Ερντογάν: ο Τσίπρας υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα εκλογής του μουφτή

Ερντογάν: ο Τσίπρας υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα εκλογής του μουφτή

ο Α. Τσίπρας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν έκανε αναφορά στο θέμα του μουφτή, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Η ελληνική κυβέρνηση περιόρισε επικοινωνιακά την συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην υπόθεση των δύο συλληφθέντων στρατιωτικών και στους “8” Τούρκους αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και ο Ερντογάν τους καταζητεί ως Γκιουλανιστές. Όμως η συνάντηση έχει…. πολύ “Ψωμί”…

Στο πλαίσιο αυτό και σήμφωνα με την εφημερίδα καθημερινή, το θέμα της εκλογής του μουφτή στη Θράκη φαίνεται ότι θα έρθει στο προσκήνιο τις επόμενες ημέρες. Και αυτό με αφορμή δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τι οποίες είναι ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που δημοσιεύει η Καθημερινή, “ο κύριος Τσίπρας διαφοροποιήθηκε από την έως σήμερα πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων στο θέμα του μουφτή στη Δυτική Θράκη”. “Συζητήσαμε και το θέμα της Δυτικής Θράκης”, φέρεται να είπε ο Ταγίπ Ερντογάν. “Αν θέλει ο Θεός θα γίνει το θέμα του εκλεγμένου Μουφτή. Ο Αλέξης Τσίπρας, μας λέει, ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του Μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε ‘’πράσινο φως’’, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά”. Έως σήμερα ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Θράκης ορίζεται από το υπουργείο Παιδείας, και δεν εκλέγεται. Ως γνωστόν ο κ. Ερντογάν δημοσίως είχε ζητήσει να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης Μουφτή ώστε αντί να διορίζεται από το ελληνικό κράτος, να εκλέγεται. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι αμέσως μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, εμφανίστηκε να ζητεί ουσιαστικά, την έναρξη συζητήσεων με τη μουσουλμανική μειονότητα για το θέμα της εκλογής των Μουφτήδων.

Πάντως, ο κ. Τσίπρας σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της Πέμπτης δεν έκανε αναφορά στο θέμα του μουφτή, ενώ μέχρι τώρα δεν υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Ερντογάν.

Πηγή: Καθημερινή, hellasjournal.com

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο