Έρχονται F-35 για την Πολεμική Αεροπορία

Έρχονται F-35 για την Πολεμική Αεροπορία

είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα πάρει μαχητικό αεροσκάφος πιο προηγμένο από τη Τουρκία και πριν από την Άγκυρα, αρκεί να μην ξαναγίνει ότι έγινε με τα F-18 που η κυβέρνηση Ράλλη είχε συμφωνήσει την αγορά 120 το 1979-80 (μάλιστα δύο είχαν βαφεί με τα ελληνικά χρώματα) και η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την ακύρωσε και προχώρησε στην αγορά 80 F-16

Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35, το μοναδικό επιχειρησιακό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς σήμερα, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Μέγαροι Μαξίμου, ξεκινάει σύντομα η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F-35 με στόχο την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών νέας τεχνολογίας. Στόχος είναι με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των F-16, να προχωρήσουμε στην προμήθεια των F-35. Αυτό αναμένεται να γίνει με βάση και τις δυνατότητες παραγωγής των F-35 από το 2024 και μετά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού το νέο μαχητικό θα αποκτηθεί μετά το τέλος του εκσυγχρονισμού των 84 F-16 σε F-16V κόστους άνω του ενός δις δολαρίων που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το 2025.

Ωστόσο η απόκτηση μία μοίρας σύμφωνα με “διαρροές” από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι για 12 αεροσκάφη, ενώ μια μοίρα έχει 20-25 μαχητικά.

Αυτή είναι ίσως η πρώτη φορά που η Ελλάδα θα πάρει μαχητικό αεροσκάφος πιο προηγμένο από τη Τουρκία και πριν από την Άγκυρα, αρκεί να μην ξαναγίνει ότι έγινε με τα F-18 που η κυβέρνηση Ράλλη είχε συμφωνήσει την αγορά 120 το 1979-80 (μάλιστα δύο είχαν βαφεί με τα ελληνικά χρώματα) και η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου την ακύρωσε και προχώρησε στην αγορά 80 F-16.

To αμερικανικό μαχητικό πέμπτη γενιάς είναι το ακριβότερο αεροσκάφος σήμερα εκτιμάται λίγο κάτω πάνω από 90 εκατ δολάρια 0 για το F-35A, ενώ το κόστος ανά ώρα πτήσης ξεπερνά τα 40.000 ευρώ έναντι περίπου 15.000 ευρώ τα F-16 και 20.000 ευρώ για τα Mirage. Το ρωσικό Su-57 αποτιμάται στα 55-60 εκατ δολάρια αν και δεν έχει βγει ακόμη σε μαζική παραγωγή και παραμένει ερωτηματικό τι θα γίνει με τα ινδικά, ενώ και για τα κινεζικά J-20 και J-31 δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί ότι και τα άλλα μαχητικά 4+ και 4++ όπως τα Rafale, Eurofifgter, Su-34, Su-35 έχουν κόστος ανά ώρα πτήσης πολύ πάνω από 20.000 ευρώ.

Επίσης το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει δώσει εντολή στη Lockheed Martin να ρίξει το κόστος αγοράς και κυρίως το κόστος ανά ώρα πτήσεις στα 25.000 δολάρια.

Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο του 2018 οι ΗΠΑ αποδέσμευσαν τα F-35 για 5 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Οι πολεμικές αεροπορίες των ΗΠΑ, Αυστραλίας, Βελγίου, Δανίας, Ισραήλ, Ιταλίας, Ιαπωνίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Νότιας Κορέας και Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ήδη αποκτήσει F-35, η Πολωνία που αποδεσμεύτηκε μαζί με την Ελλάδα θα αποκτήσει 32, ενώ αν και η Τουρκία δεν τα έχει πάρει τώρα, παραμένει ερωτηματικό για το μέλλον.

η Τουρκία

Η Άγκυρα είχε προγραμματίσει την αγορά 100 F-35 και άλλα 24 για το μίνι αεροπλανοφόρο καθέτου απογειώσεως (δεν είχε συμφωνήσει για τα δεύτερα), ενώ έχει παραλάβει και παραμένουν στις ΗΠΑ, πέντε αεροσκάφη. Ωστόσο η αγορά των S-400 και η στροφή προς τη Ρωσία επέφεραν κυρώσεις εξόδου – τουλάχιστον σε αυτή τη φάση – από το πρόγραμμα μέχρι το Μάρτιο του 2020, ενώ έχει σταματήσει και η εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού στις ΗΠΑ στα νέα αυτά μαχητικά.

Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ από χθες υποδέχτηκαν προπαγανδιστικά την πρόθεση την Ελλάδας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του F-35, με το “πάγιο επιχείρημα” ότι η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35, γεγονός που αποδεικνύει ότι την ενοχλεί η απόκτηση του μαχητικού πέμπτης γενιάς από την Αθήνα.

Αντίστοιχα ενοχλήθηκε και το υβριδική απόκτηση από την Ελλάδα δύο φρεγατών Fremm με leasing από τη Γαλλία το Μάιο του 2018, ενώ αντίστοιχα ενοχλείται και την πρόθεση απόκτησης αντιτορπιλικού Arleigh Burke με πυραύλους SM-3 εμβέλειας 600 χιλιομέτρων.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο