Ευρωπαϊκή λεκτική στήριξη στην Κύπρο – μόνο τέσσερις στηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Ευρωπαϊκή λεκτική στήριξη στην Κύπρο – μόνο τέσσερις στηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει στήριξη η Κύπρος απέναντι στην Τουρκία, καθώς ούτε η Γαλλία (που εξέδωσε μεν ανακοίνωση και συμμετέχει στις εξορίξεις στη Κύπρο) τάσσεται υπέρ των κυρώσεων αν δεν σταματήσει η Άγκυρα, ούτε η Γερμανία, ούτε οι άλλοι μεγάλοι όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αποδεικνύοντας ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα.

Μόνο τέσσερις χώρες στηρίζουν επί της ουσίας την Κύπρο που ζητά την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, και αν εξαιρεθεί η Ελλάδα ουσιαστικά τρεις: ο “ακραίος” Όρμπαν (Ουγγαρία), η πρώην επίτροπος Γκαρμπαουσκάϊτε (Λιθουανία) και ο Λοέφβεν (Σουηδία).

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τους ομολόγους του να εξετάσουν συγκεκριμένα μέτρα εναντίον ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται σε διερευνητικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε, διπλωματική πηγή στον Τύπο στο Σίμπιου υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Οι ηγέτες, σύμφωνα με την πηγή, συμπεριλαμβανομέν του Βίκτορ Ορμπάν (Ουγγαρία), Νταλία Γκαρμπαουσκάϊτε (Λιθουανίας), Στέφανς Λοέφβεν (Σουηδίας) και Αλέξης Τσίπρα (Ελλάδας) εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κυπριακό αίτημα.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα πάντα με την πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, δήλωσε ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα της Κύπρου, αλλά οι εν λόγω κυρώσεις δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση.

“Ουσιαστικά σήμερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέτει την Τουρκία υπό επιτήρηση”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, μετά το πέρας της Συνόδου του Σίμπιου, εκφράζοντας την πλήρη ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την στήριξη που έλαβε από τους ομολόγους του. “Εκφράζουμε την πλήρη ικανοποίηση μας για τη στήριξη που είχε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Σίμπιου από τους ομολόγους του καθώς και για την ξεκάθαρη συμπαράσταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος δήλωσε ότι η ενωμένη Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Κύπρου”, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. “Σημαντική ακόμα αναφορά του κ. Τουσκ είναι ότι καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας κατέστησε, σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τη συμπεριφορά της Τουρκίας”, είπε ο κ. Προδρόμου. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτό παραπέμπει τόσο στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 Μαΐου, όσο και στο επόμενο Τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου”.

Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν έχει στήριξη η Κύπρος απέναντι στην Τουρκία, καθώς ούτε η Γαλλία (που εξέδωσε μεν ανακοίνωση και συμμετέχει στις εξορίξεις στη Κύπρο) τάσσεται υπέρ των κυρώσεων αν δεν σταματήσει η Άγκυρα, ούτε η Γερμανία, ούτε οι άλλοι μεγάλοι όπως η Ιταλία και η Ισπανία, αποδεικνύοντας ότι κάθε χώρα έχει τα δικά της συμφέροντα.

Δηλώσεις Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από τη Σύνοδο Κορυφής δήλωσε μεταξύ άλλων: “Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία τόσο εγώ όσο και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να αναδείξουμε ως κεντρικό ζήτημα στη σημερινή Σύνοδο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στήριξα απόλυτα τις θέσεις του Προέδρου της Κύπρου, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα αυτό ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και εγώ, βεβαίως, ανέδειξα το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ανέδειξα τις βασικές θέσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και βεβαίως, ζήτησα τόσο εγώ όσο και ο Κύπριος Πρόεδρος, στην επόμενη Σύνοδο, μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, να εξετάσουμε εμπεριστατωμένα, συγκεκριμένα και μεθοδικά τα απαραίτητα βήματα, τις απαραίτητες ενέργειες και τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να λάβουμε, αν αυτή η μονομερής προκλητική συμπεριφορά και η μονομερής παραβίαση του διεθνούς δικαίου συνεχιστεί.
Η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι οφείλει να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου και όχι να συνεχίσει μονομερείς ενέργειες παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου όπως όλες οι υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θέλουμε μια Μεσόγειο ειρήνης και συνεργασίας και όχι μια Μεσόγειο παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου. Και αυτό δεν είναι ελληνική και κυπριακή θέση. Αυτό είναι ευρωπαϊκή θέση”.

Η ΕΕ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου στη διαμάχη της με την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

«Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της», τόνισε ο Τουσκ μετά τις δηλώσεις του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στην Ρουμανία. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου συμπλήρωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα στενά».

Η δήλωση αυτή αποτυπώνει τη στάση των Ευρωπαίων που θεωρητικά στηρίζουν την Κύπρο, ουσιαστικά όμως στηρίζουν τα συμφέροντά τους.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο