Κλιμακώνει η Τουρκία: Μετά τις δηλώσεις για τη γεώτρηση έρχεται NAVTEX σε Ρόδο-Μεγίστη

Κλιμακώνει η Τουρκία: Μετά τις δηλώσεις για τη γεώτρηση έρχεται NAVTEX σε Ρόδο-Μεγίστη

H αρχή έγινε το μεσημέρι, όταν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι η γεώτρηση του Πορθητή (Fatih) βρίσκεται στα 3.000 μέτρα προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην

H αρχή έγινε το μεσημέρι, όταν ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε ότι η γεώτρηση του Πορθητή (Fatih) βρίσκεται στα 3.000 μέτρα προσθέτοντας ότι μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα έχει ολοκληρώσει την εργασία του στο Finiki 1. Ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Γιαβούζ, ξεκινά την Πέμπτη για το σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι θα ξεκινήσει εργασίες αρχές Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Ανατολού, από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας των χωρών των G20, o Τούρκος Υπουργός Ενέργειας είπε ότι το γεωτρύπανο Φατίχ (Πορθητής) συνεχίζει τη γεώτρησή του στο Finike 1, αναφέροντας ότι το βάθος του νερού εκεί είναι 2300 μέτρα περίπου. “Αυτή τη στιγμή έχει ξεπεράσει τα 3 χιλιάδες (μέτρα). Στόχος είναι να φτάσει 5 με 5,500 χιλιάδες μέτρα κάτω από το βυθό της θάλασσας. Έχουμε περίπου 100-120 μέρες δουλειάς. Μέχρι τέλη Ιουλίου θα έχουμε φτάσει στον στόχο μας”, δήλωσε. Πρόσθεσε ότι από την αρχή λένε πως δεν υπάρχει εγγύηση για τίποτα. “Χωρίς να κάνουμε γεώτρηση δεν υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζουμε τ υπάρχει. Διατηρούμε την ελπίδα μας ασφαλώς κι εκεί. Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολική Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν”, είπε ο Φατίχ Ντονμέζ. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα στηρίξουν τα δικαιώματα των Τ/κ στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό. Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν όλες τις εργασίες τους με βάση το διεθνές δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. “Και το δεύτερο μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισή τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ‘τδβκ’ μας έχει αδειοδοτήσει”, ανέφερε.

Ο Κιλιτσντζάρογλου και τα “κατεχόμενα νησιά”

Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για την πολιτική της στην Κύπρο, και υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν βγάζει άχνα για την ‘κατοχή 16 νησιών στο Αιγαίο από την Ελλάδα’. Επίσης υποστηρίζει ότι μια συμφωνία της Τουρκίας με την Αίγυπτο θα λύσει πολλά από τα προβλήματα της ανατολικής Μεσογείου, αγνοώντας προφανώς ότι ο πρόεδρος αλ Σίσι δεν επιθυμεί καμία σχέση με τον Ερντογάν. Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι “η “ειρηνευτική επιχείρησή” μας στην Κύπρο το 1974 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα στην εξωτερική μας πολιτική. Όταν οι ομογενείς μας δολοφονούνταν κανείς δεν έμεινε θεατής”. Υποστήριξε ότι από “το 1974-2019, στην Κύπρο δεν άνοιξε μύτη. Όλοι οι πολίτες ζούσαν σε γαλήνη. Αλλά τώρα η πολιτική στην Κύπρο πρέπει πια να αλλάξει. Χρειάζεται να ξεκινήσει μία νέα περίοδος, αν δεν γίνει, θα έρθουμε αντιμέτωποι με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον. Πρέπει πλέον να αναγνωριστεί η ‘τδβκ’”. Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ακόμη ότι 16 νησιά στο Αιγαίο που ανήκαν στην Τουρκία τώρα βρίσκονται ‘υπό ελληνική κατοχή’. “Και δεν βγάζουν άχνα. Δεν μπορούν να βγάλουν άχνα. Γιατί;”, είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Πρόσθεσε ακόμη ότι τα νησιά που με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης θα έπρεπε να είναι αποστρατικοποιημένα είναι όλα στρατικοποιημένα. “Πού είναι αυτή η κυβέρνηση; Πού είναι το προεδρικό; Πού είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας; Κάθε μέρα χάνουμε κάτι”, ανέφερε. Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι όλοι είναι εκεί, Αμερική, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ελλάδα και ‘Ε/κ διοίκηση’, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία. “Μόνο ένα κράτος δεν είναι εκεί και αυτό είναι η Τουρκία. Γιατί δεν είναι; Από τη μια πλευρά της Μεσογείου είναι η Τουρκία και από την άλλη ακριβώς συμμετρικά είναι η Αίγυπτος. Πριν από λίγο αναφέρθηκα στην Αίγυπτο και τη σημασία της. Γιατί η Αίγυπτος είναι σημαντική; Γιατί μία συμφωνία στη Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου θα έλυνε πολλά προβλήματα”, ανέφερε.

και το… κερασάκι η NAVTEX

Η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για τις 20 Ιουνίου, ημέρα κατά την οποία είναι προγραμματισμένη να γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετέδωσε το κανάλια OPEN και ΣΚΑΪ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο