Μεγαλειώδεις στρατιωτική παρέλαση στην Κύπρο – δηλώσεις Ν.Παναγιωτόπουλου – ματαιώθηκε η πτήση F-16 της ΠΑ

Μεγαλειώδεις στρατιωτική παρέλαση στην Κύπρο – δηλώσεις Ν.Παναγιωτόπουλου – ματαιώθηκε η πτήση F-16 της ΠΑ

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε η επέτειο; της 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 59η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Φέτος για πρώτη φορά παρέστη στην παρέλαση και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας και συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ Aλεξάνταρ

Με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση τιμήθηκε η επέτειο; της 1η Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 59η επέτειο από την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Φέτος για πρώτη φορά παρέστη στην παρέλαση και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σερβίας και συγκεκριμένα ο ΥΠΑΜ Aλεξάνταρ Βούλιν, καθώς η Εθνική Φρουρά θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της απόκτημα, τα σερβικά πυροβόλα NORA Β-52.

Μήνυμα αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς έστειλε ανήμερα της επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ευχαριστώντας παράλληλα την Ελλάδα για τη συνεχή στήριξη και τη Σερβία για την έμπρακτη συνεργασία με τη Λευκωσία.

Δεν πέταξαν ελληνικά μαχητικά πάνω από την παρέλαση στη Λευκωσία

Μετά από 16 χρόνια ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από τη Κύπρο το 2017, τούτο επαναλήφθηκε και το 2018.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρέψει στην πεπατημένη, επιβεβαιώνοντας το γνωστό δόγμα των παλαιότερων δεξιών κυβερνήσεων ότι «η Κύπρος είναι μακριά»

Τα ελληνικά F-16 blk52+ της 115 ΠΜ δεν πέταξαν πάνω από την παρέλαση και η απόφαση, όπως έχει μεταδοθεί, λήφθηκε χθες το πρωί και ήταν αποτέλεσμα παρέμβαση της Άγκυρας. Αυτό το τελευταίο αν και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί φαίνεται να είναι και η μοναδική εξήγηση. Επισήμως τίποτε δεν ειπώθηκε.

Δήλωση Παναγιωτόπουλου

Μετά το πέρας της παρελάσεως, ο Υπουργός προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Με χαρά και συγκίνηση, παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην ηλιόλουστη και ζεστή Λευκωσία για να παρακολουθήσω το λαμπρό εορτασμό της 59ης Επετείου Ανεξαρτησίας της Κύπρου και να αποτίσω, μια ακόμα φορά, έναν ελάχιστο φόρο τιμής, εκεί που κάποτε είχε αποδοθεί βαρύτατος φόρος αίματος.

Η παρουσία μου εδώ, εκπέμπει και ένα στίγμα απόλυτης υποστήριξης της Ελλάδας προς την Κύπρο.

Παρακολουθήσαμε με συγκίνηση και υπερηφάνεια τμήματα της Εθνικής Φρουράς μαζί με τμήματα των Σωμάτων Ασφαλείας της Κύπρου και φυσικά την Ελληνική Δύναμη Κύπρου να παρελαύνουν γεμάτα αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια, αλλά και με τα σύγχρονα οπλικά συστήματά τους. Νιώσαμε ότι η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου είναι πάντα ισχυρή.

Εξ ονόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Ελληνικής Κυβέρνησης και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, θα ήθελα να πω στους Κυπρίους Αδελφούς μας ότι η Ελλάδα είναι μαζί και είναι δίπλα στην Κύπρο.

Αγωνιζόμαστε με κοινό όραμα για μια ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, ελεύθερη και υπερήφανη, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, συντεταγμένοι και υποστηριζόμενοι από το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και όχι από έκνομες, παράνομες και βάρβαρες συμπεριφορές.

Σε αυτόν τον αγώνα είμαστε μαζί, από το Ορμένιο της Θράκης μέχρι τη Γαύδο του Κρητικού Πελάγους και από τους Οθωνούς του Ιονίου μέχρι την περίκλειστη πόλη, την μαρτυρική Αμμόχωστο, στην Κύπρο. Προβάλει ένας ενιαίος άξονας, υποστήριξης, αλληλεγγύης, συμπόρευσης, αδελφοσύνης. Χρόνια πολλά στην Κύπρο!

Σήμερα η Ελλάδα σας καμάρωσε. Σήμερα σας καμάρωσα!

Χρόνια πολλά και προχωρούμε μαζί για το κοινό μας όνειρο, για το κοινό μας όραμα. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της εξαιρετικής παρέλασης.

Αγαπητέ φίλε, κ. Υπουργέ Άμυνας της Κύπρου, Στρατηγέ, είστε όλοι άξιοι συγχαρητηρίων. Σήμερα σας καμαρώσαμε για μια ακόμα φορά».

Συνάντηση με Αναστασιάδη

 

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Παναγιωτόπουλου στην Κύπρο, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 59 ετών από την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο άνδρες συζήτησαν θέματα συνεργασίας στον αμυντικό τομέα σε διμερές επίπεδο και στη συνέχεια, άνδρες κατέθεσαν στεφάνους στο Μνημείο Αντιστασιακών και στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’, ενώ επισκέφθηκαν και τα Φυλακισμένα Μνήματα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Σάββα Αγγελίδη με την παρουσία του Α/ΓΕΕΘΑ Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου και του Α/ΓΕΕΦ Αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη. Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών τέθηκαν επί τάπητος οι προκλήσεις ασφαλείας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας προσκάλεσε τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας στην Αθήνα, στις 5 Νοεμβρίου 2019, για τη διεξαγωγή της 3ης Τριμερούς Συνάντησης Υπουργών Άμυνας Ελλάδος, Κύπρου και Αιγύπτου. Ο κ. Παναγιωτόπουλος προσκάλεσε τον κ. Αγγελίδη και στη Διακλαδική Άσκηση «Μέδουσα 9», που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και των τριών χωρών.

 

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο