Λιβύη: Νίκη υπόσχεται ο στρατάρχης Χάφταρ, αποφεύγει το “καρδιακό επεισόδιο” η Αθήνα

Λιβύη: Νίκη υπόσχεται ο στρατάρχης Χάφταρ, αποφεύγει το “καρδιακό επεισόδιο” η Αθήνα

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, προέβλεψε χθες Τετάρτη την άμεσα επικείμενη «νίκη» των δυνάμεών του, που διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση τους τελευταίους τρεις μήνες για να κυριεύσουν την Τρίπολη. Παράλληλα και με δεδομένη τη στήριξη τη Τουρκίας στην Τρίπολη, για να προωθήσει τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της στην ελληνική ΑΟΖ συνδέοντας

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, προέβλεψε χθες Τετάρτη την άμεσα επικείμενη «νίκη» των δυνάμεών του, που διεξάγουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση τους τελευταίους τρεις μήνες για να κυριεύσουν την Τρίπολη. Παράλληλα και με δεδομένη τη στήριξη τη Τουρκίας στην Τρίπολη, για να προωθήσει τις ανυπόστατες διεκδικήσεις της στην ελληνική ΑΟΖ συνδέοντας την Τουρκική με τη Λιβυκή ΑΟΖ, η Ελλάδα σε περίπτωση νίκης του Χάφταρ δέχεται ένα “δώρο”, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι η Άγκυρα μέσω της Λιβύης θα ρίξει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τη διεκδίκηση της ΑΟΖ από τη Μεγίστη έως κάτω από την Κρήτη.

Σημειώνεται ότι το Νοέμβριο του 2018, η Τουρκία μέσω της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, “άνοιξε” τη νέα διεκδίκηση της “Γαλάζιας Πατρίδας” ανοίγοντας ένω ακόμη μέτωπο με την Ελλάδα μέσω Λιβύης.

«Το λάβαρο της νίκης θα υψωθεί σύντομα στην πρωτεύουσά μας», «το ραντεβού μας με τη νίκη είναι κοντά» για να επιτευχθεί «ο σκοπός για τον οποίο θυσιάστηκαν τόσες ζωές», είπε ο Χάφταρ κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Χαντάθ, το οποίο πρόσκειται στον στρατάρχη.

«Ο εχθρός», συνέχισε, χαρακτηρίζεται από «βαρβαρότητα» και ασκεί «τυραννία» που «δεν έχουν σύγκριση», αλλά, συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους άνδρες του, «καταφέρατε να τον τσακίσετε και θα μπορέσετε σύντομα να τον εξολοθρεύσετε έπειτα από τόση αναμονή».

Φορώντας λευκή στρατιωτική στολή με δεκάδες παράσημα στο στήθος, ο στρατάρχης Χάφταρ απευθύνθηκε στις δυνάμεις του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) για να τις εμψυχώσει να συνεχίσουν την «πορεία τους προς την Τρίπολη» προτρέποντάς τις να μην στοχοθετούν κατοίκους αλλά να είναι «ανελέητες» έναντι όσων παίρνουν τα όπλα για να εμποδίσουν την είσοδο των στρατευμάτων του στην Τρίπολη.

Τη Δευτέρα, παραστρατιωτικοί που ορκίζονται πίστη στην αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), που εδρεύει στην Τρίπολη, ανακοίνωσαν ότι απώθησαν μια «μεγάλη επίθεση» των δυνάμεων του Χάφταρ νότια της πρωτεύουσας, κάνοντας λόγο για πολύνεκρες μάχες. Από τη δική του πλευρά, ο ΛΕΣ του Χάφταρ υποστήριξε ότι «προέλασε» στα μέτωπα.

Ο Χάφταρ, ελέγχει ήδη το ανατολικό και μεγάλο μέρος του νότιου τμήματος της χώρας και επιδιώκει πλέον να επεκτείνει την κυριαρχία του στο δυτικό τμήμα της επικράτειας, ιδίως στην Τρίπολη.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο