Επιμένει στην πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, με ένταλμα απαντά η Λευκωσία

Επιμένει στην πρόκληση στην Κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα, με ένταλμα απαντά η Λευκωσία

Στο θέμα της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία ενταλμάτων σύλληψης κατά του πληρώματος τουρκικού πλοίου για γεωτρήσεις που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρεται το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε τηλεγράφημά του. Το DPA σημειώνει πως τα εντάλματα σύλληψης ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, που προειδοποίησε πως «αυτοί που εμπλέκονται

Στο θέμα της έκδοσης από την Κυπριακή Δημοκρατία ενταλμάτων σύλληψης κατά του πληρώματος τουρκικού πλοίου για γεωτρήσεις που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρεται το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) σε τηλεγράφημά του.

Το DPA σημειώνει πως τα εντάλματα σύλληψης ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω Βασίλη Πάλμα, που προειδοποίησε πως «αυτοί που εμπλέκονται σε παράνομες ενέργειες μπορεί να συλληφθούν».

Όπως αναφέρεται, η Κύπρος θα θέσει το ζήτημα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην ατζέντα της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 9 Μαΐου στο Βουκουρέστι, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά το κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Τσαβούσογλου: Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε μονομερή βήματα στη Μεσόγειο

Σε ομιλία του πριν την έναρξη της συνόδου του ΝΑΤΟ για τον ‘Μεσογειακό Διάλογο”, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι “η ειρήνη και σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο περνούν μέσα από τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ιστορικών πραγματικοτήτων.

Η Τουρκία με αυτή την αντίληψη θα συνεχίσει πάντοτε με τον πιο έντονο τρόπο να στηρίζει τόσο τα δικά της νόμιμα δικαιώματα όσον και των Τ/Κ”, είπε. Αναφερόμενος γενικότερα στην ανάγκη για σταθερότητα και ειρήνη στην Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι κρίσεις στην Μεσόγειο επηρεάζουν την Ευρώπη και πρόσθεσε ότι “τα προβλήματά μας δεν θα τα λύσουν άλλοι, εδώ μπορούμε εμείς να τα λύσουμε καλύτερα από άλλους”.

Διαβήματα

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Προέδρους των Κοινοβουλίων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι ο κ. Συλλούρης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η τελευταία παράνομη ενέργεια της Τουρκίας προς διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητή» στη Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

Η τουρκική απάντηση στις ΗΠΑ

Η Τουρκία απέρριψε σήμερα την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον, την οποία χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική», αναφορικά με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ημερομηνία 5ης Μαΐου, σχετικά με τις δραστηριότητες γεωτρήσεων της Τουρκίας στη δική της υφαλοκρηπίδα, είναι μη ρεαλιστική» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Άγκυρα εκτιμά ότι δεν δεσμεύεται από τις συμφωνίες οριοθέτησης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και άλλων χωρών της Μεσογείου και ότι έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευτεί τη δική της υφαλοκρηπίδα. «Κατά συνέπεια, οι προσπάθειες τρίτων μερών να υποκαταστήσουν τα διεθνή δικαστήρια για να οριοθετήσουν τα θαλάσσια σύνορα είναι απαράδεκτες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι επιχειρήσεις εξόρυξης και σεισμικής έρευνας θα συνεχιστούν στην υφαλοκρηπίδα μας, στις ζώνες για τις οποίες η κυβέρνησή μας είχε χορηγήσει άδειες στην Turkish Petroleum το 2009 και το 2012».

Η Γαλλία στηρίζει την Κύπρο

Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη αύριο στο Παρίσι του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρεται ότι την στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου. Η Γαλλία, αναφέρεται, παροτρύνει τις τουρκικές αρχές να αποφύγουν τη διεξαγωγή προκλητικών ενεργειών, σαφώς αντίθετων προς το διεθνές δίκαιο, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν μόνο τις εντάσεις σε μια περιοχή που χρειάζεται σταθερότητα. Σημειώνει ακόμη πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να βασιστεί στην αλληλεγγύη και την υποστήριξη της Γαλλίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως εκφράστηκε από την Ύπατη Εκπρόσωπό της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Πηγή: ΑΠΕ, ΚΥΠΕ, ΜΜΕ Κύπρου, Τουρκίας, Διεθνή

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο