Κατρούγκαλος: Οι ενέργειες της Τουρκίας την εκθέτουν ως κράτος-παρία στη διεθνή σκηνή

Κατρούγκαλος: Οι ενέργειες της Τουρκίας την εκθέτουν ως κράτος-παρία στη διεθνή σκηνή

«Αυτές οι ενέργειες», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «έχουν σκοπιμότητα και χρησιμότητα γι' αυτόν που τις κάνει, μόνον όταν εντάσσονται σε ένα σχέδιο να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο και να δημιουργήσουν τετελεσμένα

Να μην φοβόμαστε θερμό επεισόδιο, να μην φοβόμαστε τίποτε, γιατί η χώρα μας είναι δυνατή και με συμμάχους, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», για την κλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Ούτως ή άλλως δεν είναι στις προθέσεις της Τουρκίας ένα θερμό επεισόδιο, η πρόθεση της Τουρκίας είναι να κρατά ψηλά την ένταση, να προσπαθεί να δημιουργεί -όπως και στο παρελθόν- συνθήκες, για να “γκριζάρουν” περιοχές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο από πλευράς διεθνούς δικαίου. Εκεί βρίσκεται και η μεγάλη της αποτυχία, ότι μετά την πολύ σημαντική διπλωματική επιτυχία της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πριν από ορισμένες μέρες, αυτές οι προσπάθειες της Τουρκίας, που καταδικάστηκαν ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δεν χρησιμεύουν πια για τον σκοπό που τις χρησιμοποιούσε, αλλά αντίθετα την εκθέτουν ως ένα κράτος- ταραξία, ως ένα κράτος- παρία στο επίπεδο της διεθνούς σκηνής».

«Αυτές οι ενέργειες», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «έχουν σκοπιμότητα και χρησιμότητα γι’ αυτόν που τις κάνει, μόνον όταν εντάσσονται σε ένα σχέδιο να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο και να δημιουργήσουν τετελεσμένα, αλλά όταν εκ των προτέρων έχουν καταγγελθεί από τη μεγάλη δύναμη της περιοχής, που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, πραγματοποιούν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό, το οποίο είχαν στην αρχή υπόψη τους οι αυτουργοί τους».

Η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο έκανε μιλώντας χθες στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. «Πρέπει όμως να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, ξέροντας ότι δεν θα γίνει πόλεμος και κυρίως έχοντας εμπιστοσύνη, στην αποτρεπτική δύναμη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Οι λεκτικές κορώνες της Άγκυρας, είναι ένδειξη αδυναμίας. Η Τουρκία δεν θέλει να κάνει πόλεμο στο Αιγαίο γιατί ξέρει ότι δε μπορεί να τον κερδίσει», τόνισε. Συνεχίζοντας ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι «η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη και θέλει να γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο, γι’ αυτό και προσπαθεί να διατηρεί συνεχώς ένταση, και με τον τρόπο αυτό να ελπίζει ότι θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να αμφισβητήσει, αυτά που μας δίνει χωρίς καμία επιφύλαξη το διεθνές δίκαιο.

Εκείνο όμως που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού», σημείωσε, «είναι η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία οι προκλήσεις αυτές της Τουρκίας, συνιστούν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Η κατάσταση είναι ποιοτικά καινούργια και η Τουρκία βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση. Είναι μια μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας».

Ερωτηθείς για το θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, είπε ότι δε μπορούν να εκδοθούν, γιατί υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που δε μπορούν να ανατραπούν.

Για το θέμα της παραχώρησης πολιτικού ασύλου ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας, όπως είπε την προσωπική του άποψη, ανέφερε, πως «εάν αποδειχθεί μέσω της διαδικασίας η συμμετοχή τους στο πραξικόπημα δεν δικαιούνται την προστασία που προβλέπει η συνθήκη της Γενεύης και δεν είναι υποχρεωμένη η Ελλάδα να τους δεχθεί στο έδαφός της.

«Σε κάθε περίπτωση αποκλείεται η παράδοσή τους στην Τουρκία», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για το θέμα των Σκοπίων είπε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη εάν βρεθεί μια αποδεκτή λύση να τη φέρει στη Βουλή. Η λύση με τα Σκόπια είναι εθνική ανάγκη, τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε ότι «έχουμε περιγράψει τους όρους της λύσης που πρέπει να επικυρωθεί με διεθνή συνθήκη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο