Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο

Το βιβλίο εστιάζει στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στις άλλες χώρες της Ν.Α. Μεσογείου και δίνει στον αναγνώστη ένα σαφές και εμπεριστατωμένο υλικό για την Τουρκία.

Μια ακτινογραφία στη σύγχρονη Τουρκία του Ερντογάν με τις αλληλοσυγκρουόμενες τάσεις που επικρατούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της γειτονικής χώρας, τις επιδιώξεις και τις ενέργειες του «σουλτάνου», καθώς τη θέση που επιχειρεί να αποκτήσει η Τουρκία διεθνώς, περιγράφουν στο βιβλίο «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο – ιδεολογικές όψεις εξωτερικής πολιτικής», οι Ζήνωνας Τζιάρρας και Νίκος Μαδούρος, από τις εκδόσεις Τουρίκη.

Το βιβλίο εστιάζει στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στις άλλες χώρες της Ν.Α. Μεσογείου και δίνει στον αναγνώστη ένα σαφές και εμπεριστατωμένο υλικό για την Τουρκία.

Οι συγγραφείς παραθέτουν τα σενάρια της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη «γειτονιά» μας και αναφέρονται στο γεωπολιτικό δόγμα της «Νέας Τουρκίας» του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Στο πλαίσιο αυτό στο βιβλίο αναφέρεται πως: «τα βασικά χαρακτηριστικά των γεωπολιτικών αναζητήσεων μιας μουσουλμανικής ελίτ, τα οποία θέτουν στο επίκεντρό τους   την «ανάγκη» για αλλαγή της υφιστάμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων και την καθιέρωση της Τουρκίας ως δύναμης εκπροσώπησης ενός άλλου κόσμου».  Εξηγούν δηλαδή γιατί η Τουρκία προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει στον ισλαμικό κόσμο, με σκοπό να ηγηθεί στο σύνολο των μουσουλμάνων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου στο οποίο οι συγγραφείς περιγράφουν τον τρόπο που η Τουρκία προσπάθησε να επωφεληθεί από την «αραβική άνοιξη». Συγκεκριμένα και όπως ενδεικτικά αναφέρεται στο βιβλίο: «Με όλα τα προβλήματα και τα ελλείμματά της, η Τουρκία και το μοντέλο του πολιτικού της συστήματος φαίνεται ότι παρέμειναν σε ένα σημαντικό βαθμό δημοφιλή στον αραβικό κόσμο – τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2013». Στο πλαίσιο αυτό εξηγούνται οι σχέσεις της Τουρκίας με τις αραβικές χώρες και ειδικότερα με την Τυνησία , με πολλούς Τυνήσιους να θεωρούν την Τουρκία ως υπόδειγμα, την Αίγυπτο που μαζί με το Ισραήλ φαίνεται να έχουν τις χειρότερες σχέσεις με την Τουρκία.

Στη συνέχεια αναφέρεται η επιρροή της Τουρκίας και του μοντέλου της στην Κύπρο μέσω των κατεχομένων εδαφών με πιο χαρακτηριστική την κυπριακή προσαρμογή του ΑΚΡ στα δεδομένα της Κύπρου. Στο κεφάλαιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά στις κυπριακές διαδηλώσεις το 2014 και οι τουρκικές «εκτιμήσεις» για «προβοκατόρικες ενέργειες της Ν.Κύπρου».

Το βιβλίο καταλήγει με την «Τουρκία στο Εγγύς Μέλλον», όπου περιγράφονται οι κινήσεις της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, στην εξωτερική πολιτική και οι επιδιώξεις της και γίνεται αναφορά στην «επαναφορά μιας τραυματισμένης ηγεμονίας».

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο