Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (φωτο-video)

Μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη (φωτο-video)

Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Κατά τις 10:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού. Η στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε με τους αναπήρους πολέμου ακολούθησαν ένα τμήμα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σύλλογοι της

Με τη στρατιωτική παρέλαση κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, παρουσία του Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου. Κατά τις 10:30, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Η στρατιωτική παρέλαση ξεκίνησε με τους αναπήρους πολέμου ακολούθησαν ένα τμήμα από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, σύλλογοι της Εθνικής Αντίστασης, απόγονοι των Μακεδονομάχων και τμήματα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Οι απόγονοι των Μακεδονομάχων, πέρασαν μπροστά από τον Προκόπη Παυλόπουλο, με ένα πλακάτ που έγραφε «Έλληνες σώστε τη Μακεδονία».

Εντυπωσιακά ήταν για ακόμη μία χρόνια τα στρατιωτικά τμήματα που συμμετείχαν στην παρέλαση. Την αρχή έκαναν τα μηχανοκίνητα τμήματα της Στρατονομίας, ενώ ακολούθησε ο μηχανοκίνητος λόχος τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού. Στη συνέχεια πέρασαν τα άρματα μάχης, οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Στον αέρα της Θεσσαλονίκης πέταξαν μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, ενώ στο λιμάνι βρίσκονταν πλοία του ΠΝ.

O ΠτΔ

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας. «Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», είπε ο κ. Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης. «Το ίδιο «ΟΧΙ» εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά», σημείωσε και συνέχισε: «Κατ’ εξοχήν δε το «ΟΧΙ» αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται». Ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνία με τον πιλότο του μαχητικού F-16, της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», που με τις εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από το χώρο της παρέλασης κέρδισε τις εντυπώσεις, τον επισμηναγό Δημήτρη Βολακάκη. Από τους αιθέρες, ενώ έκανε την αεροπορική επίδειξη, ο επισμηναγός έστειλε το μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Έλληνες, λέγοντας: «Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια πολλά Μακεδονία, Χρόνια πολλά Ελλάδα». Ο κ. Παυλόπουλος ανταπέδωσε τον χαιρετισμό: «Κύριε Επισμηναγέ, ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ειδικότερα για την Πολεμική μας Αεροπορία. Αποδεικνύετε καθημερινά ότι τα φτερά του αεροσκάφους σας είναι προέκταση της ψυχής σας, προέκταση της ψυχής του λαού μας του Έθνους μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να σας προστατεύει και να σας δυναμώνει»

Ο ΥΕΘΑ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κ. Αντώνιος Οικονόμου παρέστησαν στην παρέλαση για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Ηλίας Λεοντάρης, εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος έκανε την εξής δήλωση:

«Σήμερα, από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, που έλαμψε φορώντας τα γιορτινά της, εορτάσαμε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, το Έπος του 1940 – 1941. Αποτίσαμε φόρο τιμής στους ήρωες που αγωνίστηκαν, πολέμησαν, πέθαναν, θυσιάστηκαν, υπερασπιζόμενοι τα πάτρια εδάφη, σε μία εποχή όπου το Εθνικό φρόνημα, η στιβαρή ηγεσία, η στρατιωτική ετοιμότητα υπερίσχυσαν και κατανίκησαν την υπεροπλία, το αριθμητικό πλεονέκτημα, την επιθετικότητα και την αλαζονεία ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος.

Σήμερα, λοιπόν, τιμούμε τη μνήμη αυτών των Ηρώων. Παρακολουθήσαμε μία εξαίρετη παρέλαση, όπου είδαμε και θαυμάσαμε τα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, τις διασωστικές ομάδες και τμήματα μαθητών να παρελαύνουν υπερήφανοι, ευθυτενείς, συνειδητοποιημένοι. Καμαρώσαμε όμως, επίσης, και τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και των τριών Κλάδων που παρέλασαν. Το αίσθημα υπερηφάνειας και συγκίνησης για το ηθικό τους, τη λεβεντιά τους, αλλά και τα σύγχρονα οπλικά συστήματα που επέδειξαν στην παρέλαση, πραγματικά διακατέχει όλο αυτό το πολύ μεγάλο πλήθος που συνέρευσε εδώ στην παραλιακή λεωφόρο, για να τους καμαρώσει.

Και το μήνυμα που βγαίνει είναι ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι ισχυρές, αξιόμαχες, ετοιμοπόλεμες. Διαθέτουν αποτρεπτική ισχύ και αυτό γίνεται σαφές και γνωστό προς πάσα κατεύθυνση.

Αυτόν τον ευλογημένο και πανέμορφο τόπο, τον επιβουλεύτηκαν πολλοί από τα βάθη των αιώνων. Όταν ο λαός ήταν συνειδητοποιημένος, συστρατευμένος, ενωμένος και αποφασισμένος πάντα σημειώναμε ένδοξες νίκες. Όταν ήταν διασπασμένος υποφέραμε μεγάλες εθνικές υποχωρήσεις. Επομένως, ας διδαχθούμε από το παράδειγμα των ηρώων του ΄40. Να αναπτύξουμε το εθνικό τους φρόνημα, να στηρίξουμε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, για να ανταπεξέλθουμε σε κάθε επιβουλή, διαφορετική βέβαια από εκείνους τους καιρούς, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, υπαρκτή και στις μέρες μας.

Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν το βασικό στοιχείο της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας, άρα τιμούμε αυτούς που έπεσαν υπερασπιζόμενοι το πάτριο έδαφος. Δεν ξεχνάμε το παράδειγμά τους. Παραδειγματιζόμαστε από αυτό και επαγρυπνούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε ποτέ κανένας επιβουλέας, από αυτούς που θα έρθουν ή από αυτούς που υπάρχουν, να μην περάσει ξανά. Δεν θα περάσει. Δεν θα περάσει ποτέ.

Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη.

Χρόνια πολλά στη Μακεδονία.

Χρόνια πολλά στην Ελλάδα».

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Σάββας Αγγελίδης έκανε την εξής δήλωση:

«Θέλω να εκφράσω τα θερμά συγχαρητήριά μου σε όλους όσοι έλαβαν μέρος σε αυτή την εξαιρετική παρέλαση κι έχουν πετύχει το σκοπό τους, έχουν τονώσει ουσιαστικά το ηθικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και το φρόνημα ολόκληρου του ελληνικού Έθνους.

Η παρέλαση είναι το ελάχιστο το οποίο έχουμε να δώσουμε σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Με τις ηρωικές τους πράξεις, αλλά και τις ηρωικές τους αποφάσεις, το μεγάλο «ΟΧΙ» του 1940, στέλνουν διδάγματα τα οποία εμείς ως Πολιτική Ηγεσία θα πρέπει να αξιολογούμε και να λαμβάνουμε τις πραγματικές μας αποφάσεις μέσω αυτών των διδαγμάτων και να μαθαίνουμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω εγώ είναι ότι με την άριστη συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης μαζί με την Κυπριακή Κυβέρνηση στέλνεται το σοβαρό μήνυμα της ενότητας. Να είστε σίγουροι ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Επίσης, θέλω να μεταφέρω από τον κυπριακό λαό την ευγνωμοσύνη προς τον ελληνικό λαό, το λαό της Ελλάδας, για την καθημερινή συμπαράσταση στον αγώνα τον οποίο δίνουμε καθημερινά για τη διασφάλιση της κυριαρχίας μας, των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και για την ειρήνη στην περιοχή.

Ευχαριστώ πολύ.

Χρόνια πολλά σε όλους».

το μήνυμα του πιλότου από το F-16

Ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας που μετείχε στην αεροπορική επίδειξη στο τέλος της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, έστειλε ένα λιτό , δωρικό και υψίστης σημασίας μήνυμα, από το πιλοτήριο του F-16C Block 52+. Ειδικότερα, ο Επισμηναγός Δημήτριος Βολακάκης δανείσθηκε ένα στίχο από την ποιητική συλλογή του Γιάννη Ρίτσου «Οι γειτονιές του κόσμου» και θύμισε σε όλους τους Έλληνες, ότι «Ετούτος ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του». O Επισμηναγός (Ι) Δημήτρης Βολακάκης εισήχθη στη Σχολή Ικάρων το 2000. Το 2006 τοποθετήθηκε στην 116ΠΜ/335 Μοίρα σε αεροσκάφη Α-7Ε Corsair ΙΙ, ενώ το 2008 τοποθετήθηκε στην 115ΠΜ/ΣΜΕΤ σε αεροσκάφη F-16 Block52+. Από το 2009, υπηρετεί στην 343 Μοίρα. Έχει περισσότερες από 1700 ώρες πτήσης, από τις οποίες οι 1200 είναι σε αεροσκάφη F-16.

Τουρκικές παραβιάσεις και στην εθνική επέτειο

Ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 παραβίασε το πρωί τον εθνικό εναέριο χώρο μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Εκτός από τα F-16, πάνω από το Αιγαίο πέταξε ένα κατασκοπευτικό τουρκικό αεροσκάφος τύπου CN-235.

πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο