Γεμίζει το Αιγαίο μαχητικά, νέες παραβιάσεις και υπερπτήσεις από τους Τούρκους

Γεμίζει το Αιγαίο μαχητικά, νέες παραβιάσεις και υπερπτήσεις από τους Τούρκους

Μπορεί τις τελευταίες τρεις ημέρες οι Τούρκοι να έχουν πραγματοποιήσει 278 παραβιάσεις τους Εθνικού Εναερίου Χώρου και εννέα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ωστόσο η ελληνικά ΠΑ είναι παρούσα στα Αιγαίο

Οι Τούρκοι συνεχίζουν το …χαβά τους στο Αιγαίο εντείνοτας τις προκλήσεις και αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.

Έτσι χθες Πέμπτη “έγραψαν” ‘άλλες 95 παραβιάσεις και μια υπέρπτηση άνωθεν της Μεγίστης (Καστελόριζο).

Συγκεκριμένα, στις 17.49, δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο μεγίστης σε ύψος 26.200 ποδιών.

Μέχρι το μεσημέρι τα πέντε CN-235 ήταν εκείνα που έκαναν τις περισσότερες παραβιάσεις γεγονός που φαίνεται και από τους αριθμούς που δίνει στη δημοσιότητα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, ενώ από το μεσημέρι προστέθηκαν και τα F-16 της Τουρκίας και κυρίως στον τομέα που από χθες ασκείται η Πολεμική Αεροπορία κι αυτός είναι το Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ Κ.Ε.Κ. ΣΤΟ F.I.R. ΑΘΗΝΩΝ – ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ Ε.Ε.Χ. ΤΗΝ 13η ΙΟΥΝΙΟΥ 2019

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ : 8 (8×2 F16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ : 7 (5 CN-235 και 2 Ε/Π)

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ : 23

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ : 6

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ : 21

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ : 95 (οι 18 από τα μαχητικά και οι 77 από τα CN-235)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ : 3

ΠΕΡΙΟΧΗ : Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο

Μία εκ των ανωτέρω παραβιάσεων ήταν η υπέρπτηση που πραγματοποίησαν 2 τουρκικά Α/Φ F-16 στις 17:49 άνωθεν ν. Μεγίστης στα 26.200 πόδια.

Τα ανωτέρω Α/Φ αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Η ελληνική αντίδραση

Μπορεί τις τελευταίες τρεις ημέρες οι Τούρκοι να έχουν πραγματοποιήσει 278 παραβιάσεις τους Εθνικού Εναερίου Χώρου και εννέα υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά ωστόσο η ελληνικά ΠΑ είναι παρούσα στα Αιγαίο.

Μαχητικά όλων των τύπων, F-16,Mirage 2000-5 & F-4 Phantom στο Αιγαίο έχουν πραγματοποίησει ασκήσεις με σενάρια “παντώς τύπου”, σε συνεργασία και με τους άλλους κλάδους των ΕΔ, ενώ σε μία περίπτωση η σκληρή αερομαχία λίγο έλλειψε να μετατραπεί σε ατύχημα, που αποσωβήθηκε την τελευταία στιγμή λόγω της εμπειρίας και της αντίδρασης του έλληνα χειριστή.

Πάντως την ώρα που δεκάδες αεροσκάφη της ΠΑ πετούσαν στο Αιγαίο γι’ αυτές αλλά και γι’ άλλες συνδυαστικές δραστηριότητες και με το Πολεμικό Ναυτικό, από τα αεροδρόμια επιφυλακής απογειώνονταν και τα οπλισμένα μαχητικά για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, κυρίως των CN-235, που όπως έχει φανεί αυτές τις ημέρες εκτός των παραβιάσεων, έγραψαν και πάρα πολλές «υπερωριακές» πτητικές ώρες για να κατασκοπεύουν τις τρεις διαφορετικές ασκήσεις που συνδυάστηκαν για τον κοινό σκοπό που λέγεται διακλαδικότητα και ταχεία δράση σ’ ένα πλαίσιο ταχυκίνητων δυνάμεων που αποτελούν τη μόνη λύση, στο σημερινό πλαίσιο απειλής.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο