Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: μόνο για F-16V και C-27;

Συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ: μόνο για F-16V και C-27;

Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27

Χωρίς αναφορά στο σημαντικότερο θέμα, αυτό της ενοικίασης δύο φρεγατών τύπου FREMM, ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).

Επίσημα συζητήθηκε η αναβάθμιση 85 αεροσκαφών F-16 σε V, συνολικού κόστους περίπου 840 εκατ δολαρίων με την αρχική πρόταση των Αμερικανών να αγγίζει το 1,5 δις δολάρια. Το θέμα δεν θεωρείται ακόμη τελειωμένο καθώς αναμένεται η τελική απάντηση από την Ελλάδα μέχρι το τέλος του μηνός Απριλίου, ενώ υπάρχουν και δημοσιεύματα αμερικανικής “επιδότησης” άνω των 400 εκατ $. Πάντως το βασικό θέμα για την Πολεμική Αεροπορία, είναI η απόκτηση μαχητικού πέμπτης γενιάς (όπως το JSF F-35 ή το ρωσικό PAK Su-57) διότι αν θέλουμε να πιστεύουμε οτι έχουμε αμυντικούς σχεδιασμούς απέναντι στην Άγκυρα των F-35 και S-400 πρέπει η Αθήνα να έχει σχέδια απάντησης.

Το μείζον θέμα, αυτό που αν υλοποιούνταν θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην Τουρκία, η ενοικίαση / απόκτηση φρεγατών τύπου FREMM με πλήρη οπλισμό και κυρίως πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς που ανέπτρεπε την ισοροποία στο Αιγαίο και ενδεχομένως και στην Κύπρο, είναι στον αέρα. Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρεουν ότι η Γαλλία δεν μπορεί να παραχωρήσει στην παρούσα χρονική στιγμή δύο φρεγάτες, διότι έχει πέντε σε υπηρεσία αυτού του τύπου, καθώς έχει δώσει τρεις φρεγάτες, δύο στην Αίγυπτο και μία στο Μαρόκο και αυτά που διαθέτει είναι απαραίτητα για τις αποστοές του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Επίσης στην ….ουρα για να παραλάβουν φρεγάτες όταν αυτές ναυπηγηθούν βρίσκονται η Αυστραλία και ο Καναδάς, οπότε αν η Ελλάδα ήθελε να πάρει νεότευκτα πλοία θα έπρεπε να μπει στην ουρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η αγορά ανταλακτικών για οπλικά συστήματα που βρίσκονται σε υπηρεσία, με “διαρροές” σε ΜΜΕ να αναφέρουν ακόμη για κόστος ύψους 1 δις ευρώ. Το “καυτό” θέμα των ανταλλακτικών αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τις Ένοπλες Δυνάμεις και είναι σημαντικότερο από τις αναβαθμίσεις αεροσκαφών και πλοίων και την αγορά νέων οπλικών συστημάτων.

Η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού: “Υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, συνεδρίασε σήμερα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας. Στη συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ συζήτησε διεξοδικά τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το θέμα της αναβάθμισης των F-16 και αποφάσισε την ενεργοποίηση υποπρογράμματος για την υποστήριξη των αεροσκαφών C-27″.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο