Έξι νέα υποβρύχια θα έχει η Τουρκία Type 214 μεχρι το 2025

Έξι νέα υποβρύχια θα έχει η Τουρκία Type 214 μεχρι το 2025

Tο 2018 προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του πρώτου τουρκικού υποβρυχίου Type-214 TN AIP που θα ονομαστεί TCG Piri Reis, τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών κατασκευής του.

Η ναυπήγηση του υ/β νέου τύπου υποβρυχίου κλάσης REIS (Type 214 που διαθέτει και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό) ξεκίνησε το 2015 στα ναυπηγεία του Golcuk. Και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα , μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής το 2018, θα ακολουθήσει το πρόγραμμα δοκιμών, με ορίζοντα ένταξης στο τουρκικό ναυτικό περί το 2020. Μέχρι το 2025 αναμένεται η κατασκευή ενός ακόμη υποβρυχίου ανά έτος, το οποίο σημαίνει ότι σε μια επταετία από σήμερα, εάν φυσικά τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα κατασκευής και δοκιμών, το τουρκικό ναυτικό θα έχει ενσωματώσει στην δύναμη του τουλάχιστον έξι νέα υποβρύχια.

Υπενθυμίζεται αν και η βασική δομή του υποβρυχίου είναι όπως και των αντίστοιχων ελληνικών, το γεγονός ότι στην ανάπτυξη – κατασκευή του συμμετέχουν οι τουρκικές εταιρίες STM, ASELSAN, HAVELSAN, AYESAS, MILSOFT,KOC και ΤUBITAK, οι οποίες έχουν αναλάβει τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό, το διαφοροποιούν αρκετά. Εκτός όμως από τα εγχώριας κατασκευής ηλεκτρονικά, τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη πανάκεια, εκτός φυσικά της τεχνογνωσίας που υποδηλώνει το γεγονός από μόνο του, θα είναι εξοπλισμένα με αμερικανικού τύπου τορπίλες Mark 48 , γερμανικούς πυραύλους IDAS για την αυτοάμυνα τους από ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και ενδεχομένως πυραύλους cruise Gezgin-D. Επίσης, οι μπαταρίες των υποβρυχίων θα κατασκευαστούν στις αντίστοιχες εγκαταστάσεις για την ανάπτυξη συστοιχιών που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Golcuk.

Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε λιγότερο λοιπόν από μια δεκαετία θα διαθέτει υποβρύχια του ιδίου τύπου με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, γεγονός που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα χάσει ένα τακτικό πλεονέκτημα που στην σημερινή ισορροπία ναυτικών δυνάμεων θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο πεδίο της αντιπαραθέσεως. Ωστόσο τα υ/β αυτά χαρακτηρίζονται από πηγές που γνωρίζουν καλά τα υποβρύχια ως «μεγάλα» για μια κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο οπότε δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν η Τουρκία θα έχει έξι υποβρύχια 214 έναντι τεσσάρων της Ελλάδας, αλλά η μεγάλη διαφορά σε τεχνογνωσία της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, έναντι της ελληνικής. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οφείλεται και στο εμπάργκο που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά από τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να αναπτύξει εγχώρια συστήματα, ή όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση να έχει φθάσει στο επίπεδο να ενσωματώνει σε υπάρχοντες και δοκιμασμένους σχεδιασμούς οπλικών συστημάτων, εγχώρια υποσυστήματα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τομέα της υποστήριξης.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο