Μέχρι την …Αττική έφτασε τουρκική κορβέτα

Μέχρι την …Αττική έφτασε τουρκική κορβέτα

Η συγκεκριμένη τουρκική προκλητικότητα δεν εκπλήσσει τους επιτελείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι οποίοι και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών μονάδων

Σε Χριστουγεννιάτικη πρόκληση προχώρησε η Άγκυρα καθώς κορβέτα του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε μέχρι την… Αττική. Η κορβέτα TCG Bafra (F-505) τα ξημερώματα της Πέμπτης έφτασε έως και το ακρωτήριο Καφηρέας (Κάβο Ντόρο) νοτίως της Εύβοιας αφού έπλευσε μεταξύ αυτής της νήσου Άνδρου. Πηγές του ΓΕΕΘΑ μίλησαν για αβλαβή διέλευση της κορβέτας εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, όμως ο πλους των τουρκικών πολεμικών πλοίων τηρώντας ή όχι τους κανόνες της αβλαβούς διελεύσεως, αποτελεί, «αγαπημένο παίγνιο» της Άγκυρας στο πλαίσιο των συνεχώς κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων.  Αργότερα περίπου στις 11 το πρωί, η Bafra έπλεε κοντά στα Κύθηρα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή και κοντά στην τουρκική κορβέτα έπλεε το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» που έχουν νοικιάσει οι Τούρκοι. Κοντά στο τουρκικό πολεμικό βρίσκεται η φρεγάτα Έλλη (F-450), παρακολουθώντας τις κινήσεις της.

Επισημαίνεται ότι το νορβηγικό τρυπάνι θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης έως το τέλος του έτους.

Η συγκεκριμένη τουρκική προκλητικότητα δεν εκπλήσσει τους επιτελείς στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οι οποίοι και παρακολουθούν στενά τις κινήσεις των τουρκικών μονάδων. Ωστόσο εκτιμάται ότι η πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ θα κλιμακώσει περισσότερο της ενέργειες στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Αυτό φαίνεται από τις 3300 παραβιάσεις στον Εθνικό Εναέριο Χώρο και τις 2000 παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων το 2017.

Αναφορικά με την Κύπρο, οι προκλήσεις συνδέονται και με την με την έναρξη των εργασιών από την ΕΝΙ στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς επανειλημμένως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει απειλήσει την Κύπρο για τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αστάθμητος παράγοντας για εξέλιξη των πραγμάτων είναι η μετωπική σύγκρουση που έχει επιλέξει ο Ερντογάν με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η μεταφορά της πρωτεύουσας στην Ιερουσαλήμ έδωσε την ευκαιρία στην Άγκυρα για νέους λεονταρισμούς και «συμμαχίες» με χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν που έχουν συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο