Και στο βάθος …”Μεγάλη Μακεδονία”

Και στο βάθος …”Μεγάλη Μακεδονία”

το «Ουράνιο Τόξο», δημοσιοποίησε την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του στην Καστανερή Κιλκίς, την οποια παράνομα αναφέρει με την σλαβική ονομασια, οπου εξέλεξε  7μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

Διαψεύδονται καθημερινά εκείνοι που υποστήριζαν ότι το Σκοπιανό λύθηκε με την παραχώρηση του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”. Οι Σκοπιανοί την προηγούμενη βδομάδα κατοχύρωσαν στον ΟΗΕ το “Μακεδονικός-η-ο” και τώρα τα φερέφωνά τους, προπαγανδίζουν τα “Μακεδονικά” με μεγαλύτερο σθένος, αποδεικνύοντας ότι οποιαδήποτε παραχώρηση δίνει τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς να διεκδικούν και άλλα παράλογα, κλεμμένα από την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά η πρόκληση είναι εσωτερική: η περίεργη για τους σκοπούς που υπηρετεί οργάνωση “Ουράνιο Τόξο” έγινε κόμμα και θα κατέβει στις ευρωεκλογές. Όπως και το “τουρκικό κόμμα” που ευεβρίσκει ανύπαρκτες τουρκικές μειωνότητες  συνδεδεμένες με λαθρομετανάστες και περίεργες MKO, απέναντι στις μαζικές διώξεις ΕΛλήνων από την Κωσταντινούπολη και τη Σφαγή στη Σμύρνη καθώς και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το «Ουράνιο Τόξο», δημοσιοποίησε την συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου του στην Καστανερή Κιλκίς, την οποια παράνομα αναφέρει με την σλαβική ονομασια, οπου εξέλεξε  7μελή Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.
Το «Ουράνιο Τόξο» που παραδέχεται βεβαίως ότι συμμετέχει ανελλιπώς στις ευρωεκλογές από το 1994 εκφράζει την ελπίδα ότι αν δεν καταφέρει μονο του να κατέλθει στις Ευρωεκλογές θα το καταφέρει μαζι με «όσους πολιτικούς σχηματισμούς και προσωπικότητες που μοιράζονται τους ίδιους στόχους για μια ανοικτή και δημοκρατική Ελλάδα με σεβασμό στη διαφορετικότητα».
και “Μακεδονικό φαγητό”

Κατά το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας «το επίθετο «Μακεδονικός/ή/ό» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα του λαού.

Το “Έθνος” σε δημοσίευμα του αναφέρει τις οδηγίες που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στα Σκόπια προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για το πώς θα χρησιμοποιούν «σωστά» κάποιους όρους μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δίνει, μάλιστα, και συγκεκριμένα παραδείγματα «σωστού» ή «λάθους». Κατά το ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας «το επίθετο «Μακεδονικός/ή/ό» πρέπει να χρησιμοποιείται όταν σχετίζεται με την εθνική και πολιτισμική ταυτότητα τ

ου λαού, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό, την κληρονομιά, την επικράτειά μας και άλλα χαρακτηριστικά». Το ΥΠΕΞ προσθέτει: «Οι όροι αυτοί σε αυτό το πλαίσιο είναι σαφώς διαφορετικοί από αυτούς που χρησιμοποιούνται και σχετίζονται με την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα». Δεν διευκρινίζει ότι, για παράδειγμα, ο όρος «μακεδονική ιστορία» ή «μακεδονικός πολιτισμός» θα διαχωρίζεται εννοιολογικά στη Βόρεια Μακεδονία ή την Ελλάδα.

Το υπουργείο δίνει «σωστά» και «λάθος» παραδείγματα όπως πχ: «Σωστό» – μακεδονική επικράτεια, μακεδονικό κυριλλικό αλφάβητο, μακεδονικά φαγητά, μακεδονική ιστορία. «Λάθος» – «Άλλες αναφορές, συμπεριλαμβανομένων των «Βόρειας Μακεδονίας», «Νότιο Μακεδονικό» και «Βόρειο Μακεδονικό», δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται».

Κατά το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας, ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» πρέπει να χρησιμοποιείται ουσιαστικά μόνο σε ό,τι αναφέρεται στο κράτος και ό,τι σχετίζεται με αυτό. «Η αναφορά στο κράτος, τα επίσημα όργανά του και άλλους δημόσιους φορείς, καθώς και ιδιωτικές οντότητες και παράγοντες που σχετίζονται με το κράτος, θα πρέπει να είναι: «της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» ή «της Βόρειας Μακεδονίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οδηγίες.

Όμως ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση, το ΥΠΕΞ τονίζει: «Η αναφορά για δραστηριότητες του κράτους μπορεί επίσης να είναι “μακεδονική”, με διευκρινήσεις». Ως σωστά παραδείγματα το Σκοπιανό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Μακεδονική» οικονομία, «μακεδονική» αγροτική οικονομία, αλλά «Τομέας υγείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και «Βιομηχανία Τροφίμων της Βόρειας Μακεδονίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας, θα θέλαμε να σας δώσουμε έναν οδηγό για να αναφέρεστε στη χώρα μας σύμφωνα με τη Συμφωνία Πρεσπών. Παρακαλούμε να χρησιμοποιήσετε τους ακόλουθους όρους».

Πηγή: Έθνος, ΜΜΕ Μακεδονίας (φυσικά ελληνικής)

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο