Ερντογάν σε ΗΠΑ: Είναι ακριβοί οι Patriot, αγοράζουμε S-400

Ερντογάν σε ΗΠΑ: Είναι ακριβοί οι Patriot, αγοράζουμε S-400

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε να συμπεριληφθεί σε κάθε συμφωνία μια έκπτωση και μια διάταξη ανταλλαγής τεχνολογίας πριν από την τελική απόφαση για την προτεινόμενη προσφορά

Η Τουρκία προτιμά τους S-400 από τους Patriot… λόγω κόστους.

H Τουρκία προβάλλει ως δικαιολογία για την απόρριψη των Patriot, ότι δεν περιλαμβάνει έκπτωση στην καθορισμένη τιμή, ούτε μεταφορά της αμερικανικής τεχνολογίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yeni Safak, που πρόσκειται στον Ταγίπ Ερντογάν: “Η τελευταία προσφορά πώλησης των πυραύλων Patriot από τις Η.Π.Α. δεν περιείχε ούτε μια ρήτρα ανταλλαγής τεχνολογίας που ζητούσε η Άγκυρα ούτε έκπτωση στην προτεινόμενη συμφωνία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων”.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας hellasjournal.com η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε να συμπεριληφθεί σε κάθε συμφωνία μια έκπτωση και μια διάταξη ανταλλαγής τεχνολογίας πριν από την τελική απόφαση για την προτεινόμενη προσφορά. Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για τους S-400 κοστίζει σημαντικά λιγότερο από την προσφορά των ΗΠΑ, υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα μια αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ επισκέφθηκε την Τουρκία και είχε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων απαίτησε από την Άγκυρα να ακυρώσει την αγορά των ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 και σε αντάλλαγμα να πάρουν τους αμερικανικούς Patriot. Τον Δεκέμβριο του 2017, η Τουρκία υπέγραψε σύμβαση με τη Μόσχα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά των S-400 παρά τις αντιρρήσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι ανησυχούν ότι το σύστημα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των αεριωθούμενων αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και να υπονομεύσει την άμυνα τους. Το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε νόμο για να εμποδίσει την πώληση των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση παραλάβει τους ρωσικούς πυραύλους.

Οι τουρκικές αρχές απέρριψαν την προσφορά της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία απαίτησε από την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των ρωσικής κατασκευής συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400 και σε αντάλλαγμα να αγοράσει το σύστημα Patriot, που θα ανοίξει το δρόμο και για την πώληση των μαχητικών F-35. Η εξέλιξη οδηγεί σε νέο γύρο σύγκρουσης της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, μετά τον όρο που ανακοίνωσε χθες ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, για να προστατευθούν πάση θυσία οι Κούρδοι της Συρίας “και να μην σφαγούν” από τους Τούρκους.

Το Πεντάγωνο προειδοποίησε ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα είχε αναπόφευκτες αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας καθώς και για το ρόλο της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο