Κλιμακώνει επικίνδυνα η Άγκυρα στην Κύπρο: Το γεωτρύπανο “Πορθητής” στα ανοιχτά της Πάφου

Κλιμακώνει επικίνδυνα η Άγκυρα στην Κύπρο: Το γεωτρύπανο “Πορθητής” στα ανοιχτά της Πάφου

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih), απέπλευσε χθες το πρωί από την Αττάλεια και βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου. Η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου. Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της εν λόγω Navtex, αναμένεται να γίνει σε

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih), απέπλευσε χθες το πρωί από την Αττάλεια και βρίσκεται ανοιχτά της Πάφου.

Η Τουρκία εξέδωσε Navtex, με την οποία εξήγγειλε γεώτρηση με το τουρκικό γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής), που ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η γεώτρηση, σύμφωνα με τις συντεταγμένες της εν λόγω Navtex, αναμένεται να γίνει σε σημείο που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου, στο ύψος του Αγίου Γεωργίου Πέγειας. Το τουρκικό γεωτρύπανο συνοδεύεται από τα πλοία υποστήριξης “Siem Korkut”, “Siem Altan” και “Siem Sancar”. Ωστόσο, το μεσημέρι, το γεωτρύπανο σταμάτησε σε σημείο που βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ακάμα και 150 χιλιόμετρα από το Καστελόριζο, λίγο έξω από τα όρια της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον “Φ”.

Στο ρεπορτάζ της κυπριακής εφημερίδας αναφέρεται ότι το τουρκικό γεωτρύπανο παρέμενε στο εν λόγω σημείο, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην περιοχή που, όπως επανειλημμένα έγραψε ο «Φ» στο παρελθόν, βρίσκεται ο στόχος «Φοινίκη-1».

Συγκεκριμένα, για τον στόχο «Φοινίκη-1» ο «Φ» είχε γράψει από τον Απρίλιο του 2018 και, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, εκεί επρόκειτο να γίνει η δεύτερη τουρκική γεώτρηση μετά τον στόχο «Αλάνια-1». Πρόκειται για στόχο που έχει εντοπιστεί με σεισμογραφικά που έγιναν μεταξύ 2013 και 2016, τα οποία επεξεργάστηκε πρώτα η νορβηγική Polarcus και μετέπειτα η τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, γνωστή ως TPAO. Οι στόχοι καθορίστηκαν μετά την πραγματοποίηση δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμογραφικών στο πλαίσιο υλοποίησης των έργων “Finike Maz 3D Project”.

Τα τουρκικά τερτίπια, σε σχέση με τη νέα γεώτρηση, δεν σταμάτησαν στο ότι εξέδωσε παράνομη Navtex που καταπατούσε την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ το γεωτρύπανο έμεινε μέχρι και αργά χθες εκτός των ορίων της, αλλά προχώρησαν και αναφορικά με ύποπτες αλλαγές σε σχέση με τις ονομασίες των πλοίων υποστήριξης. Συγκεκριμένα, τα τελευταία 24ωρα, τα πλοία υποστήριξης της νορβηγικής Siem, που συμμετείχαν και στην πρώτη γεώτρηση του Fatih, άλλαξαν ονομασίες. Δόθηκαν τουρκικά ονόματα και, συγκεκριμένα, το πλοίο “Siem Sasha” ονομάστηκε “Altan”, то “Siem Sophie” ονομάστηκε “Sancar” και το “Siem Louisa” βαπτίστηκε σε “Korkut”, χωρίς μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Φ», να αλλάξουν είτε σημαία είτε ιδιοκτησία.

Πάντως όσο παζερεύει η Τουρκία  με τις ΗΠΑ για τα S-400/F-35/Συρία ελλοχεύει ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στη Κύπρο ή στο Αιγαίο.

Πηγή: Με πληροφορίες από το Φιλελεύθερο (Κύπρο)

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο