Η Κροατία προτιμά τα ισραηλινά F-16 από τα ελληνικά

Η Κροατία προτιμά τα ισραηλινά F-16 από τα ελληνικά

Τον Οκτώβριο του 2017, η Κροατία εξέφρασε την επιθυμία για την αγορά 18 αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι τύποι F-16blk30 A/B. Οι πέντες χώρες που υπέβαλαν προσφορές ήταν η Ελλάδα, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι Νότια Κορέα (ήταν υποψήφιο και το Τ-50), αλλά και η Σουηδία που πρόσφερε το μαχητικό JAs-39 Gripen.

Την ισραηλινή προσφορά για την αγορά 12 μεταχειρισμένων αεροσκαφών F-16 επέλεξε τελικά η Κροατία. Το Εθνικό Συμβούλιο Άμυνας της χώρας αποφάσισε ότι  θα αποδεχτεί την ισραηλινή προσφορά για την απόκτηση μεταχειρισμένων μαχητικών F-16 για την πολεμική αεροπορία της.

Αρχικά η κροατική κυβέρνηση ζήτησε προσφορές για την αγορά αεροσκαφών από πέντε χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα και τελικα κατέληξε στην επιλογή της προσφορά του Ισραήλ ως την πλέον συμφέρουσα. Τον Οκτώβριο του 2017, η Κροατία εξέφρασε την επιθυμία για την αγορά 18 αεροσκαφών, μεταξύ των οποίων ήταν και οι τύποι F-16blk30 A/B (μονοθέσια και διθέσια). Οι πέντες χώρες που υπέβαλαν προσφορές ήταν η Ελλάδα, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι Νότια Κορέα (ήταν υποψήφιο και το Τ-50), αλλά και η Σουηδία που πρόσφερε το μαχητικό JAs-39 Gripen.

Η Κροατία τελικά θα προχωρήσει στην αγορά 12 μαχητικών F-16 με κόστος 500 περίπου εκατομμύρίων δολαρίων. “Το εΕθνικό Συμβούλιο Άμυνας αποδέχτηκε την πλέον συμφέρουσα οικονομικά πρόταση του Ισραήλ και εξουσιοδότησε σχετικά την κυβέρνηση”, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του. Η κροατική κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχτεί την εισήγηση του συμβουλίου.  Αυτή την στιγμή η πολεμική αεροπορία της Κροατίας διαθέτει μόνο παλιά μαχητικά σοβιετικής κατασκευής Mig-21.

Εκτιμάται πώς τα πρώτα δύο F-16 θα παραδοθουν το 2020 και τα τελευταία το 2022.

Πηγή: Reuters

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο