Επιπλέον πλοία και άνδρες του 6ου Στόλου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επιπλέον πλοία και άνδρες του 6ου Στόλου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Επιπλέον πλοία και άνδρες στην Κυπριακή ΑΟΖ από τις ΗΠΑ. Τι θα πράξουν οι Τούρκοι; Πως θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ σε ενδεχόμενη πειρατική ενέργεια;

Ενισχύεται η παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο, λίγες ημέρες μετά την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ φτάνουν και σκάφη της ExxonMobil, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στη Μεσόγειο εμφανίστηκαν, με μικρή χρονική απόκλιση, πλοία του αμερικανικού ναυτικού και του σώματος των πεζοναυτών, καθώς και ερευνητικά σκάφη της ExxonMobil. Επιθσημένεται μάλιστα πως η άφιξη των πλοίων πραγματοποιείται μερικές μόνο ημέρες μετά την αντιπαράθεση τουρκικών σκαφών και της ιταλικής ΕΝΙ στην ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα στις 21 Φεβρουαρίου στην περιοχή στάλθηκε το αεροπλανοφόρο Iwo Jima, με δύναμη 2.500 πεζοναυτών, προς ενίσχυση του Έκτου Στόλου των ΗΠΑ.

Στις δυνατότητες του αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται αντιπλοϊκά και αντιπυραυλικά συστήματα, ελικόπτερα Cobra, μεταγωγικά και άλλα αεροσκάφη, συμπληρώνεται. Το Iwo Jima και τα συνοδευτικά πολεμικά πλοία αμφίβιου πολέμου προστίθενται στα πέντε μόνιμα πλοία που είναι σταθμευμένα στη Μεσόγειο, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμα οι ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου έστειλαν στην Μεσόγειο τρία πολεμικά πλοία: το USS New York (LPD-21), το USNS William Mclean (T-AKE-12) USS Oak Hill (LSD-51).

Είναι φανερό ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την ExxonMobil και τα συμφέροντά τους από πιθανές πειρατικές ενέργειες του wannabe σουλτάνου που, για κάποιον όχι και τόσο ανεξήτητο λόγο αλλά σε κάθε περίπτωση μη τεκμηριωμένο, νομίζει ότι είναι ο χωροφύλακας ολόκληρης της ΝΑ Μεσογείου! Μένει να αποδειχτούν δύο πράγματα, πρώτον αν ο σουλτάνος να τολμήσει να κάνει τα ίδια που έκανε στην ENI και φυσικά στην Ιταλία, αφού τους εκβίασε και με τα μαύρα χρήματα του υιού του στις Ιταλικές τράπεζες από το λαθρεμπόριο καυσίμων και όχι μόνο με το ISIS. Δεύτερον αν κάνει πράξη τις απειλές του αν θα αντιδράσουν οι Αμερικανοί και πως…

Ανεξαρτήτως όμως του τι θα συμβεί είναι αδιανόητο χώρες οι οποίες θέλουν να ανακηρύξουν ΑΟΖ αλλά και να εκμεταλλευτούν τους ενεργειακούς τους πόρους έχοντας γνώση όλα αυτά τα χρόνια για τον τρόπο που κινείται ο πειρατής-τρομοκράτης γείτονας να μην έχουν επενδύσει στην δραστική αύξηση της ισχύος τους! Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι, αντιλαμβάνονται ότι βασικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής είναι και η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων; Δεν είμαστε σίγουροι ότι το αντιλαμβάνονται καθώς εκ του αποτελέσματος και αδυναμία δείχνουν και μονίμως τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις έχοντας χάσει κάθε ίχνος πρωτοβουλίας -η Κύπρος λιγότερα βέβαια από ότι η Ελλάδα, αυτό πρέπει να αναγνωριστεί-.

Τα δύσκολα και ελπίζουμε όχι χειρότερα είναι μπροστά μας.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο