Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία στην Κύπρο: Στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία στην Κύπρο: Στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο και πολεμικά πλοία

Το τουρκικό Ναυτικό στέλνει μονάδες επιφανείας, χωρίς να ανακοινώσει τον αριθμό (αν δεν είναι και αυτό υβριδικό) τα οποία όπως έχει ανακοινώσει το τουρκικό ΠΝ θα εφαμρόσει τους κανόνες εμπλοκής.

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Τουρκία στην Κύπρο καθώς στέλνει δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο για γεωτρήσεις την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε πως έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών και χαρακτήρισε μπλόφα ή ρητορική τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, λέγοντας ότι δεν τα λαμβάνουν σοβαρά.

Η αποστολή του δεύτερου γεωτρύπανου αλλά κι άλλων πολεμικών πλοίων αποδεικνύετι ότι η Άγκυρα δεν έχει την παραμικρή διάθεση να κάνει πίσω από την εισβολή της στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι έτοιμη για όλα.

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Αρχικά ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει το πρόγραμμα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις προειδοποιήσεις από ΕΕ, ΗΠΑ και γειτονικές χώρες.

«Εμείς αυτή τη στιγμή προχωράμε το πρόγραμμά μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Κάποιοι τί εντολές δίνουν ή πώς βλέπουν το κάθε ζήτημα ή πώς το αξιολογούν, εμείς δεν το σχολιάζουμε. Εμείς ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, στα δυτικά της ανατολικής Μεσογείου, είμαστε στη διαδικασία -ως εγγυήτρια χώρα- να διεκδικήσουμε τα όποια δικαιώματα των ομογενών μας στην «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου».

Ολόκληρος ο λαός της Κύπρου -και στο νότο και στο βορρά- έχει ίσα δικαιώματα στο ό,τι βγει από αυτά τα νερά και εμείς αγωνιζόμαστε να προστατεύσουμε τα ίσα αυτά δικαιώματα των ομογενών μας στη Βόρεια Κύπρο», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος σχετικά με το πότε θα επισκεφτεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ την Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ότι «ακόμη δεν έχει καθοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία».

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Κιργιστάν Τσινγκίζ Αϊνταρμέικοβ, να σχολιάσει τα διαβήματα της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για “διαμοιρασμό των αποθεμάτων της Κύπρου μεταξύ των ‘δύο λαών”’.

Πρόσθεσε ότι “για την Τουρκία και τον ‘τ/κ λαό’ δεν έχει ισχύ η ΑΟΖ που κήρυξε η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ ή που υπέγραψε με άλλες χώρες”.
“Εμείς κινούμαστε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και μέχρι σήμερα παρακαλέσαμε τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη και την ΕΕ να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Επειδή παρόλο που η ε/κ πλευρά το αποδέχεται στα λόγια, δεν επέδειξε μια προσέγγιση η οποία θα θέσει υπό εγγύηση τα δικαιώματα του ‘τ/κ’ λαού. Απέρριψε όλες τις προτάσεις”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι “παρά τις εποικοδομητικές προσεγγίσεις η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί με τον ‘τ/κ λαό’ τα αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην περιοχή”.

Δήλωσε, επίσης, ότι “καθήκον μας ως εγγυήτρια δύναμη Τουρκία είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της ‘τδβκ’ και του ‘τ/κ λαού’. Αυτή είναι η δική μας υποχρέωση και χωρίς κανένα δισταγμό θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε βήμα σε αυτό το θέμα. Και όπου θέλουμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας εμείς και σεισμικές έρευνες θα κάνουμε, και εργασίες γεώτρησης θα κάνουμε. Επομένως και σε αυτό το θέμα με τον ίδιο τρόπο θα είμαστε αποφασιστικοί. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα το επόμενο διάστημα”.

Για τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εμείς αυτού τους είδους τις απειλές δεν τις λαμβάνουμε σοβαρά. Ας κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους. Εμείς ποτέ δεν αποδώσαμε αξία σε τέτοιου είδους μπλόφες ή και ρητορικές. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει. Το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις. Πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο μας γεωτρύπανο στην περιοχή”, ανέφερε.

Υπουργείο Ενέργειας

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας συνεχίζει να ισχυρίζεται πως οι έρευνες δεν γίνονται στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστηρίζει πως οι έρευνες τόσο του “Πορθητή”, όσο και του «Μπαρμπαρός» στηρίζονται σε νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας.

Το Τουρκικό ΠΝ

Το τουρκικό Ναυτικό στέλνει μονάδες επιφανείας, χωρίς να ανακοινώσει τον αριθμό (αν δεν είναι και αυτό υβριδικό) τα οποία όπως έχει ανακοινώσει το τουρκικό ΠΝ θα εφαμρόσει τους κανόνες εμπλοκής.

«Οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο σε οποιαδήποτε απόπειρα παρενόχλησης στο ερευνητικό μας σκάφος από τα Ναυτικό μας και δεν θα υπάρξει καμία επαφή των ναυτικών μονάδων με το αρχηγείο. Τα σκάφη θα δράσουν αυτοβούλως σύμφωνα με τους υφιστάμενους κανόνες εμπλοκής», αναφέρεται.

«Ως δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο», χαρακτήρισε ο Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ, τονίζοντας πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση και εφαρμόζει μία μελετημένη πολιτική.

Αυτό σημαίνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να ασκήσει έντονες νομικές πιέσεις και προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ακρίβεια με την έκδοση ενταλμάτων κατά της εταιρείας, κατά των πλοίων, αλλά και κατά προσώπων. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει συμφωνίες μαζί της στο πλαίσιο της Europol.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο