Μέγα σκάνδαλο στη Γερμανία: Εξετάζουν περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις καθεστώτος ασύλου στη Βρέμη

Μέγα σκάνδαλο στη Γερμανία: Εξετάζουν περισσότερες από 100.000 περιπτώσεις καθεστώτος ασύλου στη Βρέμη

Σύμφωνα με το περιοδικό, υπάρχουν ηλεκτρονικά μηνύματα προς την επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιούτα Κορντ, από τον Φεβρουάριο του 2017, που την ενημέρωναν για προβλήματα στο παράρτημα της Βρέμης και έθεταν το ζήτημα της διακριτικότητας στην διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην ξεσπάσει σκάνδαλο.

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η χορήγησης ασύλου πρόσφυγα στην Γερμανία σε περισσότερους από 100.000 περιπτώσεις στη Βρέμη κατά το διάστημα 2013-2016 , από το γραφείο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), καθώς φέρεται πως είχαν απορριφθεί από τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε άλλα κρατίδια.

Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ η Εισαγγελία της Βρέμης φέρεται να υποψιάζεται ότι πολλοί από τους υπαλλήλους δωροδοκήθηκαν, ενώ στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο δικηγορικά γραφεία με το ένα από τα οποία φέρεται να χρέωνε 1000 ευρώ για κάθε περίπτωση χορήγησης ασύλου

Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται όταν ξεκίνησε η δημοσίευση στατιστικών στοιχείων και υπέδειξε πως π.χ. Ιρακινοί και Αφγανοί είχαν περισσότερες πιθανότητες να πάρουν άσυλο στην Βρέμη παρά στην Βαυαρία ή στο Βρανδεμβούργο. Τότε το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών υποχρεώθηκε να διερευνήσει σε βάθος το θέμα και, όπως ανακοίνωσε, αναλύει τις διαδικασίες σε δέκα κρατίδια, όπου τα ποσοστά θετικών απαντήσεων σε αιτήματα ασύλου είναι είτε ασυνήθιστα υψηλά είτε ασυνήθιστα χαμηλά. Μάλιστα εξετάζονται περίπου 18.000 τυχαία επιλεγμένες περιπτώσεις  στο πλαίσιο αυτής της  έρευνας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και τέως Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ απέδωσε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των κρατιδίων σε «τσαπατσουλιά ή υπερκόπωση», δεσμεύτηκε ωστόσο να φτάσει την έρευνα ως το τέλος, «χωρίς να υπολογίσει την φήμη κανενός», καθώς το περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψε ότι τα κεντρικά γραφεία της BAMF κατά πάσα πιθανότητα γνώριζαν για τις παρανομίες που συνέβαιναν και επιχείρησαν να τις συγκαλύψουν. Σύμφωνα με το περιοδικό, υπάρχουν ηλεκτρονικά μηνύματα προς την επικεφαλής της Υπηρεσίας Γιούτα Κορντ, από τον Φεβρουάριο του 2017, που την ενημέρωναν για προβλήματα στο παράρτημα της Βρέμης και έθεταν το ζήτημα της διακριτικότητας στην διερεύνηση της υπόθεσης, προκειμένου να μην ξεσπάσει σκάνδαλο. «Παρακαλώ αναλάβετε δράση με αθόρυβο τρόπο. Δεν θέλω να ελεγχθούν όλες οι λεπτομέρειες», αναφέρει ανώτατο στέλεχος σε μήνυμά του, το οποίο επικαλείται το γερμανικό περιοδικό. Εκμεταλλευόμενοι το σκάνδαλο, η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) και οι Φιλελεύθεροι (FDP) ζήτησαν την διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας, η οποία ωστόσο προϋποθέτει την ψήφο του ενός τετάρτου των βουλευτών, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα δύο κόμματα θα πρέπει να πείσουν και τουλάχιστον ένα από τα άλλα κόμματα προκειμένου να προκαλέσουν την έρευνα. Μέχρι τώρα κανένα κόμμα δεν έχει δείξει ότι σκοπεύει να συνδράμει τα AfD και FDP, με τους Πράσινους να ζητούν πάντως την παραίτηση της επικεφαλής της BAMF.

Ωστόσο οι γερμανικές αρχές και τα γερμανικά ΜΜΕ δεν αναφέρονται καθόλου στο ζήτημα της ασφάλειας και φαίνεται να συνδέουν τις “εύκολες” περιπτώσεις απόδοσης ασύλου με εγκληματικότητα ή τρομοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Der Spiegel

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο