Κάνουν πίσω ENI-TOTAL στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Κάνουν πίσω ENI-TOTAL στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ

Οπισθοχωρούν η γαλλική TOTAL και η ιταλική ENI στις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας με πολεμικά πλοία. Η ιταλική εταιρία στο παρεθλόν είχε εκφράσει την πρόθεσή της να φύγει αν εντείνονταν οι προκλήσεις. Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που

Οπισθοχωρούν η γαλλική TOTAL και η ιταλική ENI στις γεωτρήσεις στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις προκλήσεις της Τουρκίας με πολεμικά πλοία. Η ιταλική εταιρία στο παρεθλόν είχε εκφράσει την πρόθεσή της να φύγει αν εντείνονταν οι προκλήσεις.

Δύο μήνες πριν από την επανέναρξη των γεωτρητικών δραστηριοτήτων εντός της ΑΟΖ, οι ανησυχίες που είχε εκφράσει ο CEO της ιταλικής ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, («αν κάποιος εμφανίζεται με πολεμικά πλοία, δεν κάνω γεωτρήσεις»), για το κλίμα έντασης που έχει προκαλέσει η Τουρκία στο τεμάχιο 7, φαίνεται να επιδρούν στους αρχικούς προγραμματισμούς.

Εν αντιθέσει με τα όσα λεγόντουσαν στο παρασκήνιο, για έναρξη των γεωτρήσεων από το τεμάχιο 7, η κοινοπραξία φέρεται να μετακινείται σε άλλο εκτός τουρκικής ακτίνας δράσης. Εξέλιξη που αν και αποδίδεται σε λόγους που έχουν να κάνουν με συμβατικές υποχρεώσεις, σαφέστατα σχετίζεται και με τα ζητήματα ασφάλειας.

Ζητήματα που φαίνεται να συμμερίζεται και η γαλλική TOTAL. Την ίδια ώρα, ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως μια τέτοια εξέλιξη δεν συνιστά υποχώρηση της κοινοπραξίας, αλλά μια κίνηση τακτικής.Οι δύο εταιρείες προσανατολίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν αρχή από γειτονικά τεμάχια.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο