Η Ινδία αγοράζει S-400 από τη Ρωσία ύψους 6,2 δις δολαρίων

Η Ινδία αγοράζει S-400 από τη Ρωσία ύψους 6,2 δις δολαρίων

μοναδικό εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν στην Ινδία αμερικανικές κυρώσεις με βάση τον ψηφισθέντα τον Αύγουστο του 2017 αμερικανικό νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων)

Μεγάλη αγορά ρωσικών συστημάτων ετοιμάζεται να κάνει η Ινδία καθώς βρίσκεται στο τελικό στάδιο η συμφωνία αγοράς πυραυλικών συστημάτων S-400 ύψους 6,2 δις δολαρίων. Σημειώνεται ότι η περίπτωση αγοράς/συμπαραγωγής T-50 PAk (ή Su-57) όπως είναι το ρωσικό όνομα του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς) φέρονται να έχουν κολλήσει σύμφωνα με δημοσιεύματα του ινδικού τύπου, όμως η αμυντική συνεργασία Ρωσίας-Ινδίας δεν φαίνεται να έχει πληγεί, όπως αποδεικνύεται από την συμφωνία για τους S-400.
Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα RBK η Ρωσία σχεδιάζει να πουλήσει στην Ινδία συστοιχίες συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 έναντι ποσού άνω των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η ρωσική εφημερίδα, σχετικώς, επικαλείται δύο πηγές του ρωσικού υπουργείου ‘Άμυνας για τη συγκεκριμένη πληροφορία και αποδίδει στις πηγές αυτές δηλώσεις ότι οι δύο πλευρές υπέγραψαν την Δευτέρα μνημόνιο προθέσεων. Αναφέρει επιπλέον ότι η Ινδία θα διαθέσει για την αγορά των συστοιχιών αυτών το ποσό των 6,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και υποστηρίζει ότι η σχετική συμφωνία για την αγορά των S-400 από την Ινδία βρίσκεται στην τελική της φάση.

Ωστόσο οι πηγές του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφεραν ότι μοναδικό εμπόδιο για την υπογραφή της συμφωνίας είναι το ενδεχόμενο να επιβληθούν στην Ινδία αμερικανικές κυρώσεις με βάση τον ψηφισθέντα τον Αύγουστο του 2017 αμερικανικό νόμο CAATSA (Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act, Νόμος για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων).

Σύμφωνα με το νόμο αυτό των ΗΠΑ προβλέπονται κυρώσεις σε χώρες που συνάπτουν μεγάλες συμφωνίες με τις ρωσικές επιχειρήσεις που ανήκουν στη αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας. Μια από τις δύο πηγές της εφημερίδας επισήμανε ότι η Ινδία αυτή τη στιγμή προσπαθεί να πείσει την Ουάσιγκτον να μην επιβάλει στο Νέο Δελχί κυρώσεις εξαιτίας της συμφωνίας του αυτής με την Μόσχα, Υψηλόβαθμος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το ινδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΡΤΙ και ο οποίος συμμετείχε στις σχετικές συνομιλίες με την Ρωσία, δήλωσε ότι οι συζητήσεις γύρω από το «οικονομικό μέρος» της συμφωνίας έχουν ολοκληρωθεί. Η Ρωσία και η Ινδία μάλιστα θα ανακοινώσουν την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας τον Οκτώβριο κατά την διάρκεια της συνάντησης των δύο ηγετών τους.

Τα ινδικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ που αναφέρονται στην συμφωνία, παραθέτουν δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων αναφέρουν το πρόβλημα σύνδεσης των S-400 με δυτικά πυραυλικά συστήματα, επισήμαναν ότι Ινδία θέλει να αποκτήσεις τεχνογνωσία σε δυτικού τύπου συστήματα και στο πλαίσιο αυτό περιπλέκεται η κατάσταση, ενώ δεν ξεχνούν να επισημαίνουν και την αυξανόμενη Κινεζική απειλή στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, defencenews.in,

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο