Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για τα Ίμια και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ για τα Ίμια και την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η επεκτατική ρητορική δεν μένει στα λόγια για το ποιος είναι "πιο Τούρκος" ο "νεοσουλτάνος" ή η αντιπολίτευση, αλλά έχει και πολεμικές προεκτάσεις τουλάχιστον θερμού επεισοδίου στο Αιγαίου

“Κόκκινο” έχει χτυπήσει το θερμόμετρο στο Αιγαίο μετά το δεύτερο περιστατικό σύγκρουσης σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής με το ελληνικό Λιμενικό με υπαιτιότητα του Τούρκου καπετάνιου, σε λιγότερο από ένα μήνα.  Μάλιστα επιβεβαιώνονται εκείνοι που δηλώνουν ότι η Τουρκία επιδιώκει ναυτικό θερμό επεισόδιο στο Αρχιπέλαγος. Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η επεκτατική ρητορική δεν μένει στα λόγια για το ποιος είναι “πιο Τούρκος” ο “νεοσουλτάνος” ή η αντιπολίτευση, αλλά έχει και πολεμικές προεκτάσεις τουλάχιστον θερμού επεισοδίου στο Αιγαίου. Η ελληνική κυβέρνηση, όσο και αν επιχειρεί να δείξει ότι “έτριξε τα δόντια” ο Α.Τσίπρας στον Μπ. Γιλντιρίμ, μέσω των επίσημων ανακοινώσεων και των “διαρροών”, θα διαψευστεί άμεσα από άλλη “θερμή πράξη” από την πλευρά της Άγκυρας είτε είναι ρητορική είτε νέα κυριαρχική αμφισβήτηση στο Αιγαίο.

 

Η ανακοίνωση του γραφείο του πρωθυπουργού:

“Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό,  Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.
Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις Ελληνοτουρκικές και Ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.
Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”.

Μάλιστα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να “κρύψει” την υποχωρητιτκότητα του, οι Τούρκοι αποθρασύνται και ουσιαστικά έχουν εντάξει τα Ίμια στις καθημερινές ναυτικές τους προκλήσεις, καθώς τα μαχητικά τους είναι απασχολημένα στο Αφρίν της Συρίας.

Μέσα σε αυτό περίεργο σκηνικό η Ευρωπαϊκής θέση, να καταδικάζει λεκτικά και ό απόσταση και η Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή θέση βρείτε τα μεταξύ σας ακολουθώντας την απόφαση του Μπ. Κλίντον το 1996 “no ships, no troops, no flags”, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα στην περίπτωση μεγάλης τουρκικής πρόκλησης είναι σχεδόν μόνη της.

Και με μία κυβέρνηση που βάζει πάνω από όλα την αριστεροσύνη της ουδείς μπορεί να είναι ήσυχος για το άμεσο μέλλον.

Όσο για Ίμια, αυτά είναι μάλλον μακριά από την πλ. Κουμουδουρου και την Κυψέλη για να θεωρούνται ελληνικό έδαφος, καθώς είναι αδύνατο να τα πλησιάσει κάποιος από την Ελλάδα.

Όσον αφορά το περιστατικό, το ΛΣ (υπουργείο ναυτιλίας) εξέδωσε ανακοίνωση 13 ώρες μετά το το συμβάν.

η ανακοίνωση:

Θαλάσσιο συμβάν στην περιοχή των Ιμίων
Περί ώρα 23:40 χθες, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Ιμίων, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κατά παράβαση των Διεθνών Κανόνων Αποφυγής Συγκρούσεων και προσέκρουσε στην πρυμναία αριστερή πλευρά του Πλοίου Ανοικτής Θαλάσσης (Π.Α.Θ.) “090” του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην περιοχή.
Από τη σύγκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στο Π.Α.Θ. Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. “090”, ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος. Το εν λόγω Π.Α.Θ. αποκτήθηκε με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επιτήρηση των θαλασσίων ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο