H επίσκεψη Πομπέο και το μήνυμα προς την Άγκυρα

H επίσκεψη Πομπέο και το μήνυμα προς την Άγκυρα

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό ΕΞωτερικών Νίκο Δένδια τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο

Συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό ΕΞωτερικών Νίκο Δένδια τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Θερμές χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Νιάρχος, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας, ότι το μέλλον της είναι πολύ λαμπρό και πως έχει προχωρήσει σε θαρραλέα βήματα για την οικονομική της ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερώτηση τι να περιμένει από τις ΗΠΑ η Ελλάδα σε περίπτωση που τουρκικές δυνάμεις αποβιβαστούν σε ένα ελληνικό νησί, έστειλε το μήνυμα πως «να είστε βέβαιοι ότι θα δράσουμε για να προστατεύσουμε και να διατηρήσουμε τις βασικές αξίες της κυριαρχίας ενός κράτους, του κράτους Δικαίου και της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου, ερωτηθείς αν αναμένουμε κυρώσεις, απάντησε πως «θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να πείσουμε τους Τούρκους ότι αυτά δεν είναι προς το συμφέρον κανενός» και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτή «η διαμάχη δεν θα πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί» και ότι οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες δικαίου και ότι θα συνεχίσει να μιλά γι’ αυτό.

Κατέστησε σαφές πως η αμυντική συμφωνία των ΗΠΑ με την Ελλάδα δεν σχετίζεται με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι αφορά μόνο τις δύο χώρες που την υπέγραψαν. «Αυτή η συμφωνία υπογράφηκε γιατί ήταν προς το συμφέρον της Ελλάδας και των ΗΠΑ» ανέφερε και έκανε λόγο για στρατηγική επιλογή, προσθέτοντας θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στις δυνατότητες των δύο χωρών για να εργαστούν στρατιωτικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου

Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ
Michael R. Pompeo, στο Μέγαρο Μαξίμου

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ των Εξωτερικών,

Με χαρά σάς καλωσορίζω, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευκαιρία του δεύτερου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των χωρών μας.

Διαδικασία, που αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών μας.

Επέστρεψα μόλις προ εβδομάδος από τις ΗΠΑ. Εκεί, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις κεντρικές εκδηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και να συναντηθώ με τον Υπουργό Εμπορίου κ. Ross, παλιό καλό φίλο της Ελλάδος.

Συζητήσαμε τις κοινές οικονομικές προοπτικές μας. Και παρουσίασα αναλυτικά τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται, σήμερα, στην Ελλάδα.

Βρήκα, επίσης, ξεχωριστό ενδιαφέρον στη συμμετοχή μου στην πολύ ζωντανή κοινότητα των δεξαμενών σκέψης στις ΗΠΑ.

Και, βεβαίως, η επαφή μου με την δυναμική ελληνική ομογένεια στις ΗΠΑ υπενθύμισε τους στενότατους δεσμούς που ενώνουν την Αμερική και την Ελλάδα. Δεσμοί αρχών και κοινών διαδρομών.

Οι σχέσεις μας οικοδομήθηκαν πάνω στις ίδιες αξίες της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σφυρηλατήθηκαν σε κοινούς αγώνες σε δυο παγκοσμίους πολέμους. Και προσωποποιήθηκαν στους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μου που επέλεξαν τις ΗΠΑ ως δεύτερη πατρίδα τους.
Οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης το 2021 πιστεύω ότι θα αποτελέσουν ορόσημο υπενθύμισης και εμβάθυνσης αυτής της βαθιάς ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η επίσκεψή σας, κύριε Υπουργέ, πραγματοποιείται νωρίς, δηλαδή μόλις 3 μήνες από την ανάδειξη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Η έλευσή σας συμπίπτει με την εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός να διαμορφώσουμε μια νέα πορεία για την χώρα μας.

Αφήνοντας πίσω τις δύσκολες μέρες μιας πολύπλευρης κρίσης και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση.

Ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής αντιξοότητας με σημαντικές κοινωνικές επιπτώσεις, οδεύουμε με σταθερά βήματα προς την ανάκαμψη.

Σε συνθήκες απόλυτης πολιτικής σταθερότητας, λάβαμε ήδη σαφή μέτρα που την υπηρετούν: Πήραν τέλος οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Επιχειρήσεις και πολίτες ανακουφίζονται από την υψηλή φορολογία.

Μειώνουμε το γραφειοκρατικό βάρος για τις επιχειρήσεις, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιήσεις. Και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Οι συνομιλίες μας στην Αθήνα, αυτές τις ημέρες, εκτείνονται σε ευρύ φάσμα θεμάτων.

Η Άμυνα, η Οικονομία -με αιχμή την Ενέργεια, τον Τουρισμό και το Εμπόριο- όπως και οι πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής συνεργασίας μας. Είμαστε αποφασισμένοι να την ενισχύσουμε και άλλο.

Συμφωνήσαμε και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Κάτι που ενισχύει το κοινό στρατιωτικό και ευρύτερα στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ πάντα της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Πολύ περισσότερο όταν στο Αιγαίο, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδηλώνονται κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, και συνοδευόμενες συχνά από μία ακραία και αντιπαραγωγική ρητορική.

Αναφέρομαι, κύριε υπουργέ, στην πρακτική της γειτονικής Τουρκίας η οποία, δυστυχώς συχνά, δεν συνάδει με τη στάση φιλίας και συνεργασίας στην οποία επιμένει η Ελλάδα.

Για τις εξελίξεις, αυτές, άλλωστε, έχει τοποθετηθεί και με επίσημες αποφάσεις της η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Οι ΗΠΑ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Κύπρος δεν ζητά παρά το αυτονόητο. Την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου.

Προσδοκώ, στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα οδηγήσει τελικά, στη διαμόρφωση ενός πιο εποικοδομητικού και γόνιμου κλίματος στην περιοχή.

Η συνεργασία μας, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι Αμερικανοί τουρίστες επισκέπτονται την πατρίδα μου.

Ότι τα προγράμματα υποτροφιών και ανταλλαγής φοιτητών έχουν ενταθεί.

Ότι η Ελλάδα έχει πλήρως αποκατασταθεί στο πρόγραμμα απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου. Και ότι οι οικονομικές μας σχέσεις βελτιώνονται σε βάση σταθερή.

Η απόκτηση των ναυπηγείων στη Σύρο από την εταιρεία ONEX και, πιο πρόσφατα, το έντονο ενδιαφέρον των αμερικάνικων πολυεθνικών Pfizer και Cisco να επενδύσουν στον φαρμακευτικό τομέα και στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και το πολύ μεγάλο και έμπρακτο ενδιαφέρον αμερικανικών εταιρειών για το έργο στο Ελληνικό συνιστούν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Στην οικονομία της και στο υψηλά εξειδικευμένο δυναμικό της.

Τέλος, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και στην ενεργειακή συνεργασία μας, περιλαμβανομένης εκείνης στο υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Όπως και στην εξόρυξη υδρογονανθράκων, έχοντας κατά νου τη συμμετοχή της EXXON MOBIL στους διεθνείς ομίλους που δραστηριοποιούνται στα ανοιχτά της Κρήτης.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, κύριε Υπουργέ με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας καλωσορίζω και το άνοιγμα αυτού του νέου κεφαλαίου στην μακρά, κοινή μας πορεία.

Συνάντηση με Δένδια

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν, Δένδια, μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Michael Pompeo (ΥΠΕΞ, 5.10.2019)

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: (Στα Αγγλικά) «Αγαπητέ Υπουργέ των Εξωτερικών, αγαπητέ Mike, πριν ξεκινήσω επιτρέψτε μου να μιλήσω στα Αγγλικά. Να σας καλωσορίσω στην Αθήνα. Η παρουσία σας εδώ σήμερα αποδεικνύει το στενό δεσμό μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας δεσμός που πάει πίσω 200 χρόνια και που σήμερα είναι ισχυρότερος από ποτέ.

Και τώρα, επιτρέψτε μου να συνεχίσω στα ελληνικά.

Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής σήμερα που ενώπιών σας υπογράψαμε με τον κύριο Mike Pompeo, τον Αμερικανό συνάδελφό μου, τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια συμφωνία που, με την επικαιροποίησή της σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων.

Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή και από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, τον κύριο Νίκο Παναγιωτόπουλο, για τη συνεργασία και τη συμβολή του στην κοινή αυτή προσπάθεια.

Η νέα δυναμική που έχουν προσλάβει οι σχέσεις Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών, δεν είναι μια συγκυριακή δυναμική. Η χώρα μας μετά από μια δεκαετία εσωστρέφειας λόγω της κρίσης, επανέρχεται με αυτοπεποίθηση στο διεθνές περιβάλλον. Επαναπροσδιορίζει τη σχέση της με τους στενότερους συμμάχους και είναι σε θέση να εκπληρώσει το ρόλο της ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στο άμεσο περιβάλλον και την ευρύτερη περιοχή. Μια περιοχή που ταλανίζεται από μακροχρόνιες συγκρούσεις, απειλές και παραβατικές συμπεριφορές, που υπονομεύουν τη διεθνή νομιμότητα.

Αναφέρομαι προφανώς, κυρίες και κύριοι, στην πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζει το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.
Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή καθεαυτή, συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας.

Δεν θα υπερέβαλα, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις σήμερα βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο και ότι το επιστέγασμα όλης αυτής της νέας φάσης στην οποία έχουν εισέλθει, είναι αναμφισβήτητα ο Στρατηγικός Διάλογος, ο δεύτερος γύρος του οποίου εκκινεί τη Δευτέρα.

Είναι, επίσης, απόδειξη της δέσμευσης της Ελλάδος και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, να οδηγηθούμε σε μια ολιστική στρατηγική θεώρηση της συνεργασίας μας που περιλαμβάνει όλους εκείνους τους τομείς που μέχρι σήμερα αναπτύσσονταν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον.

Έτσι η συνεργασία μας εκτείνεται από τα περιφερειακά ζητήματα, την άμυνα και την ασφάλεια, ως την οικονομία, το εμπόριο, τις επενδύσεις, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, τις σχέσεις των κοινωνιών μας και φυσικά τα θέματα ενέργειας. Ως προς τη ενέργεια, το ουσιαστικό διακύβευμα παραμένει η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση πηγών και οδών ενέργειας.

Για την υλοποίηση όλων αυτών των σχεδιασμών, συνεργαζόμαστε εντατικά με τους εταίρους μας και τους Αμερικανούς συμμάχους μας, προάγοντας μαζί τη συνεργασία, την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, πάντα όμως στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα να καλωσορίσω και πάλι τον αγαπητό μου συνάδελφο, τον κύριο Mike Pompeo στην Αθήνα. Να του ευχηθώ καλή διαμονή και να του εκφράσω την πεποίθησή μου ότι σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή.

Να μου επιτρέψετε να καταλήξω όπως ξεκίνησα στα αγγλικά, απευθύνοντάς του ένα κομμάτι μιας ανέκδοτης επιστολής, την οποία ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης απηύθυνε προς τον Γερουσιαστή Edward Everett το 1826.

Σας την διαβάζω σε μετάφραση. (Στα Αγγλικά) «Ο λαός της Ελλάδος δεν είναι αγνώμων απέναντι στους ευεργέτες του. Είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσοι με φωνή στεντόρεια δήλωσαν και υποστήριξαν τον αγώνα μας τον επικό. Έχουμε καταγράψει τα ονόματά τους τα οποία θα μείνουν για πάντα στα χρονικά της αναγεννημένης Ελλάδος ούτως ώστε στην αιωνιότητα να ενθυμούμαστε τι προσέφεραν και εμείς και οι επόμενες γενιές».

Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση σχετικά με υπογραφή αμυντικής συμφωνίας)

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση, θέλω να είμαι ακριβής. Αυτή η συμφωνία, για εμάς, έχει τρεις διαφορετικές διαστάσεις. Πρώτον, έχει την εθνική διάσταση. Θεωρούμε ότι για την Ελλάδα είναι μια απολύτως συμφέρουσα συμφωνία, είναι συμφέρουσα γιατί αυξάνει το αμερικανικό αμυντικό αποτύπωμα στη χώρα. Αυτό το θεωρούμε θετικό, διότι βοηθάει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ελλάδα και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και, επίσης, διότι αποτελεί έναν ευρύτερο παράγοντα δημιουργίας οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα.

Θεωρούμε, όμως, και στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων και στο πλαίσιο των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, αλλά και στον ευρύτερο ρόλο που θέλουμε να παίξουμε στην περιοχή βγαίνοντας από την κρίση, -έχω ξαναπεί επανειλημμένως εκφράζοντας τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη- ότι η Ελλάδα επανέρχεται στη διεθνή σκηνή μετά την κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι ένας παράγων σταθερότητας στην περιοχή. Ενισχύει την Ελλάδα, ενισχύει τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά λειτουργεί ως παράγων σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή. Και σαν τέτοιος παράγων, που δεν στρέφεται κατά οιουδήποτε, αλλά, παρά ταύτα, υπάρχει και είναι ορατός μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που προβλέπονται, αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέραν από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Όλοι οφείλουμε -και πρέπει- να λειτουργούμε στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων. Η παγκόσμια κοινότητα, η ανθρωπότητα αν θέλετε, έχει περάσει πολλά χρόνια από την εποχή των κανονιοφόρων. Βρισκόμαστε στην εποχή του Δικαίου και της συνεννόησης των λαών. Όποια χώρα και όποια ηγεσία δεν το καταλαβαίνει αυτό βρίσκεται απλώς σε μια άλλη εποχή. Και ειλικρινά εμείς επιδιώκουμε τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλους, αντιλαμβανόμαστε τις θέσεις όλων, αλλά λειτουργούμε πάντα μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου που ο 21ος αιώνας έχει επιβάλει σαν απόλυτο κεκτημένο.

 

 

Συνάντηση με Παναγιωτόπουλο

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κ. Μάικ Πομπέο (Μichael Pompeo), στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Κατά την συνάντηση του κ. ΥΕΘΑ με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε η βούληση της Ελλάδας και των ΗΠΑ για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία συνεισφέρει σημαντικά στην ασφάλεια των δύο χωρών. Παράλληλα τονίστηκε η επιθυμία για την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας για την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων και απειλών στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν επίσης η προοπτική και οι ευκαιρίες που δημιουργεί το Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ (MDCA) για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας τόσο στον Αμυντικό όσο και στον Αμυντικό – Τεχνικό τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας αλλά και τις αμερικανικές επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό, με απώτερο σκοπό το όλο εγχείρημα να είναι επωφελές και για την εθνική οικονομία.

Τέλος, ο κ. ΥΕΘΑ, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις πρωτοβουλίες της χώρας μας για ανάπτυξη τριμερών σχημάτων αμυντικής περιφερειακής συνεργασίας με χώρες της περιοχής με στόχο την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία των χωρών της περιοχής.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο