωστόσο έχει να λύσει μια σειρά από ζητήματα για να καταστατούν λειτουργικές οι FREMM καθώς είναι αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που υπηρετούν καθώς είναι 6000 τόνων έναντι 3500 περίπου οι S και ΜΕΚΟ, μακρύτερες και απαιτούν μεγαλύτερο βάθος.

Και το πλέον σημαντικό είναι πόσες νέες φρεγάτες θα έρθουν στην Ελλάδα και πότε θα αποσυρθούν οι εννέα φρεγάτες τύπου S που διαθέτει σε υπηρεσία το ΠΝ, διότι αν αποστρατευούν εννέα και έρθουν τέσσερις τότε δημιουργείται ζήτημα όχι τόσο για το Αιγαίο, αλλά για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό είναι υπάρχει και ελληνο-γαλλική συμφωνία και μαχητικά αεροσκάφη, καθώς εκκρεμεί η αναβάθμιση των Mirage 2000 της 332, ενλω παλαιότερα , πάλι επί κυβερνήσεως Κ.Καραμναλή, είχε τεθεί θέμα απόκτησης Rafale, τουλάχιστον μια μορία ήτοι 24 αεροσκάφη.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο