Ισραηλινή στρατιωτική άσκηση «Μαμούθ»

Ισραηλινή στρατιωτική άσκηση «Μαμούθ»

Τη μεγαλύτερη και μαζικότερη σε συμμετοχή άσκηση της τελευταίας 20ετίας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και εφέδρων όλων των κλάδων του IDF, διοργανώνει το Ισραήλ

Τη μεγαλύτερη και μαζικότερη σε συμμετοχή άσκηση της τελευταίας 20ετίας, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών και εφέδρων όλων των κλάδων του IDF, διοργανώνει το Ισραήλ. H άσκηση θα έχει διαρκεία 10 ημερών, και θα πραγματοποιηθεί στο βόρειο Ισραήλ και εστιάζει στην προετοιμασία αντιμετώπισης ενδεχόμενης επιθετικής ενέργειας από τη σιιτική οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ, την οποία το Ισραήλ χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Η άσκηση έχει την επωνυμία the Light of the Grain («Φως των Σιτηρών» ή «Or Hadagan» στα εβραϊκά), ξεκίνησε την Τρίτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 14 Σεπτέμβρη, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του IDF σχεδιαζόταν επί χάρτου για τουλάχιστον έξι μήνες και περιλαμβάνει πολεμικά σενάρια με τη συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων, drones, πυραύλων Patriot και πολεμικών πλοίων, εκτός του Στρατού Ξηράς και των Ειδικών Δυνάμεων.

Οι Ισραηλινοί επιτελείς δεν θέλουν να επαναληφθούν τα λάθη του πολέμου του 2006 και γι αυτό η άσκηση θα προσομοιώνει μια σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ η οποία ξεκινά με μια ξαφνική, μικρή επίθεση και εξελίσσεται σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.

Η Χεζμπολάχ, όπως υπολογίζουν οι αξιωματούχοι του Ισραήλ διαθέτει στο οπλοστάσιό της περισσότερα από 100.000 ρουκέτες διαφόρων τύπων και χιλιάδες μαχητές, θεωρείται από το IDF ως την κεντρική της απειλή.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές της χώρας η άσκηση είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων και δεν συνδέεται με τις τρέχουσες δραστηριότητες του Ιράν ή της Χεζμπολάχ στην περιοχή.

Εκτός από τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις θα συμμετάσχουν και οι μονάδες κυβερνοχώρου του στρατού, οι οποίες για πρώτη φορά σε μεγάλη άσκηση θα προσομοιώσουν την «κυβερνοαρένα», εξελίσσοντας σενάρια ηλεκτρονικού  – υβριδικού πολέμου και θα υπερασπιστούν τα δίκτυά του IDF και κατ’ επέκταση του Ισραήλ.

Η άσκηση ονομάστηκε για Meir Dagan, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Mossad και πρώην διοικητής του Βόρειου Σώματος, ο οποίος πέθανε πέρυσι.

Το μέγεθος της ρεαλισμού της άσκησης είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς σε εφαρμογή νέων μεθόδων από τις IDF, οι ‘Ένοπλες Δυνάμεις θα «πολεμήσουν» εναντίον στρατιωτών που θα προσποιούνται ότι είναι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας σημαίες, εχθρικές στολές, ψεύτικα όπλα, ψεύτικες εκρηκτικές ζώνες, κ.λπ.

Τα κοστούμια αποτελούν μέρος ενός νέου στρατιωτικού προγράμματος γνωστού ως “Κόκκινα κοντέινερ”, το οποίο δήλωσε ο αξιωματικός είναι μια “ανακάλυψη” για στρατιωτική προσομοίωση.

Οι ΕΔ θα χρησιμοποιήσει την άσκηση για να δοκιμάσει ένα νέο σύστημα επικοινωνιών και να εξασφαλίσει ότι θα λειτουργήσει εάν χρειαστεί στο μέλλον.

Για τις περισσότερες μονάδες που συμμετέχουν στην άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της Στρατιωτικής Νοημοσύνης του IDF, θα είναι το μεγαλύτερή τους σε σχεδόν 20 χρόνια, από μια άσκηση του 1998 που είναι γνωστή ως «Πύλες του Ουρανού» ή «Shaare Shamayim».

Πηγή: Timesofisrael.com

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο