Μετά τις ΗΠΑ και η Ευρώπη βάζει τη Huawei στο στόχαστρο για κατασκοπία

Μετά τις ΗΠΑ και η Ευρώπη βάζει τη Huawei στο στόχαστρο για κατασκοπία

Η νέα τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών με τα δίκτυα 5G, θεωρείται από τις ΗΠΑ (και άλλες χώρες) ως κίνδυνος απώλειας από βιομηχανικά μυστικά και προσωπικά δεδομένα έως τεχνολογική παράδοση στην Κίνα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απαγόρευσε ουσιαστικά τη Huawei  στις ΗΠΑ, ενώ και στην Ευρώπη αρχίζουν βάζουν τον κινέζικο κολοσσό στο στόχαστρο για κατασκοπία και “πίσω πόρτες” στις “δουλειές” που έχει αναλάβει.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την υπόθεση της Huawei  απομακρύνθηκε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, στη Γερμανία, ανεξάρτητα από τις επίσημες δηλώσεις το σκέφτονται, ενώ οι μυστικές υπηρεσίες της Ολλανδίας κάνουν έρευνα για κατασκοπία, την οποία βέβαια ονομάζουν κομψά.

Η νέα τεχνολογία των τηλεπικοινωνιών με τα δίκτυα 5G, θεωρείται από τις ΗΠΑ (και άλλες χώρες) ως κίνδυνος απώλειας από βιομηχανικά μυστικά και προσωπικά δεδομένα έως τεχνολογική παράδοση στην Κίνα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ το εντάσσει στο ευρύτερο εμπορικό πόλεμο-διαπραγμάτευση, όμως τα δίκτυα αποτελούν στόχο του κυβερνοπολέμου (σύμφωνα με το manual του ΝΑΤΟ) και φυσικά του υβριδικού πολέμου.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό η κινεζική Huawei έχει μία κρυφή «πίσω πόρτα» σε δίκτυο μεγάλης ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών, αποκαλύπτει η εφημερίδα De Volksrant επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή των ολλανδικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών AIVD ερευνά αν η κατάσταση αυτή έχει δώσει στην Huawei την δυνατότητα κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών είχε ανακοινώσει ότι «δεν είναι επιθυμητό η Ολλανδία…να εξαρτάται ως προς το hardware ή το software από εταιρείες που προέρχονται από χώρες που λειτουργούν κυβερνοπρογράμματα που είναι αντίθετα με τα ολλανδικά συμφέροντα», κατονομάζοντας την Κίνα και την Ρωσία.

Από τις τρεις μεγάλες ολλανδικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι KPN και Vodafone Ziggo αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, ενώ η T-Mobile/Tele2 απάντησε ότι δεν είναι ενημερωμένη για έρευνα της AIVD.

Η αποκάλυψη της De Volksrant γίνεται μία ημέρα αφού ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέκλεισε την Huawei από την αγορά αμερικανικής τεχνολογίας αιχμής χωρίς ειδική εξουσιοδότηση και την χρήση του εξοπλισμού της από τις αμερικανικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Η KPN ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα αποκλείσει τον εξοπλισμό της Huawei από τον «πυρήνα» του δικτύου κινητής τηλεφωνίας, αλλά θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τις κεραίες της κινεζικής εταιρείας.

Ολλανδική επιτροπή επανεξετάζει αυτό το διάστημα τις προδιαγραφές ασφαλείας για να εμποδίσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες εν όψει της ανάπτυξης του δικτύου 5G της Ολλανδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ δήλωσε χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η επιτροπή θα λάβει απόφαση «σύντομα» σχετικά με το αν θα επιτραπεί στην Huawei να είναι προμηθευτής.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο