“Κόλαφος” των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας: Θα βγείτε από το πρόγραμμα των F-35 αν πάρετε τους S-400

“Κόλαφος” των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας: Θα βγείτε από το πρόγραμμα των F-35 αν πάρετε τους S-400

«Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, «δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας»

Κλιμακώνουν οι ΗΠΑ τη στάση τους απέναντι στην Τουρκία, όσο η Άγκυρα επιμένει στην αγορά των S-400 και προχωρούν ένα ακόμη βήμα: εξόδου της Τουρκία από το πρόγραμμα του JSF.

Οι ΗΠΑ θεωρείται σίγουρο ότι θα επιβάλουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία εφόσον αγοράσει το ρωσικό α/α πυραυλικό σύστημα, έχουν κρατήσει και τα δύο πρώτα F-35 στην Αμερική, ενώ εντός του Μαρτίου η τουρκική πολεμική αεροπορία αναμενόταν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να παραλάβει άλλα δύο μαχητικά πέμπτης γενιάς. Πάντως κλιμάκιο πιλότων και προσωπικού εδάφους βρίσκεται στο Τέξας όπου και “εκπαιδεύεται” στα νέα αεροσκάφη.

Τα σενάρια από εκεί και έπειτα πολλά: Τα τουρκικά F-35 είναι υποδεέστερα των άλλων (πάντως το πρώτο ολλανδικό είχε θέμα και παρελήφθη πολύ αργότερα), οι ισραηλινοί έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να πάρουν το κατασκευαστικό έργο της Τουρκίας…

Στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου-προπαγάνδας όλα ακούγονται…

Όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει βέτο για τους τουρκικούς S-400 και απειλούν με κυρώσεις.

Ωστόσο από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού ήθρε η ειδηση για διακοπή συμμετοχής στο Προγραμμα κατασκευής των F-35 και αυτό είναι το επόμενο βήμα που θα κάνει το Κογκρέσο Γίνονται ήδη σχεδιασμοί στο παρασκήνιο για υιοθέτηση σκληρότερης γλώσσα σε νομοσχέδιο της Βουλής και της Γερουσίας, που θα περιλαμβάνει αυτόν ακριβώς τον όρο, δηλαδή τη μεταφορά του προγράμματος κατασκευής εκτός της Τουρκίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δήλωση του στο κανάλι OPEN TV και στην ιστοσελίδα Hellas Journal, προειδοποίησε επίσης, με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, την Άγκυρα ότι η αγορά των S-400 θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές αμερικανικών οπλικών συστημάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας.

Στη δήλωσή του, ο εκπρόσωπος κάνει αναφορά και στο μήνυμα του αντιπροέδρου Μάικ Πενς ότι η Αμερική δεν θα σταθεί αδρανής, εάν οι σύμμαχοι της στο ΝΑΤΟ αγοράσουν όπλα από τους αντιπάλους της (Σ.Σ.: εννοεί την Τουρκία).

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, επανήλθε και ξεκαθάρισε ότι μη ακύρωση της αγοράς των S-400 δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα: “Πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να παραχωρήσουμε τα F-35s εάν υπάρχει έστω και ένα S-400 στην Τουρκία», είπε ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

Πρόσθεσε: «Μιλάω καθημερινά με Τούρκους αξιωματούχους για το θέμα αυτό. Γνωρίζω πολύ καλά τους ηγέτες τους. Πρόθεσή μας είναι να παραμείνουν ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ στο μέλλον” (εφόσον βέβαια ακυρώσουν την παραγγελία των S-400). Επίσης η κ. Kathryn Wheelbarger, Αναπληρωτής Βοηθός Υπουργός Άμυνας για Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας, είπε στην ίδια ακρόαση στο Κογκρέσο ότι οι ΗΠΑ θα πουλήσουν τα στρατιωτικά συστήματα άμυνας Patriot στην Τουρκία, μόνο εάν η Άγκυρα δεσμευτεί να ακυρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Είναι η πρώτη φορά που το Πεντάγωνο ανακοινώνει δημόσια ότι έχει τεθεί ο όρος αυτός στην Τουρκία. “Ευχαριστούμε”, είπε, “το Κογκρέσο για την υποστήριξή του στην προσφορά των Patriot στην Τουρκία ως εναλλακτική λύση για τους S-400. Θα συνεχίσουμε να συζητούμε για την ενδεχόμενη πώληση (των Patriot) με την Τουρκία, εάν δεσμευτεί να μην αποδεχθεί τους S-400».

Όλη δήλωση του αξιωματούχου στο κανάλι OPEN TV και στην ιστοσελίδα, έχει ως εξής: «Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος (Μάικ Πένς) στο Μόναχο, «δεν θα σταθούμε αδρανείς, ενώ οι σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ αγοράζουν όπλα από τους αντιπάλους μας». Προειδοποιήσαμε ξεκάθαρα την Τουρκία ότι η απόκτηση του S-400 μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα (για την κατασκευή) των F-35, θέτει σε κίνδυνο τις μελλοντικές μεταφορές όπλων στην Τουρκία και εκθέτει την Τουρκία σε κυρώσεις στο πλαίσιο της καταπολέμησης των εχθρών της Αμερικής μέσω του νόμου περί κυρώσεων (CAATSA). Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδιώξει να συνεργαστούν για την αεροπορία και την πυραυλική άμυνα με την Τουρκία και έχουν προσφέρει ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το Patriot, μεταξύ άλλων συστημάτων, κατά τη διάρκεια των ετών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν επίσης σαφείς τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με την πρόθεση της Τουρκίας να αποκτήσει το ρωσικό S-400. Στις 18 Δεκεμβρίου, το υπουργείο (Εξωτερικών) ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι προτίθεται να πωλήσει στην Τουρκία το σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας Patriot για ένα εκτιμώμενο κόστος της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος Στρατιωτικών Πωλήσεων των ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο, παρουσιάσαμε μια επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance – LOA) στην Τουρκία για την αγορά του συστήματος Patriot, δίνοντας στην Τουρκία μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για το S-400. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι εάν η Τουρκία αποκτήσει το S-400, δεν θα παράσχουμε το σύστημα Patriot. Οι χώρες του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προμηθεύονται με διαλειτουργικό στρατιωτικό εξοπλισμό με το ΝΑΤΟ. Η απόκτηση του S-400 δεν θα ικανοποιούσε ούτε αυτό τον κανόνα, ούτε τη δέσμευση των Συμμάχων που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, το 2016 στη Βαρσοβία για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας (της Συμμαχίας) με την προσπάθεια αντιμετώπισης των υφιστάμενων εξαρτήσεων από τον στρατιωτικό εξοπλισμό που προέρχεται από την Ρωσία μέσω εθνικών προσπαθειών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία για την αεροπορική την πυραυλική άμυνα της και ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδιά της για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Έχουμε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση του συστήματος S-400 (SAM) δημιουργεί τον κίνδυνο για επιβολή κυρώσεων και εμποδίζει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F-35 – τόσο για την απόκτηση αεροσκαφών όσο και για τη συμμετοχή της στην κατασκευή τους

Πηγή: hellasjournal.com

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο