Καμμένος: Εκλογές, δημοψήφισμα ή 180 βουλευτές – εξοπλιστικά upd

Καμμένος: Εκλογές, δημοψήφισμα ή 180 βουλευτές – εξοπλιστικά upd

Έχουμε μπει πλέον σε διαδικασία συζήτησης για τις φρεγάτες FREMM, βάσει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ του 2009. Υπεγράφη το follow on support για τα Mirage. Προχωρά εντός των επόμενων ημερών το follow on support για τα C-27. Παράλληλα έχουμε αποστείλει στην αμερικανική πλευρά, κατόπιν αιτήματός της, έναν κατάλογο από μέσα τα οποία χρειαζόμαστε

Αρχικό κείμενο 10.10:

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία των Πρεσπών χωρίς την έγκριση του λαού. Ο λαός θα αποφασίσει, εκτός αν υπάρχουν 180 βουλευτές» είπε ο Πάνος Καμμένος, αναφερόμενος στη συμφωνία με τα Σκόπια, κατά την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Ο ίδιος έκανε λόγο για εκλογές ή δημοψήφισμα.

Όπως υποστήριξε «το σχέδιο της συμφωνίας δεν έχει καμία βαρύτητα και δέσμευση μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή. Όλες οι άλλες προϋποθέσεις της συμφωνίας είναι προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρώσουν τα Σκόπια».

Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την άποψη πως «η κύρωση που έγινε στα Σκόπια δεν είναι έγκυρη αφού δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου», αναφερόμενος στην αναπομπή της συμφωνίας που έκανε ο Γκεόργκι Ιβανόφ μετά την ψήφισή της από τη Βουλή της πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας αν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

upd 16.30

Το εισαγωγικό κείμενο του Υπ.Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου

«Καλημέρα σας. Ζήτησα να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, προκειμένου να έχετε μία πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Να σας ενημερώσω για τη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11 Ιουλίου, για τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία προχωρούν και να κάνουμε μία πρώτη ενημέρωση για την επόμενη ημέρα από την απόφαση του Eurogroup και τη μετά τις 21 Αυγούστου περίοδο, δηλαδή την έξοδο της Ελλάδας από την περίοδο των μνημονίων.

 Να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα από την αρχή. Πρώτα απ’ όλα, η απουσία μου χθες από το υπουργικό συμβούλιο ήταν λόγω του χειρισμού μιας υπόθεσης σε σχέση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την οποία έπρεπε να βρίσκομαι σε συνεχή τηλεφωνική επαφή. Δεν είχε καμία άλλη εξήγηση και τα σενάρια τα οποία γράφονται σήμερα δεν έχουν καμία ισχύ.

 Όσον αφορά το Σκοπιανό, για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα, θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Παρακολουθήσατε και τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου και την απόφαση που ελήφθη. Για εμάς το σχέδιο συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και καμία δέσμευση για τη χώρα μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή των Ελλήνων.

 Όλες οι άλλες προϋποθέσεις οι οποίες έχουν μπει για να ισχύσει η συμφωνία είναι προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει το κράτος των Σκοπίων. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε μέχρι την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων στην εποχή της απόφασης του Βουκουρεστίου.

 Συγκεκριμένα, η προϋπόθεση για την πρόσκληση στο ΝΑΤΟ ήταν η κύρωση από τη Βουλή των Σκοπίων της συμφωνίας των Πρεσπών. Εδώ, θέλω να σας ξεκαθαρίσω ότι ακόμα και αυτή η κύρωση, η οποία έγινε σε πρώτη φάση στα Σκόπια, δεν είναι έγκυρη, διότι δεν φέρει την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ. Δεν έχει λοιπόν και αυτή η απόφαση καμία ισχύ.

 Δεύτερον, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, δεν μπορεί να υπάρξει καμία δέσμευση της χώρας και καμία διαδικασία στο ΝΑΤΟ εάν δεν τελειώσει το δημοψήφισμα στα Σκόπια, η ψήφιση από τη Βουλή και οι συνταγματικές αλλαγές να έχουν επικυρωθεί.

 Για να τελειώνουμε με τη συζήτηση αυτή, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα, αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη, ως Πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που είμαστε ένα κόμμα – κίνημα που συγκυβερνούμε, ότι δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, εκτός και αν έρθει με 180 βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλάξουν τη στάση την οποία έχουν. Εκεί δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε κάτι. Δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψουμε, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, η οποία γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, να προχωρήσει η συμφωνία. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη. Κύρωση της συμφωνίας δεν θα υπάρξει.

 Τώρα, όσον αφορά τα εξοπλιστικά θέματα, θέλω να σας ενημερώσω ότι είμαστε στην ευχάριστη θέση να είμαστε πλέον στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την αναβάθμιση των F16. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την αμερικανική πλευρά και πιστεύω ότι μέσα στις επόμενες ημέρες και μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχουμε ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες.

 Σήμερα βρίσκεται εδώ, στην Ελλάδα, κλιμάκιο της γαλλικής διεύθυνσης εξοπλισμών και συνομιλεί με τη ΓΔΑΕΕ για το θέμα των FREMM. Έχουμε μπει πλέον σε διαδικασία συζήτησης για τις φρεγάτες FREMM, βάσει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ του 2009. Υπεγράφη το follow on support για τα Mirage. Προχωρά εντός των επόμενων ημερών το follow on support για τα C-27. Παράλληλα έχουμε αποστείλει στην αμερικανική πλευρά, κατόπιν αιτήματός της, έναν κατάλογο από μέσα τα οποία χρειαζόμαστε για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

 Θέλω ακόμα να σας ενημερώσω ότι έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα προκύψουν μετά τις ανακηρύξεις της ΑΟΖ.

Τέλος, θέλω να σας ενημερώσω ότι οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως κυβέρνηση – και εγώ ως Υπουργός από την ανάληψη των καθηκόντων μου – απέναντι στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με το μισθολογικό, θα ικανοποιηθούν. Είμαστε σε συνεννόηση αυτή τη στιγμή με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο και πιστεύω ότι μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μπορέσουμε να το ανακοινώσουμε και επίσημα».

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο