Κλιμακώνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει η Τουρκία στην Κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι στην κυπρικακή ΑΟΖ τόσο με δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων όσο με ενέργειες. Το ταχύτερο δυνατόν εκτιμά ότι θα ξεκινήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Γιαβούζ ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» του ψευδοκάτους Χασάν Τακόι. Υποστήριξε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία μετά

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι στην κυπρικακή ΑΟΖ τόσο με δηλώσεις Τούρκων και Τουρκοκυπρίων όσο με ενέργειες.

Το ταχύτερο δυνατόν εκτιμά ότι θα ξεκινήσει τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το γεωτρύπανο Γιαβούζ ο «υπουργός οικονομικών και ενέργειας» του ψευδοκάτους Χασάν Τακόι.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία μετά τις «μονομερείς προσφορές» που προκήρυξε η ε/κ πλευρά. «Το Γιαβούζ θα αρχίσει γεωτρήσεις όσο το δυνατό πιο σύντομα. Αυτό είναι θετικό βήμα. Είναι φυσικό μας δικαίωμα να προστατέψουμε τα δίκαια μας», είπε.

Προηγήθηκαν δηλώσεις-εκβιασμός του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες από τα κατεχόμενα ότι η  Τουρκία θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή στα ανοιχτά της Κύπρου αν η κυπριακή Κυβέρνηση δεν αποδεχτεί την πρόταση για συνεργασία που υπέβαλε ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η πρόταση του κ. Ακιντζί για συνεργασία των δύο πλευρών στην Κύπρο σε θέματα εξερεύνησης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει στη σταθερότητα και στην ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προστίθεται ότι σε άρθρο του στην τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι έως ότου οι Ελληνοκύπριοι υιοθετήσουν τις προτάσεις που υπέβαλε το Σάββατο ο κ. Ακιντζί, με τις οποίες τους καλεί σε συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της σε περιοχές στις οποίες έχει λάβει “αδειοδότητηση” από τις «τ/κ αρχές» με «αποφασιστικότητα και χωρίς να υπάρξει αλλαγή».

Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου, πέρα από την επανάληψη των θέσεων της Άγκυρας που διατυπώθηκαν στην χθεσινή γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, διαμηνύει πως εάν απορριφθεί η πρόταση που κατέθεσε η τουρκοκυπριακή πλευρά στον ΟΗΕ για σύσταση επιτροπής με στόχο την από κοινού εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού, η Τουρκία θα συνεχίσει τις έρευνες για εξόρυξη όπως έχει προγραμματίσει και χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι “η ελληνοκυπριακή πλευρά που εμποδίζει την επίλυση, να αφήνει τους Τουρκοκυπρίους να επωφεληθούν από τους φυσικούς πόρους μετά τη λύση”.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρεται και στις γεωτρήσεις που διεξάγει το πλωτό γεωτρύπανο Φατίχ, λέγοντας ότι “ Το Φατίχ βρίσκεται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Για την θέση όπου το Φατίχ κάνει γεωτρήσεις και η “ΕΔΝΚ” κάνει φασαρία, δεν υφίσταται Περιοχή Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, που έχει οριστεί με συμφωνία οριοθέτησης”. Στο άρθρο του ο κ. Τσαβούσογλου σημειώνει επίσης ότι το θέμα έχει δύο διαστάσεις: η μια είναι η υπεράσπιση των δικαιωμάτων υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και η άλλη το Κυπριακό

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου» (Κύπρου) από έγκυρη κοινοτική πηγή στις Βρυξέλλες, γίνεται λόγος για «επιτυχή γεώτρηση» του γεωτρύπανου «Fatih» που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στα ανοιχτά της Πάφου και παραπομπή σε κοίτασμα που φέρεται να φτάνει τα 170 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Για την όλη εικόνα εκφράζονται επιφυλάξεις με τη Λευκωσία να μην επιβεβαιώνει τις «βάσιμες υποψίες» υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιτυχή γεώτρηση του «Fatih» στη βάση ενημέρωσης που έχουν οι κυπριακές αρχές από τρίτες χώρες.

Με πληροφορίες ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, REUTERS, Φιλελεύθερος

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο