Κινεζικό-Αμερικανική εμπλοκή στη Νότια Σινική Θάλασσα

Κινεζικό-Αμερικανική εμπλοκή στη Νότια Σινική Θάλασσα

δύο αντιτορπιλικά ένα από κάθε χώρα να πλησιάζουν σε απόσταση κάτω των 50 μέτρων, την Κυριακή στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Αμερικανο-κινεζική εμπλοκή με δύο αντιτορπιλικά ένα από κάθε χώρα να πλησιάζουν σε απόσταση κάτω των 50 μέτρων, την Κυριακή στο αρχιπέλαγος των νησιών Σπράτλι, ανάμεσα στο Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες.

Η κινέζικη εκδοχή που ανακοινώθηκε επίσημα αναφέρει ότι αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κατέπλευσε κοντά σε νησιά που διεκδικεί το Πεκίνο στη Νότια Σινική Θάλασσα και η Κίνα αντέδρασε. Μάλιστα η Κίνα εξέφρασε οργή την οργή της τονίζοντας τέτοιες ενέργειες εναντιώνεται απόλυτα σε μια επιχείρηση την οποία αποκάλεσε «απειλή» για την εθνική της κυριαρχία

Η αμερικανικη εκδοχή όπως εκφράστηκε από τον εκπρόσωπο του Στόλου του Ειρηνικού του αμερικανικού ΠΝ αναφέρει ότι κινεζικό πολεμικό πλησίασε «επικίνδυνα» το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Decatur, αναγκάζοντας το τελευταίο να αλλάξει πορεία. Ο Νέιτ Κρίστενσεν, εκπρόσωπος του Στόλου του Ειρηνικού του αμερικανικού ΠΝ δήλωσε όταν το κινεζικό πολεμικό «πλησίασε σε απόσταση που δεν ξεπερνούσε τις 45 γυάρδες (41 μέτρα)» το αμερικανικό αντιτορπιλικό και απαίτησε να «εγκαταλείψει την περιοχή». Επρόκειτο για «επιθετική», «επικίνδυνη» και «αντιεπαγγελματική» συμπεριφορά, πρόσθεσε ο ίδιος, διευκρινίζοντας ότι το Decatur αναγκάστηκε να «κάνει ελιγμό για να αποφευχθεί η σύγκρουση». Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχους δήλωσε ότι το Decatur έπλευσε σε απόσταση 12 ναυτικών μιλίων από τους υφάλους Γκέιβεν και Τζόνσον των νήσων Σπράτλι.

Η επιχείρηση προστέθηκε σε μια σειρά παρόμοιων που διεξάγουν οι ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν αυτές που χαρακτηρίζουν κινεζικές απόπειρες περιορισμού της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας σε ύδατα στρατηγικής σημασίας, όπου επιχειρούν συχνά πλοία του κινεζικού, του ιαπωνικού, του αμερικανικού ναυτικού, καθώς και σκάφη διαφόρων χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας διατείνεται ότι η κινεζική κυριαρχία στα νησιά και τις νησίδες στη Νότια Σινική Θάλασσα και τα ύδατα γύρω τους είναι αναντίρρητη και ότι η κατάσταση στην περιοχή βελτιώνεται χάρη στις προσπάθειες της Κίνας και άλλων κρατών της νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι ΗΠΑ «στέλνουν συστηματικά πολεμικά πλοία χωρίς άδεια σε θαλάσσιες περιοχές κοντά στα νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, απειλώντας σοβαρά την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας, πλήττοντας σοβαρά τη σινοαμερικανική στρατιωτική συνεργασία και βλάπτοντας σοβαρά την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας εναντιώνονται αποφασιστικά σε αυτό» και θα συνεχίσουν να κάνουν όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να υπερασπίσουν την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας, πρόσθεσε το υπουργείο. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών εξάλλου σε χωριστή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε προέτρεψε τις ΗΠΑ να σταματήσουν να προχωρούν σε τέτοιες «προκλητικές» ενέργειες και να «διορθώσουν αμέσως τα λάθη τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο